hln_logo

 

Zeven gezondheidsmythes doorprikt

 

 

 

Acht glazen water per dag? Als je niets anders eet en drinkt, klopt dat.

Lezen in het duister leidt niet tot permanente oogschade.

We gebruiken echt wel meer dan 10 procent van onze hersenen.

Geschoren haren groeien niet sneller of stugger terug.

Met betrekking tot gezondheid wordt er teveel onzin, onwaarheden of mythes verteld.

 

Amerikaanse onderzoekers maakten in de jongste editie van het wetenschappelijke

blad British medical journal brandhout van zeven hardnekkige mythes.

 

Kortom, u weet na het lezen van dit artikel wel beter.

 

 

1) Acht glazen water per dag

Water is belangrijk, dat staat zonder enige twijfel vast. Maar dat je acht glazen moet drinken is een verkrachting van de werkelijkheid. Ja, je hebt 2 liter water per dag nodig, maar een deel daarvan wordt al opgenomen via de voeding, vooral als je veel groenten en fruit eet. Ook via andere vloeistoffen krijg je al een deel water binnen. Hoeveel er dan nog overblijft, is moeilijk te zeggen. Een liter per dag (of vier glazen) bovenop je andere vochtopname zal wellicht volstaan.

 

 

kraan

 

 

2) Gsm's zijn gevaarlijk in ziekenhuizen

Okee, deze 'mythe' is al grotendeels ontkracht. Ze is gebaseerd op een artikel in de Wall Street Journal, ergens in 1990, dat berichtte over een 'mogelijke' verstoring van apparaten door gsm's. Na uitgebreid onderzoek bleek het om een verstoring van 0,1 tot 1,2 procent te gaan. Ondertussen bannen alle ziekenhuizen wel gsm's, vaak zonder enige reden.

 

3) Ons brein grotendeels onbenut?

Volgens de mythe zouden wij, mensen, slechts 10 procent van ons brein gebruiken. Een uitspraak die wordt toegeschreven aan Albert Einstein, al is daar nooit enig bewijs voor gevonden. Ook de stelling zelf wordt door verschillende onderzoeken onderuitgehaald. Als een deel van het brein beschadigd raakt bijvoorbeeld, heeft dat langdurige effecten. Als de stelling zou kloppen, zou het effect van een beschadiging nooit zo groot zijn.

 

4) Haar en nagels blijven groeien na de dood

Absoluut niet waar! "Het groeien van haar en nagels vergt een complexe samenwerking van hormonen, die door de dood stilvalt." Wellicht is de mythe ontstaan doordat de huid inkrimpt na de dood, waardoor het lijkt alsof haar en nagels langer zijn geworden. Ook een passage uit het boek 'All Quiet on the Western Front' van Erich Maria Remarque kan hebben bijgedragen tot het geloof.

 

5) Lezen in het schemerdonker verpest je ogen

Een stelling die logisch klinkt en dus door quasi iedereen gedachteloos geslikt wordt. Fout! Het staat vast dat lezen in het schemerdonker moeilijker is voor de ogen. Maar het is niet bewezen dat die effecten blijvend zijn, laat staan dat je er blind van wordt.

 

 

lezen

 

 

6) Kalkoen maakt je slaperig

In kalkoen zit een stof (het aminozuur tryptophan) die je slaap en humeur controleert. Maar in kalkoen zit niet méér van die stof dan in andere voedingsmiddelen.

 

7) Geschoren haren groeien stugger en sneller terug

Een grandioze mythe, ontstaan doordat de stoppels harder en stugger aanvoelen dan lange haartjes. De waarheid is dat haar dode materie is. Het afscheren kan geen enkel effect hebben op de groei. (edp).

 

 

scheren

 

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

2 januari 2008

 

Home

 

stats count

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN