Bron: www.bndestem.nl

 

Wij zijn geen mensen voor een nieuwbouwwoning

 

Vive la France” en lelijke eenden

 

 

 

ETTEN-LEUR – “Eigenlijk zijn wij geen mensen om in een nieuwbouw huis te wonen,”

menen Daan en Caroline van de Poel.

 

 

Toch verruilden zij hun woning uit 1890, in hun toenmalige woonplaats Vlaardingen, voor de huidige woning aan de Concordialaan waarin zij sinds 1999 met hun drie kinderen wonen. Het huis mag dan in hun ogen niet ideaal zijn, maar de plek waar deze gebouwd is wel, vinden zij. Dicht bij het centrum en nabij de scholen voor de kinderen, maar daarmee is dan volgens hen ook alles gezegd. “Ik denk dat de uitvoerder niet met veel plezier aan ons terug denkt,” grinnikt Daan. “Die man kreeg de kriebels van alle veranderingen die wij wilden doorvoeren. Ondanks dat zij in de huiskamer twee lichtkoepels hebben laten aanbrengen, branden er boven de eetkamer constant twee lampen. “Het huis had andersom moeten staan,” zegt Caroline. “De achtertuin ligt op het noorden en de kleine ramen van de keuken aan de voorkant laten te weinig licht door. Heel deprimerend.”

 

Met authentieke elementen zoals onder andere de glas-in-looddeuren, antieke kasten en het smeedijzeren hekwerkje boven de keuken hebben zij het huis in hun ogen meer leefbaar gemaakt. “Wij voelden ons ontheemd en zaten opgescheept met een nieuwbouwbunker,” legt de heer de huizes uit. Bij de voordeur staat een oude radiator al enige tijd te wachten om de hal het echte “bric à brac” gevoel mee te geven. “Dat zorgt bij de visite voor verwarring. Die denken dat het een terrasverwarming is,” leggen zij uit. Om meer ruimte te scheppen, zijn er diverse muren weggebroken. De grootste verbouwing heeft op de derde verdieping plaatsgevonden. Daar is er voor oudste dochter Fleur een penthouse gecreëerd. Op het hoekbalkon zijn kozijnen en een dak geplaatst en zo ontstond een gigantische slaapkamer, die volgens haar ouders de mooiste plek van het huis is. Beneden is een gedeelte van de garage bij het huis getrokken.

 

Het is het domein van zoon Faber of liever gezegd de ‘hangplek,’ waar hij met zijn vrienden veel tijd doorbrengt. In het andere gedeelte van de garage knutselde de vierdejaars vmbo-student zijn examenwerkstuk in elkaar. Hij laste het voorste gedeelte van een oude Puch aan een skelter en de tuktuk, een karretje dat vooral in Thailand veel als vervoermiddel wordt gebruikt, was klaar. “Dat is eerder gezegd dan gedaan,” lacht Faber. “Het heeft mij toch veel pijn en moeite gekost.” Verdeeld over vijf weken is hij er samen met zijn vriend Robin ongeveer dertig uur aan bezig geweest. Hij is er één keer mee naar zijn school, de KSE, gereden om te laten zien dat het voertuig echt kon rijden en het leverde hem de beoordeling ‘goed’ op. De bestuurder zit op het grote Puchzadel en de passagiers kunnen plaatsnemen op de Franse canapé of liever gezegd op de ‘eendenbank.’ Niet zo vreemd, wanneer je bedenkt dat de bewoners allemaal ‘eendengek’ zijn. Nee, niet van de kwakende waggelende beesten, die meestal aan de waterkant vertoeven, maar dan praten we over de lelijke eend, de Deux Chevaux, die de harten van alle familieleden gestolen heeft. De passie van de familie Van de Poel.

 

“Ik ben op mijn man gevallen omdat hij in een eend reed,” bekent de vrouw des huizes. “Later bleek deze van zijn moeder te zijn, maar toen was ik al verliefd. Behalve de verzameling blikken voertuigjes die in de halkast staan te pronken, staat er in de voortuin de knalgele omgebouwde ‘Dakar-eend,’ met ‘four-wheel drive.’ Daarmee is in 2006 en 2008 de Amsterdam Dakar rally gereden. Ook de kinderen zijn inmiddels besmet met het ‘eendenvirus.’ Deze zomer vertrekken zij met maar liefst drie van deze ‘blikken dames’ op weg naar hun andere passie: Vive la France. Vakantie vieren in Frankrijk. Voor het ‘joie de vivre-gevoel.’ Dat gevoel is ook terug te vinden in de tuin, die vol staat met aromatische kruiden basilicum, tijm en rozemarijn zoals je deze ook in de Provence zou kunnen vinden. En niet te vergeten, de glazen kas die aan het huis gebouwd is. Een opmerkelijk detail. De kas wordt gebruikt als rommel en fietsenhok, maar niet in de laatste plaats voor de welige teelt van de druif ‘de glorie van Boskoop.’ Waarvan met de oogst van verleden jaar maar liefst acht flessen wijn gevuld konden worden. (Ver)bouwplannen staan er bij de familie zeker nog op stapel. Om het huis meer ‘cachet’ te geven, om maar in de Franse sfeer te blijven of op zijn Hollands gezegd, het huis meer smoel te geven, zou de in hun ogen veel te grote voortuin van dertien meter wel wat metertjes in kunnen leveren voor de aanbouw van een erker. “Uiteraard architectonisch verantwoord,” zegt Daan.

 

 

Zie ook:

 

Leur in beeld

 

 

 

7 februari 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count