Bron: www.bndestem.nl

 

Geen weg meer terug voor landschapspark

 

image094

 

Tunnel voor faunapassage langs de A27 – Hoevestraat – Dorst

(Foto: Kees Wittenbols – 14 oktober 2008)

 

 

Het Landschapspark Oosterhout-Breda?

Iets met een groene strook, een gebiedsvisie,

hier en daar wat ecologische elementen en een flessenhals.

 

 

Voor wie gisteren de moeite nam om door de GroenLinks-fracties van Breda en Oosterhout rondgeleid te worden door het gebied waar het allemaal moet gaan gebeuren, werd het allemaal een stuk concreter dan deze holle kreten. En dus werd er onder leiding van projectleider Paul Veelenturf gepraat over een watertje hier en een watertje daar. Over het in goed overleg uitplaatsen van bedrijven, of juist beter benutten van mogelijkheden als dat onmogelijk blijkt te zijn. En over fietsroutes en recreatiemogelijkheden.

 

 

image066

 

Café-Restaurant “Het Middenhuis” – Oosterhoutseweg 139 Teteringen

(Foto: Kees Wittenbols – 14 oktober 2008)

 

 

Met een frisse winterwandeling vanuit restaurant het Middenhuis in Teteringen kwam het flessenhalsgebied een stuk dichterbij. “Al heb ik die term al lang afgeschaft,” zegt Veelenturf van als we na het inleidende praatje een flinke ronde lopen door het grensgebied tussen de gemeente Breda en Oosterhout. “Het is een prachtig mooi gebied, een uniek stukje Brabant. Maar als er niks gebeurt, groeien beide steden straks helemaal naar elkaar toe.” En dus moet er wat gebeuren, vindt met name GroenLinks, dat het onderwerp in beide betrokken gemeenten op de agenda zette en nog steeds houdt. Er wordt immers al bijna 25 jaar over het park gesproken. Was er vroeger onvoldoende draagvlak voor de eerste plannen, de door zeven partijen opgestelde gebiedvisie laat zien dat het huidige plan breed gedragen wordt. “Het zou mooi zijn om na de verkiezingen in de coalitie te zitten,” zegt het Oosterhoutse raadslid Willem-Jan van der Zanden. “Op die manier kunnen we met betrekking tot dit onderwerp groene en duurzame accenten blijven zetten.”

 

 

 

image032

 

De Vrachelse Heide aan de Oude Bredasebaan – Oosterhout

(Foto: Kees Wittenbols – 22 december 2008)

 

 

De beperkte interesse in met name Breda lijkt onverklaarbaar, het gaat immers over een project dat enkele tientallen miljoenen euro’s gaat kosten. Alleen dit voorjaar al zou er met de aankoop van gronden voor het landschapspark vijf tot vijftien miljoen euro gemoeid kunnen zijn. “Het is dan ook een buitengewoon ingrijpend plan, zowel ruimtelijk als financieel,” zegt Sietzke Schokker van de Bredase GroenLinks-fractie. “Dat beide raden hiermee akkoord zijn gegaan en geld ter beschikking hebben gesteld om het verder uit te werken, is al uniek voor een plan dat gaat over ‘groen.’ In Breda is het buitengebied toch lang het stiefkindje geweest. In Oosterhout was dat wel anders.” Inmiddels is een uitvoeringsprogramma met negentien onderwerpen vastgesteld. Crisis of niet, daarvan moet een aantal binnen relatief korte termijn gerealiseerd worden. Veelenturf: “Dat gaat stapje voor stapje. Veel praten met de betrokkenen, hen bij voorkeur zo snel mogelijk bij de discussie betrekken. Maar een ding is zeker: er is geen weg meer terug.”

 

 

 

Zie ook:

 

Oosterhout in beeld

Teteringen in beeld

Rijen in beeld

Dorst in beeld

Den Hout in beeld

 

 

 

22 februari 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN