Bron: BN-DeStem

 

Gevaren internet nog steeds onderschat

 

 

internet-5

 

Ouders moeten weten wat hun kinderen op internet uitspoken.

 

 

 

 

internet-6

 

Louis de Kock benutte tijdens zakenreizen de loze uren

in het vliegtuig om een universitaire studie te volgen.

 

 

 

BERGEN OP ZOOM - Een drukke baan brengt hem over heel

de wereld, maar de vele vlieguren waren goed besteed:

 

Louis de Kock heeft de titel Master of Science behaald, met een

onderzoek naar de risico’s van internetgebruik door kinderen.

 

 

Nog altijd een onderschat gevaar, meent de Bergenaar. Hij rekende onlangs uit dat hij afgelopen zomer 108.000 mijl heeft gevlogen, meer dan drie keer de wereld rond. De Kock (38) regelt voor een onderneming die medicijnen tegen kanker maakt, voor nieuwe of verhuisde kantoren alles op IT-gebied. “In heel de wereld, behalve Noord-Amerika. Heel veel reizen. Ik word wel eens om drie uur 's nachts wakker en dan heb ik zin in biefstuk, je bent biologisch soms compleet van slag. Maar goed, je ziet veel van de wereld en het reizen was ook nuttig. Ik heb twee hoofdstukken van mijn scriptie op tien kilometer hoogte geschreven,” lacht De Kock.

 

Hij begon al in zijn vorige baan aan een on-line studie van de universiteit van Liverpool. “Ik ben aan veel studies begonnen, maar ik heb nooit wat afgemaakt. In mijn vorige functie had ik te maken met mensen met minimaal een universitair diploma. Ik was het beu dat ik zelf geen zwaar diploma had.” Werkzaam in de IT kreeg De Kock al eens vragen van vrienden en kennissen over de risico's van het internet voor kinderen. “En dat ik voor dit onderwerp ‘online child abuse’ heb gekozen komt misschien ook wel omdat ik zelf een zoon heb, Peer van negen.” Zo'n dertig uur per week was De Kock meer dan 2,5 jaar lang, naast zijn drukke baan, bezig met de studie. Hij onderzocht onder meer wat voor kwaads internet allemaal in petto kan hebben. “En dat is echt breder dan porno en pedofielen. Gruwelijke beelden van ongevallen, pesten, beelden van bijvoorbeeld Happy Slapping, waarbij mensen zomaar in elkaar worden geslagen en waarbij dan met mobieltjes alles wordt gefilmd. Internet is een medium dat letterlijk en figuurlijk geen grenzen kent.”

 

Neem Hyves. “Kan bloedlink zijn. Het is een sport voor kinderen om zoveel mogelijk vrienden te hebben. En ze vertellen vaak alles. Pedofielen spelen daar op in en kunnen veel aan de weet komen. Net zoals er mensen zijn die achterhalen wanneer de familie op vakantie is en dan hun slag slaan.” De Kock analyseerde ook via een enquête op een speciaal voor zijn studie gemaakte website (www.protectdigitalkids.org) wat mensen eigenlijk van de gevaren weten en wat de sociale achtergrond van deze mensen is. “Het bracht wel aparte dingen aan het licht. Zo is het een fabeltje dat hogeropgeleiden er meer van af weten dan laagopgeleiden. Maar mensen die in een stad wonen zijn beter op de hoogte dan mensen uit een dorp. Ik denk dat stadsbewoners zich sowieso bewuster zijn van risico's. Een dorp is nog vaak een plaats met veel sociale controle, een veilige plek.” Maar voor internet is dat toch vooral schijnveiligheid, stelt De Kock. Sites zijn te blokkeren, er is software die woorden kan filteren, maar honderd procent bescherming is onhaalbaar. “Je moet als ouders goed opletten en er ook met de kinderen over praten. Weten wat ze doen is het allerbelangrijkste. Je moet ook beseffen dat voor kinderen een computer geen apparaat is, maar een vriend waar je mee praat en die je antwoord geeft. Ouders moeten bij zichzelf kijken en niet vertrouwen op wat een ander doet. Mijn zoon heeft een computer op zijn kamer, maar zonder internet.”

 

Waarbij De Kock zich haast te zeggen dat internet ook veel goeds te bieden heeft. “Je kunt er ongelooflijk veel op vinden en er veel sociale contacten opdoen. Maar helaas zijn er ook slechteriken op deze wereld.” Zijn studie deed hij volledig on-line, maar op 8 december wordt De Kock toch echt lijfelijk in Liverpool verwacht om zijn bul in ontvangst te nemen. Het is voor hem een afstandje van niks.

 

 

 

8 november 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN