Bron: BN-DeStem

 

Geen ‘nieuwe’ treintjes meer van Märklin?

 

 

marklin

 

Een werkneemster van Märklin controleert een modeltrein voordat die de fabriek mag verlaten.

 

 

 

BERLIJN - Na precies 150 jaar lijkt het gedaan met

 de beschermde wereld van de Märklin-modeltreintjes.

 

 

Het traditierijke bedrijf uit het Zuid-Duitse Göppingen is failliet. De banken willen geen krediet meer verlenen aan de al jaren verlieslijdende modeltreinbouwer. Bij Märklin werken bijna 700 mensen die moeten vrezen voor hun baan. Hun salaris over januari hebben ze nog niet gehad.

 

Drie jaar geleden leek het al gedaan met Märklin, maar toen trok de Britse investeerder Kingsbridge Capital de portemonnee en begon een grote herstructurering. Er verdwenen bijna 600 banen, er werd productie overgeplaatst naar het goedkopere Hongarije en er werden onderdeeltjes uit China gehaald. Tot dan was dat taboe bij Märklin. De herstructurering had resultaat, onder meer door over te gaan tot verkopen via internet. Maar het is niet genoeg, omdat jongeren zich niet meer aangetrokken voelen tot treintjes. Ondanks computerprogramma's waarmee de eigen Märklinwereld tot in detail kan worden ontworpen. De omzet wordt vooral gedragen door mannen van middelbare leeftijd die bereid zijn 1500 euro neer te leggen voor een setje van drie locomotiefjes.

 

Toch wil directeur Dietmar Mundil niet opgeven. “De reorganisatie heeft niet snel genoeg resultaat gehad, maar wij willen graag verder saneren.” Hij noemt Märklin een bedrijf met ‘cultstatus’ dat niet verloren mag gaan. Mundil klampt zich vast aan de vandaag in Neurenberg beginnende speelgoedbeurs. Onverhoopt veel bestellingen bij Märklin zouden nieuwe investeerders over de streep kunnen trekken. De zonen van Theodor Märklin maakten in 1891 de eerste modeltrein. Zoals ook Puma, Adidas, Mercedes en BMW Duitse families splijten, was dat ook met Märklin en Fleischmann. Aanhangers van Fleischmann lijken nu gewonnen te hebben. Al kan Märklin zich troosten met de gedachte dat de grote concurrent al een keer failliet is gegaan en een doorstart maakte.

 

 

 

5 februari 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN