Bron: BN-DeStem

 

Galderse Meren

wordt géén tweede Efteling”

 

 

image021

 

Galderse Meren (1)

(Foto: Kees Wittenbols – november 2006)

 

 

BREDA - Natuur- en recreatiegebied de Galderse Meren wordt geen tweede Efteling.

 

De Bredase wethouder Janus Oomen laat er geen misverstand over bestaan dat híj zich daar met hand en tand tegen zal verzetten: “Het zou toch van de zotte zijn dat we elders miljoenen steken in natuurontwikkeling en we de natuur die we hebben, zo'n prachtig stukje Breda als de Galderse Meren is, zouden verkwanselen.” Strak in het pak, gepoetste schoenen, het hoofd tot neushoogte weggestoken in zijn lange donkerblauwe wollen overjas, heeft hij zich laten overhalen voor een wandeling langs de Galderse Meren. Hij komt er eens per jaar, beroepshalve. Verder nooit. Toelichting: “Ik heb tien dagen vakantie per jaar.” En die brengt hij niet door aan de Galderse Meren.

 

 

 

meren-4

 

 

Afgelopen dinsdagavond gaf hij een presentatie over de toekomst van het ten zuiden van Breda gelegen gebied. De raadscommissie Milieu en Mobiliteit kwam echter niet toe aan de behandeling van het onderwerp omdat er te weinig tijd voor zou zijn. Aan de hand van de reacties van de politici tijdens de presentatie durft Oomen wel te zeggen dat hij weinig tegenstand verwacht tegen zijn plannen met het gebied. En eigenlijk heeft hij er ook nauwelijks plannen mee. Hij wil het in grote lijnen laten zoals het is: een laagdrempelige voorziening voor recreanten, van wie 25 tot 30 procent uit Breda komt. De afgelopen jaren, vertelt Oomen, is hij benaderd met verzoeken om van het gebied een recreatiepark te maken, een tweede Efteling, met grote glijbanen, sportfaciliteiten. Met een hotel, restaurants, een waterskibaan. “Maar kijk nou eens om je heen,” zegt hij, het hoofd even in zijn geheel boven de kraag uit stekend, “Hier ga je toch geen pretpark van maken? Je kunt het gebied niet omheinen, je kunt niets aan de toegangswegen veranderen. Je kunt ook nauwelijks betaald parkeren invoeren, want hoe groot moet het gebied zijn waarbinnen je dat doet?” Hij vervolgt zijn wandeling, de handen diep in de zakken: “Dit is toch een schitterend gebied, zoals Breda er een aantal kent. Landgoed De Burgst in de Haagse Beemden en natuurgebied De Hartel (Spinolaschans), bij de Terheijdensebrug. Weten veel mensen niet, hoe mooi dat is. Dat moet je zo laten.”

 

 

 

image051

 

Galderse Meren (2)

(Foto: Kees Wittenbols – 1 september 2008)

 

 

Toch mogen de fans van de Galderse Meren zich nog niet helemaal rijk rekenen. Althans: niet als je er van uit gaat dat Oomen het niet alléén voor het zeggen heeft. Want Economische Zaken, de portefeuille van Oomens collega Els Aarts, heeft aangekondigd dat er volgend jaar een groot onderzoek wordt gehouden naar toerisme en recreatie in Breda. Hoeveel bezoekers trekt de gemeente? Waar komen die vandaan? Oomen: “Dat gaat over de binnenstad, de sportboulevard, de Bavelse Berg, maar EZ wil daar óók de Galderse Meren bij betrekken. Ik vind het best, heb ik gezegd, maar míjn visie staat vast en helderder kan ik het niet zeggen. Géén tweede Efteling.”

 

 

 

meren-5

 

 

Toch heeft de gemeente de Galderse Merenfans (dagjesmensen in de zomer en met name de hondenbezitters in de koudere maanden) de afgelopen jaren de stuipen flink op het lijf gejaagd. Want twee jaar geleden kondigde de gemeente Breda aan “dat het zo niet langer kon” met de Galderse Meren. In 2003 liep het bijvoorbeeld helemaal vast op de wegen van en naar de plassen. Dagen lang. Op topdagen trekt het gebied tussen de tien- en vijftienduizend mensen. Voor aanvang van het onderzoek gaf de gemeente aan dat er drie opties waren: het gebied zou geprivatiseerd worden (omheinen en entree heffen), het zou worden teruggegeven aan de natuur (en dan was recreatie helemaal niet meer mogelijk) of alles zou blijven zoals het was, maar dat was dus geen optie.

 

 

 

meren-6

 

 

En het blijft ook niet helemaal zoals het was: er is eenrichtingsverkeer ingesteld, er is een stuk grasland aangekocht aan de Rijsbergsebaan, dat op topdagen als overloopparkeergebied zal fungeren én er wordt een nieuwe accommodatie gebouwd naast het toiletgebouw bij de zwemplas. Dat gebouw wordt bestemd voor toezichthouders (Reddingsbrigade/EHBO, hondenwachters, stadstoezicht). En Oomen vindt het erg belangrijk dat moeders daar hun kinderen kunnen verschonen en mindervaliden moeten er naar het toilet kunnen.

 

 

 

image053

 

Galderse Meren (3)

(Foto: Kees Wittenbols – 1 september 2008)

 

 

De surfplas (zuidplas) blijft zonder toezicht. En de noordplas, ook wel de Put van Rasenberg genoemd, blijft verboden terrein voor iedereen. Dus óók voor sekstoeristen. Het gebied is nu al niet vrij toegankelijk, maar als het aan de gemeente ligt komen er verbodsborden te staan en houdt de politie toezicht. Ook al erkent Oomen dat er altijd seks zal blijven en dat verbieden leidt tot een verplaatsing van het probleem. Woordvoerder Willem van Hooijdonk van de politie Midden- en West-Brabant in een reactie: “Als de gemeente het verbod communiceert met de doelgroep én borden plaatst, zullen we daar toezicht houden zoals we dat ook nu al doen. Nu we het parkeerprobleem daar onder de knie hebben, zullen we mogelijk meer tijd hebben om vaker te surveilleren bij de noordplas, maar we trekken daar geen extra capaciteit voor uit. Als sprake is van excessen of overlast treden we sowieso op. Daar hebben we geen verbodsborden voor nodig.”

 

 

 

Zie ook:

 

Galder in beeld

Rondje Mastbos in beeld

 

 

 

11 december 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN