Bron: www.bndestem.nl

 

Foto’s van bevrijding

zijn zeldzaam voor archief

 

 

Foto’s van de oorlog en bevrijding heeft het Regionaal Archief West-Brabant (RAWB) amper in zijn collectie zitten. “Het lijkt of de oorlog aan ons voorbij is gegaan,” verzucht directeur Hans Janssen. Morgen houdt het archief een themamiddag over “oorlog en vrede,” wellicht komt dan onbekend materiaal boven tafel. Al verwacht Janssen daar weinig van. “Bij vijftig jaar bevrijding is er veel gepubliceerd. Dat leefde toen veel meer dan nu. Het lijkt me sterk dat er nu nog mensen met schoenendozen vol foto’s komen aanlopen.”

 

Wat er wel is, is volgens Janssen gekleurd door de ogen van de maker. “Alleen militairen hebben gefilmd. Duitsers vanuit hun perspectief. Zo is er een propagandafilm Sprung in den Feind - vrij vertaald: De vijand besprongen - waarin de strijd om de Moerdijkbrug in 1940 wordt nagespeeld. De Britten hadden toen al een aparte foto- en filmdienst die alle oorlogshandelingen vastlegde. Zo heb ik in het Imperial War Museum in Londen een prachtige film gezien over de operatie Market Garden. Die laat met name de bevrijding van Eindhoven zien. En er is een film van de Polen over de bevrijding van Moerdijk.” Burgers gaven volgens Janssen geen prioriteit aan het maken van foto’s en film. “Die hadden liever wat extra eten dan een camera. En wie filmt graag ellende om daar later nog eens gezellig op terug te kijken? Dat doe je niet. Bovendien was het maken van beelden niet zonder risico.” Foto’s en filmbeelden zijn er wel van de periode vlak na de bevrijding. Van de schade aan gebouwen en van de wederopbouw.

 

Het RAWB bewaart de historie van de gemeenten Halderberge, Moerdijk, Zundert en Etten-Leur. Het staat niet alleen in de zoektocht naar beelden van de bevrijding. Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) presenteert morgen tijdens de themamiddag de wegwijzer. Dit is een systeem op internet waarop al het oorlogsarchief wordt vermeld, inclusief de plek waar het ligt. Het NIOD is morgen vertegenwoordigd bij het regionaal archief om daar uitleg over te geven. Er is ook een spreker over de collecties van het NIOD, dat zich volgens Janssen steeds meer openstelt. De themamiddag begint om 13.30 uur in de studiezaal van het archief aan de Beukenlaan 1d in Oudenbosch.

 

 

Zie ook:

 

Oudenbosch in beeld

 

 

 

22 oktober 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count