image005

 

Gefrustreerd en bitter de wereld in

 

 

bewaker

 

De onvrede onder gedetineerden over het steeds strengere regime in gevangenissen groeit.

 Bewaarders voelen zich daardoor niet veilig meer.

 Volgens critici kan het zo niet langer.

 

 

Gedetineerden verblijven 23 uur per dag in hun cel.

Bewaarders wanen zich onveilig.

De gevangenissen zuchten onder aanhoudende bezuinigingen.

“We brengen beesten terug in de maatschappij.”

 

 

Als de strafpleiters Hans en Willem Anker twintig jaar geleden een afspraak met een gedetineerde cliënt wilden maken, was dat een hele opgave. 's Ochtends was de man aan het werk, een paar uur later kreeg hij scholing, 's middags was hij sporten en 's avonds had hij een heel recreatieprogramma. Als de Friese tweelingbroers nu een cliënt willen spreken, kost hen dat nog steeds veel moeite. Niet omdat de gedetineerde het zo druk heeft, maar omdat hij 23 uur van de dag in zijn cel zit. Cliënten en advocaten kunnen alleen contact met elkaar zoeken in dat ene overgebleven uur.

 

Willem Anker heeft met zijn cliënten te doen. Vaak treft hij gebroken mannen, die zich iedere ochtend afvragen hoe ze de dag moeten doorkomen. “Ik bespeur veel opgekropte boosheid. Ze leiden een ledig bestaan, zonder zinvolle invulling. Dat leidt tot wrok. En die mensen moeten wel weer de maatschappij in.” Niet alleen de gebroeders Anker, ook bewaarders en gedetineerden moesten de afgelopen jaren toezien hoe de omstandigheden in gevangenissen verslechterden. Investeren in gevangenen, om te voorkomen dat ze weer zouden terugvallen in hun oude gedrag, is er niet meer bij. Onderwijs wordt amper aangeboden en ook in arbeid is fors gesneden. En het einde is niet in zicht. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) moet de komende jaren nog tientallen miljoenen besparen. Gedetineerden in de Bijlmerbajes kwamen de afgelopen weken in opstand tegen een nieuw dagprogramma. De gevangenen krijgen nog zes uur recreatie per week, tegen achttien in de oude situatie.

 

 

image001 (3)

 

De koepelgevangenis van Breda

 

 

Maar de klachten zijn niet beperkt tot de Bijlmerbajes. Het gemor klinkt ook uit andere justitiële inrichtingen. “Ook hier nemen de spanningen toe,” zegt Harrie, een gevangenisbewaarder van een gevangenis in het westen van het land. Hij wil niet met zijn echte naam in de krant, uit angst voor represailles van zijn werkgever. Vooral de meermanscellen zorgen volgens hem voor stress. “Als je meer dan twintig uur per dag op elkaars lip zit, dan ontstaat er wrijving. Kijk hoe een aap reageert als je hem in een klein hok zet. Die gaat door het lint. Wij doen hetzelfde. We brengen beesten terug in de maatschappij.” Dat gedetineerden steeds meer tijd op hun cel doorbrengen, is zeer tegen de zin van de bewaarders. “Juist het contact met gedetineerden maakt ons werk van waarde,” zegt Harrie. “Zij kunnen hun frustraties en zorgen kwijt en wij weten hoe ze in hun vel zitten. Nu kan dat niet meer.” Extra probleem is dat gedetineerden, doordat ze lang op hun cel zitten, amper tijd hebben hun terugkeer voor te bereiden, zegt Nico Epskamp, belangenbehartiger van gedetineerden en zelf ex-gevangene. “Als je maanden vastzit, kun je alles kwijt zijn: je huis, je baan en als je pech hebt, je vrouw. Als je dan zonder opleiding en dagritme op straat terecht komt, wat kan je dan verwachten?”

 

Ook Jan-Willem Dieten, bestuurder van de vakbond AbvaKabo FNV, weerspreekt dat de opstand in de Bijlmerbajes een lokaal incident is. “Nu is er onrust in Amsterdam, morgen ergens anders,” reageert hij. Tijdens een vergadering afgelopen week op het hoofdkantoor van DJI vroeg hij de gevangenisbestuurders hoever ze met hun bezuinigingen willen gaan. Een duidelijk antwoord kreeg hij niet. “Maar dat antwoord hangt ook af van het doel dat je wilt bereiken. Wil je mensen alleen straffen? Of wil je dat ze beter uit de gevangenis komen dan ze er in gaan? Als dat het streven is, moet je ze ook een goed programma bieden.” Willem Anker is gestopt met lijdzaam toekijken hoe zijn cliënten verbitterd terugkeren in de samenleving. Zijn broer en hij hebben vier eigen maatschappelijk werkers in dienst genomen. “Als een cliënt van ons iets nodig heeft, nemen zij hem even bij de arm.”

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

28 juni 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN