Bron: http://www.bndestem.nl/regio/breda/7809587/Frietje-van-Christ-al-75-jaar-speciaal-in-Breda.ece

 

Frietje van Christ

al 75 jaar in Breda

 

 

friet

 

 

Bauke Kuiper kent zijn pappenheimers. Veel vaste klanten, sommigen met heel vreemde eetgewoonten. Een klein frietje in een grote bak, met stoofvlees, mayonaise, curry, ketchup, tartaarsaus, piccalilly en satésaus. ‘Frietje troep’ zou het kunnen zijn. Frietboeren en humor; het is maar goed dat ze altijd zout bij de hand hebben. Bauke Kuiper van Frituur Christ is de eerste om dat toe te geven: heel erg flauw.

 

Neem nou het frietje Paay waar sommige klanten om vragen: met alles erop, behalve Curry. Dan is die van de Paoters toch iets subtieler: “Anti-Christ: iemand die niet van friet houdt.” Nou zijn er maar weinig Bredanaars die anti-Christ zijn. Het kotje aan de Keizerstraat bestaat 1 januari 75 jaar en er zullen er niet veel zijn die er nog nooit een frietje hebben gehaald. Een ambachtelijk frietje heet het tegenwoordig: zelf geschild, gesneden, voorgebakken en afgebakken. En dan ook nog het liefst in een puntzak.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

“CHRIST” Frituur - Anno 1936

 

Een concept-artikel uit het boek: “Goud in Breda”

 

Door: Silvia Videler

 

2008

 

 

breda diversen 017

 

Frituur Christ – Breda

(Foto: Kees Wittenbols – 4 januari 2011)

 

 

Ongetwijfeld de allerkleinste zaak, vermeld in het boek: “Goud in Breda.” Maar dan bedoelen we slechts alleen de oppervlakte. Ja, die is klein, nog net zo klein als toen op 2 januari 1936 ene Christ Andriessen (geb. 1912) als een der eersten, zoniet de allereerste, een ‘mobiele’ frituur begon in Breda. Dat frieten bakken een beroep zou zijn, met voor sommige dan, een beroep met een wat mindere status, wel, die komen bij deze lekker van een bedrogen kermis thuis. Christ Andriessen met een HBS-a-diploma op zak, heeft een wel zeer juiste keuze gemaakt. Hij heeft er maar liefst 40 - ja veertig - huizen aan overgehouden en dat terwijl niemand kon zeggen dat hij duur was en zeker niet té duur! Hoogst en ook zeer waarschijnlijk geïnspireerd door zijn vrouw, die ‘echt van de kermis kwam,’ zoals men dat toen zei en wel ervaring had in een oliebollenkraam, is de echte en originele Christ, samen met zijn echtgenote begonnen op 2 januari 1936, met een verrijdbare kraam, die toen nog stond juist en pal tegenover de huidige vaste standplaats in de Keizerstraat met de verkoop van oliebollen, rozijnenbollen, roomsoezen, appelbeignets, galetten én… friet! Pas in juli 1951 kwam de nieuwe en huidige kraam, die nu een vaste standplaats heeft op de kop van de Keizerstraat, Achter de Lange Stallen, van Coothplein en Vierwindenstraat. Over een centrale ligging gesproken!

 

Dan de prijzen voor een puntzak friet: voor de oorlog had je ze al in drie maten en wel een zakje van 3 centen, 5 centen en een grote zak voor een dubbeltje. Na de Tweede Wereldoorlog werd het aanvankelijk 20 centen en al gauw een kwartje en een kwartje is het ook vrij lang gebleven. De grootte, dus de oppervlakte van een kraam, vereist improvisatie, voor een uitgebreide reeks aan artikelen is simpelweg geen plaats. Naast de friet verkoopt Frituur Christ nog wel een aantal goed gangbare producten zoals kroketten, frikadellen en een balletje e.d. Maar meer dan 15 producten zijn er amper te vinden. Plus dan nog wat frisdranken natuurlijk. Vanzelfsprekend gaat een mens zich afvragen waar ligt nou de kracht, het geheim zo je wilt om zo’n klein zaakje tot zo een groot succes te brengen. Want we hebben het nu niet meer zozeer over Christ Andriessen, maar over de huidige eigenaars Hans en Ineke Koenraads-van der Linden. Neen, die hebben nog geen veertig huizen, dat kan ook niet meer met ons huidig belastingstelsel én de prijzenexplosie ten aanzien van onroerend goed in het algemeen. De prijs van een kleintje friet mag dan ‘tig’ maal verveelvoudigd zijn in pak ‘m beet amper 75 jaar. Ik weet nog dat mijn ouders een wintervoorraad aardappelen bij de boer kochten voor 6 á 7 centen per kilo aardappels. En onlangs kocht ik bij AH (och arme) een zakje van 1,5 kilo voor… bijna 2 euro! Dat verschil wil je gewoon niet uitrekenen!

 

Maar we dwalen af. De kracht van een fenomeen als “Christ Frituur” zit ‘m in wat toch velen ontdekt hebben: een constante prima kwaliteit, dit wordt onder meer verkregen door zelf de aardappelen nog te schrappen en te pitten en er zo ook op toe te zien dat rotte aardappelen daar horen waar ze behoren te komen en dat is dus niet in de vetpotten van Hans. Duidelijke openingstijden! Elke dag, alleen met de beide kerstdagen is de zaak gesloten, voor alle andere dagen geldt: open van 12.00 uur tot 21.00 uur. En dat is alleen maar prettig als je daar blind op kunt varen. Bij “Christ Frituur,” in wezen bij Hans en Ineke, gelden dan ook geen potjes satésaus, maar eigengemaakte saus, wel zo lekker! Het overbekende stoofvlees: zelf bereid! Neem daarbij een kraakheldere wagen en een altijd goedgemutste Hans Koenraads, die ook bereid is te luisteren naar andere verhalen dan die van NAC alleen. Daarmee wil ik dan ook graag aangeven dat Hans een levensovertuiging heeft die verder reikt dan alleen het ‘hier en nu.’ En dat hebben mensen óók snel door en delen daarom graag hun wel en wee met hem. En als een mens zoals Hans dan ook écht luistert en niet gauw zal oordelen, want dat is niet aan hem, dan is er al weer wat verklaard.

 

Grappige zaken omtrent deze frituur zijn er zeker te vertellen. De vroegere burgemeester van Breda, Ed Nijpels, was een trouwe klant en toen hij aanstalten maakte te gaan trouwen, werd de vraag gesteld waar te gaan dineren: bij Hotel Mastbosch of bij Christ? Het is bij beide zaken geworden, want sta maar eens voor zo’n keuze! De foto’s getuigen ervan! Dat Hans zijn vrouw, Ineke, bij die gelegenheid, toen het bruidspaar met een bus langs kwam en een zak friet aanbod alsmede een bos bloemen aan de kersverse bruidegom, is eveneens op de foto vastgelegd. Dat dit alles was gearrangeerd door familie van de toenmalige burgemeester laat zich raden, maar het echtpaar was méér dan verrast, dat stond buiten kijf.

 

Dat “Christ Frituur” echt wereldberoemd is blijkt wel uit de zogenaamde mijns inziens ‘verplichte klassieke werken’ zoals die van Willy van der Steen, de schrijver van de alom bekende Suske en Wiske albums. In het album “De Klomp,” uitgave 1975, staat de frituur prachtig ingetekend. Gelukkig was Jerommeke er niet bij, anders was de zaak toen totaal leeggegeten. Ook de officiële Bredase promotiefolder, via het Stadskantoor verkrijgbaar, toont een afbeelding van de enige en originele “Christ Frituur” en dit is mijns inziens zeer terecht. Want Christ hoort bij Breda en andersom! Maar niet alleen Lambiek, Sidonia of Suske en Wiske, ook in levende lijve komen BN-ers en andere beroemdheden graag af op deze unieke frituur. Te denken valt aan Johan Cruijff, Rutger Hauer, Sugar Lee Hooper en zelfs de frietenspecialist bij uitstek: de Belg Helmut Lotti weet Christ te vinden. Breda mag zich gelukkig prijzen met deze frituur, met deze frietenbakker Hans Koenraads voor wie het leven, terecht, méér inhoudt dan eten en drinken alleen.

 

“Christ Frituur.” Hoek: Keizerstaat/van Coothplein  Tel.: 076-5215769

Open: alle dagen van 12.00 tot 21.00. Behalve 1e en 2e kerstdag.

 

 

 

16 december 2010

 

Home

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN