Bron: http://www.bndestem.nl/algemeen/binnenland/7355223/Gevangenen-klagen-over-honger.ece

 

Gevangenen klagen over honger

 

 

image001

 

De Koepelgevangenis van Breda

(Foto: Kees Wittenbols – 2006)

 

 

 

Breda - Gevangenen in een aantal penitentiaire inrichtingen klagen dat zij te weinig eten krijgen. Een half brood per twee dagen en een magnetronmaaltijd is niet voor alle gedetineerden genoeg om hun honger te stillen. SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen heeft er Kamervragen over gesteld aan minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie. Sinds vorig jaar wordt het voedselaanbod in gevangenissen landelijk geregeld volgens de Europese aanbestedingsregels. Voor die tijd had elke gevangenis zelf contracten met voedselaanbieders. Die waren soms ruimer dan het nieuwe contract, zegt een woordvoerder van het ministerie van Justitie. “Het huidige voedselpakket is samengesteld op basis van adviezen van het Voedingscentrum. Gedetineerden zouden er genoeg aan moeten hebben. Bovendien kunnen ze extra brood vragen. Geen enkele gedetineerde hoeft honger te lijden.”

 

In sommige gevangenissen, waaronder Haarlem en Scheveningen, krijgen gedetineerden in de praktijk geen extra boterhammen en onvoldoende fruit, zegt Gesthuizen. De Bredase Koepelgevangenis verstrekt op verzoek wel meer brood, maar niet de aanbevolen twee stuks fruit per dag. “We hoeven gedetineerden geen bourgondische maaltijden voor te zetten, maar deze mensen zijn wel afhankelijk van de overheid,” zegt Gesthuizen. “Het is goed dat er nu minder eten wordt weggegooid dan vroeger, maar laten we tenminste vasthouden aan de normen van het Voedingscentrum.”

 

Gesthuizen vindt het zorgelijk dat niet alleen het eten, maar het hele gevangenisregime steeds verder wordt uitgekleed. Deze zomer beklaagde de Centrale Ondernemingsraad van het gevangeniswezen zich over de grote tekorten aan bewaarders. Het SP-Kamerlid waarschuwt dat de bezuinigingen in penitentiaire inrichtingen tot onveilige situaties kunnen leiden voor het gevangenispersoneel. “Met gevangenen die honger hebben, valt minder goed te werken.”

 

 

 

28 september 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count