Bron: http://www.bndestem.nl/regio/ettenleur/5626378/Glasblazers-hebben-zo-hun-eigen-geheimen.ece

(Bovenstaande dieplink werkt niet meer)

 

“Glasblazers hebben zo hun eigen geheimen”

 

 

pietenfloor

 

Piet en Floor

Foto: www.glasblazerpietsprenkels.nl

 

 

ETTEN-LEUR - De cirkel is bijna rond in VOF Glasblazerij Sprenkels

aan de Schimmelpennincklaan, hoek Thorbeckelaan.

 

 

Dochter Floor (31) kan elk moment bevallen van haar eerste kind. Uiteraard heeft dat niets met de glasblazerij in Sander-Banken te maken. Maar vader Piet Sprenkels (57) blies 31 jaar geleden voor het eerst een ‘zwangere vrouw.’ Een oervorm, buik met kind, borsten en dat in helder glas. De ‘zwangere vrouw’ is intussen hét handelsmerk van de glasblazer, waarop hij octrooi heeft. Hoeveel hij er in ruim dertig jaar tijd heeft gemaakt, weet hij niet. Hij is de tel kwijt. Zo vaak heeft hij ter gelegenheid van de komst van een nieuw leven gemaakt een ‘zwangere vrouw’ geblazen. Zijn eigen vrouw en dochter hadden de primeur. “Indertijd viel de baby uit het glazen beeldje. Het was toch geen slecht teken,” zegt Joke Sprenkels met een blik op haar zwangere dochter.

 

Floor is in de leer bij haar vader. Het kost jaren om de kunst van het glas blazen onder de knie te krijgen. “En je moet er jong mee beginnen. Het komt aan op fijne motoriek. Een timmerman schaaft en schuurt. Een glasblazer blaast, zuigt en ‘kneedt.’ Toppianist word je ook niet meer op je veertigste. Het vergt jaren,” vertelt Piet Sprenkels, die van origine uit Sprundel komt. “Ik was zo’n jongetje dat altijd scherven opraapte. Of ik gooide een fles in het vuur om te kijken wat er zou gebeuren. Als ik een knikker had, hield ik die tegen een oog. Glas, dat is het opvangen van licht. Het fascineert me nog steeds. Elke dag.”

 

De Romeinen beheersten de kunst van het glasblazen reeds. Later, sinds de dertiende eeuw, maakten de Venetiaanse glasblazers furore. En in Nederland heeft Leerdam op dat gebied een naam hoog te houden. “Ik zag op mijn vijftiende een advertentie voor een leerling-glasblazer. Het ging om een bedrijf dat glazen instrumenten voor laboratoria maakte. Dat was precies iets voor mij en zo heb ik het vak geleerd. Maar al vlug kwam het creatieve om de hoek kijken. Dat zit nu eenmaal in de genen.” De glasblazerij/winkel is alweer zeventien jaar aan de Schimmelpennincklaan te vinden, in een rustige woonstraat dus. Sprenkels moet er niet aan denken zich in een winkelcentrum te vestigen. “Daar zou ik een soort attractie zijn en kan ik niet rustig werken. Van glasblazers, op de manier zoals ik het doe, ken ik er maar zeven of tien in het land. Veel onderling contact hebben we niet. We zijn net goochelaars. Ieder heeft zijn eigen geheimen.”

 

 

Zie ook:

 

Leur in beeld

 

 

 

8 oktober 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count