Bron: www.bndestem.nl

 

Gespecialiseerd in modeltreinen

 

“Treinen rijden op zolder op tijd”

 

 

Bestand:HO Layout 1.jpg

 

(Foto: uit Wikipedia)

 

 

BREDA - Ze staan er bij als kinderen in een snoepwinkel.

 

 

Huub en Tonny Verhoeven. Echtpaar op toch zeer respectabele leeftijd. Opa en oma inmiddels. In Trein 2000, Bredase winkel gespecialiseerd in modeltreinen, wrijven de twee zich vergenoegd in de handen. Hun enthousiasme doet denken aan dat van een kleine jongen die week na week zijn zakgeld opzij legt tot hij genoeg heeft voor een nieuw treintje. “Deze,” tikken ze in een folder op de Orlando di Lasso. Een stoomtrein. Een geweldige aanvulling op dat wat nu al op een opklapbare tafel in een zijkamer in hun niet al te grote huis staat. Het echtpaar kan rekenen op alle begrip van Trein 2000-medewerker Harry Muermans (62). Hij snapt hun bevlogenheid. Heeft zelf thuis in Oosterhout een zolder vol modeltreinen. Avond en avond is hij er mee bezig. En daarmee is hij niet de enige. Hoewel concrete cijfers ontbreken, ligt er toch al snel in tienduizenden Nederlandse huizen kilometer modelspoor. Hobby van, zo blijkt uit gegevens van modeltreinfabrikanten, vooral mannen van middelbare leeftijd. Een enkeling, lacht Muermans, staat zelfs met een pet op het hoofd en een fluit in de mond thuis het eigen spoornet te regelen.

 

Muermans niet. “Ik ben van de scenerie,” zegt hij. Hè? De beroepsmilitair in ruste stapt richting computer en opent een website voor modeltrein-liefhebbers. “Kijk,” wijst hij op een foto. En hij legt uit: “Het gaat om het verhaal. Hier heb ik een nieuw spoor gebouwd. In Zuid-Limburg gaat de railbus rijden. Kijk, hier zijn ze nog stenen tussen de rails aan het leggen,” tikt hij op een foto. “En hier is de opening,” scrolt hij verder naar een andere plaat. Voor een modeltrein is een doek gespannen. De trein rijdt er feestelijk doorheen. Er speelt een fanfare. “En hier,” toont hij een nieuwe foto: “Hier is het feest na afloop.” Poppetjes babbelen, een glas in de hand. Een heel verhaal. Zorgvuldig stap voor stap opgebouwd op zolder in Oosterhout. Per scène gefotografeerd en op internet gezet. “Prachtig,” roept een klant die meekijkt. Muermans glundert. In de winkel, waar hij uit liefhebberij werkt, is de gisteren in de media breed uitgemeten misère van modeltreinbouwer Märklin geen onderwerp. Ben je gek. Hier gaat het om belangrijker zaken: de liefde voor het kleine spoor. Die liefde kan divers van aard zijn. Muermans geniet van de verhalen rond het spoor. Is gefascineerd hoe het gaat. Ook in het echt. “Ik trein vaak, ga dikwijls kijken naar het spoor. Ik observeer bijvoorbeeld het rangeren en bouw dat thuis na. De hele setting. Geweldig.”

 

Heel anders is de fascinatie die weer andere liefhebbers hebben. “De techniek,” zegt Bredanaar Frank Nooijen (49). En hij legt uit hoe hij in staat is om op zijn zolder tien treinen tegelijk te laten rijden. Compleet met feilloos afgestemde seinpalen, wissels die precies goed reageren en ga maar door. Soepel rijdt alles af en aan, zonder botsen, zonder ontsporen. Iets waar heel wat denkwerk aan is vooraf gegaan. “Anders dan in mijn jeugd zijn de treinen gedigitaliseerd.” Door nauwgezet te programmeren, goed te rekenen en te bouwen is het mogelijk om een logistiek systeem op te bouwen, waarmee tientallen treinen tegelijk kunnen rijden zonder aan allemaal transformators te draaien. Een kick, weet Nooijen, die ooit werktuigbouwkunde aan de TU in Delft studeerde. Maar, er is meer: “Door de digitalisering maken de treinen nu een heel echt geluid. En ja, die toeters en bellen zijn erg leuk.” Treinen, tunnels, bergen, rails. Op internetfora wordt informatie uitgewisseld over hoe wat technisch kan worden gebouwd. Wat mooi is, waar het is te krijgen. Of te zien. En daar gaat de blik weer naar een reportage van Muermans. Moord langs het spoor, is nu het verhaal. Met mannen in witte pakken en paparazzi. Leuk.

 

 

 

 

7 februari 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN