Bron: BN-DeStem

 

Geboorte en dood als nieuws

 

 

drieling

 

De drieling Hendriks, vlnr. Hélène, Claire en Judith Hendriks,

28 jaar nadat hun geboorte nieuws was.

 

 

Bij de huidige stand van de medische wetenschap kijken we van de geboorte van een drieling

allang niet meer op, maar drie decennia terug was dat nog heel anders.

 

 

Toen was de geboorte van een Bredase drieling nieuws. Op donderdag 7 augustus 1980 publiceerde dagblad De Stem een foto van de zusjes Hendriks, die de dag ervoor het levenslicht zagen. In het toenmalige Laurensziekenhuis aan de Ulvenhoutselaan bracht Ingrid Hendriks-Lippens uit Prinsenbeek haar dochtertjes ter wereld, vijf weken te vroeg. Samen wogen de meisjes niet meer dan 5760 gram; ze verdwenen linea recta de couveuse in. Zo kwetsbaar was het nieuwe leven, dat De Stemfotograaf Johan van Gurp er niet zomaar bij mocht, om hun allereerste portret te schieten. Uiteindelijk kreeg de fotojournalist van de ziekenhuisleiding toestemming, nadat hij zich - van hoofd tot schoenen - in een steriele outfit had gehuld. Elf maanden na dato vereeuwigde Van Gurp de drieling opnieuw voor de krant. Ze hadden inmiddels de namen Hélène, Claire en Judith gekregen. Vorige week haalde Johan van Gurp de inmiddels 28-jarige vrouwen opnieuw voor zijn lens, omdat hij de kinderportretten van destijds in zijn jongst verschenen fotoalbum heeft opgenomen. Mooie gelegenheid om eens na te vragen hoe het de Bredase drieling van 1980 inmiddels vergaat. Zoals je van een meerling kunt verwachten, vertoont het trio tal van overeenkomsten, waarvan er twee niet te persoonlijk zijn om aan de openhaarheid prijs te geven. Ten eerste zijn ze alledrie fanatieke hockey'ers, bij Push. Hélène en Claire spelen zelfs in het eerste damesteam. Ten tweede wonen ze allen in Breda-Zuid op wandelafstand van elkaar. Nee, identiek gekleed gaan ze níet.

 

Hélène Hendriks is degene die het meest in de openbaarheid treedt. Ze is programmamaakster geworden en presenteert op de regionale tv-zender Brabant 10 een programma over NAC. Claire moet van de drie de grootste sportieveling zijn, althans in professionele zin. Als docent Sport en bewegen leidt ze in Tilburg sportinstructeurs op. Overigens is zij als eerste moeder geworden; acht maanden geleden beviel ze van een zoon, Max. Judith, de jongste drielingzuster, gaat als farmaceutisch manager door het leven. De geboorte van een drieling zal vandaag de dag de dagbladkolommen niet snel meer halen, maar dat doet een vijftigjarig huwelijk ook al niet meer. Wat natuurlijk net zo goed een gevolg is van de moderne medische zorg.

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

Omdat leven en dood toch dichtbij elkaar liggen, kan ik nu best even een sprongetje maken naar mijn berichtgeving van vorige week over de opgravingen naar het Sint Joostkerkhof. De archeologen hebben inmiddels vastgesteld dat na de 19e-eeuwse ruiming een niet mee geruimd stuk bestemd bleef als begraafplaats voor gevangenen. Het wel geruimde deel werd opgehoogd en d.m.v. diepe puinsleuven gestabiliseerd, om als ondergrond voor de nieuwe Sint Jozefschool te dienen. Andere sporen wijzen uit dat achter de Sint Joostkapel brons gesmolten is. Eerder schreef ik al over de klokken die hier in 1667 voor de Grote Toren zijn gesmolten. Maar de archeologen hebben de sporen nog niet gedateerd, dus 'n verband is nu niet te leggen.

 

 

 

31 oktober 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN