Bron: http://www.bndestem.nl/regio/roosendaal/7176392/Gat-in-de-Markt-maar-niet-te-groot.ece

 

Gat in de Markt, maar niet te groot

 

 

image112

 

De nieuwe situatie tegenover de basiliek

(Foto: Kees Wittenbols – 10 mei 2010)

 

 

OUDENBOSCH - De zichtlijn tussen de basiliek en Tivoli kan openblijven, maar dit mag niet ten koste gaan van de gesloten structuur van de Markt van Oudenbosch. Dat zegt stedenbouwkundige Eric Hofstede van OD 205. Dit bureau kreeg van de gemeente Halderberge opdracht om de mogelijkheid van een open plein te onderzoeken. Hofstede vindt het goed dat naar de mening van de Oudenbossche bevolking wordt geluisterd. “Die heeft een heel duidelijk signaal afgegeven. Ik snap dat wel. Door de sloop van de bebouwing aan de Markt zie je ineens twee aantrekkelijke en beeldbepalende gebouwen tegenover elkaar.”

 

De stedenbouwkundige vindt de afstand tussen beide gebouwen wel erg groot. “Honderdtwintig meter. Dat is nogal wat. De ruimte is momenteel zo groot dat de Grote Markt van Delft er twee keer in past.” Hofstede is aangesteld als supervisor van de ontwerpers. “Ik begeleid de architecten. Zij denken er momenteel over na hoe de zichtlijn tussen de monumenten intact kan blijven, zonder te veel afbreuk te doen aan de cultuurhistorische waarde van de markt. Die heeft altijd een gesloten wand gehad.” Hofstede ziet een mogelijkheid om bij de inrichting van de buitenruimte rekening te houden met de zichtlijn tussen beide gebouwen. “Daar zou samenhang tussen kunnen ontstaan; dat zou de zichtlijn kunnen versterken.” De stedenbouwkundige was ook betrokken bij het eerste ontwerp, waarin niet meer dan een brede onderdoorgang hotel Tivoli zichtbaar maakt vanaf de straat. “Ook die onderdoorgang was bedoeld als zichtlijn. We zijn op zoek naar andere oplossingen, omdat deze als onvoldoende wordt ervaren door de bevolking en de gemeenteraad. Je kunt er echter geen gat van vijftig meter maken.”

 

Het plein voor Tivoli is onderdeel van een veel groter plan met extra woningbouw, onder meer achter Tivoli en rondom de kapel van Saint Louis. Ook de bouw van een multifunctioneel cultureel centrum is onderdeel van het totaalplan. Hofstede bekijkt alles in het grote geheel. “Weet je trouwens dat we in feite discussiëren over de achterkant van Tivoli, de kant waar alleen de bedienden langs naar binnen mochten? De oorspronkelijke voorkant is aan de kant van de tuin.” De man van OD 205 beseft dat hem gevraagd is slechts naar de stedenbouwkundige kant van het plan te kijken. Niet naar de commerciële haalbaarheid. Waarschijnlijk zal Hofstede bebouwing opofferen voor een betere zichtlijn. Projectontwikkelaar Van Agtmaal zal dan compensatie vragen om het project commercieel aantrekkelijk te houden. “Ik besef dat hier een spanningsveld ligt. Daar houd ik me niet mee bezig. Het is maar net wat je er maatschappelijk voor over hebt.” De gemeente kreeg kritische vragen van de VVD, omdat in afwachting van het onderzoek gewoon begonnen is met de bouw. Als antwoord schrijven B en W dat de gemeente een subsidie zou mislopen als er niet gestart werd voor 1 juli. B en W verwachten kort na de zomervakantie de resultaten te ontvangen van OD 205.

 

 

Zie ook:

 

Oudenbosch in beeld

 

 

 

25 augustus 2010

 

Home

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count