Bron: www.bndestem.nl

 

Gerda Godrie werkt aan een nieuw boek

 

school25

 

 

ETTEN-LEUR - Cultuurhistorica Gerda Godrie (66) uit Etten-Leur is bezig met een onderzoek naar het huishoudonderwijs in Zeeland tussen 1919 en 1968. Ze is op zoek naar persoonlijke ervaringen van Zeeuwse vrouwen die in die periode op de huishoudschool zaten. Godrie, die is afgestudeerd aan de Universiteit van Tilburg, deed eerder onderzoek naar de huishoudschool in Brabant. Ze schreef er een boek over, dat in 2008 uitkwam. Godrie wil nu een vergelijking maken met Zeeland.

 

Gerda Godrie is bereikbaar via gerdagodrie@planet.nl.

 

 

Lees ook:

 

http://www.uitgeverij-zhc.nl/boeken/reeks-3/034/

 

 

Zie ook:

 

Etten in beeld

Leur in beeld

 

 

20 augustus 2010

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Toegevoegd artikel:

 

21 augustus 2010

 

http://www.bndestem.nl/regio/ettenleur/7158994/Naar-de-huishoudschool-omdat-het-moest.ece

(Voor een foto van Gerda Godrie, klik op bovenstaande link)

 

“Naar de huishoudschool, omdat het moest”

 

Voorbereidingen op een taak als huisvrouw.

Voor veel meisjes was het de enige opleiding.

Gerda Godrie is later alsnog gaan studeren.

Maar als jong meisje moest ze naar de huishoudschool.

 

 

ETTEN-LEUR - Cultuurhistorica Gerda Godrie (66) uit Etten-Leur is bezig met een onderzoek naar het huishoudonderwijs in Zeeland tussen 1919 en 1968. Ze is op zoek naar persoonlijke ervaringen van Zeeuwse vrouwen die in die periode op de huishoudschool zaten. Godrie, die is afgestudeerd aan de Universiteit van Tilburg, deed eerder onderzoek naar de huishoudschool in Brabant. Ze schreef er een boek over, dat in 2008 uitkwam. Godrie wil nu een vergelijking maken met Zeeland. “In Noord-Brabant was het katholieke onderwijs dominant. Ik was op zoek naar een meer protestantse regio. In andere provincies is veel archiefmateriaal in de vuilnisbak verdwenen, maar in Zierikzee en Middelburg kon ik informatie vinden, bijvoorbeeld over huishoudschool De Schutse in Burgh-Haamstede. Die heb ik nodig om het Zeeuwse huishoudonderwijs in kaart te kunnen brengen.”

 

Godrie zat zelf ook ooit op de huishoudschool. “Het was een tijd waarin leren voor meisjes niet vanzelfsprekend was. Negentig procent van de meisjes zat alleen maar op die school omdat ze nu eenmaal leerplicht hadden. Toen ik kinderen had, ben ik via de avond-mavo doorgestroomd naar de universiteit. Toen mijn oude huishoudschool in Etten-Leur werd opgeheven, werd ik gegrepen door alles wat met de huishoudschool te maken had. Ik ben erg nieuwsgierig of meer vrouwen zoals ik, de kans gepakt hebben om verder te leren.” Godrie is voor haar onderzoek vooral benieuwd naar persoonlijke verhalen. “Ik wil weten waarom de vrouwen naar de huishoudschool gingen, of het hun eigen keuze was, of die van hun ouders. Ik ben ook benieuwd naar hun achtergrond, bijvoorbeeld het beroep van hun vader en moeder. Foto’s, dagboeken en lesmateriaal, ik ben overal in geïnteresseerd.” Informatie van oud-bestuursleden, oud-docenten of directrices van de Zeeuwse Landbouw Maatschappij, die veel huishoudscholen in Zeeland oprichtte, is ook welkom. Godrie verwacht de resultaten van haar onderzoek binnen twee jaar te publiceren.

 

 

Gerda Godrie is bereikbaar via:

 

Telefoonnummer 076 5040139 of via e-mailadres gerdagodrie@planet.nl.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN