Bron: www.bndestem.nl

 

Grote toeloop knoppencursus

 

 

 

HUIJBERGEN - Je koopt een mooi nieuw elektronisch apparaat,

maar je weet niet hoe je het moet bedienen.

 

 

Een probleem dat zich nog wel eens voordoet bij ouderen. De meeste apparatuur, zoals mobiele telefoons, audio- en videoapparatuur en huishoudelijke apparaten, zit vol knoppen. De Stichting Welzijn Ouderen Woensdrecht (SWOW) en het Kellebeekcollege uit Roosendaal gaan deze problemen te lijf met een zogenaamde knoppencursus voor senioren. Gisterochtend ging bij de SWOW in Huijbergen de cursus van start. Twaalf ouderen, het merendeel zeventigplussers, stortten zich in de moderne wereld van de knoppen, piepjes en bliepjes. De meeste aanwezigen hadden vooral problemen met het bedienen van gsm, dvd-recorder en de magnetron. “Ik heb een schitterende magnetron met heel veel mogelijkheden, maar ik weet alleen niet hoe het werkt,” bekent Erica van der Meulen.

 

Anneke Jacobs kocht een prachtige dvd-speler maar deed het apparaat snel weer de deur uit, omdat ze niet wist hoe ze het apparaat moest bedienen. Een paar dames vertellen dat ze hun mobieltje wel aan kunnen zetten, maar ze weten vervolgens niet hoe het ding weer uitgezet moet worden. Cursusleider Adri Ligthart van het Kellebeekcollege stelt de cursisten gerust. “Je moet niet te gauw in paniek raken. Neem rustig de tijd om de handleiding te lezen en dan kom je er vaak wel uit.” Volgens Ligthart is het belangrijk dat gebruikers weten welke symbolen waar voor staan. Volgens Ligthart mankeert er toch ook nog veel aan de handleidingen. “Die zijn door en voor jongeren geschreven in technische taal.” Maar er zijn meer problemen. Corry van de Broek heeft problemen met een treinkaartje uit de automaat te trekken of te tanken bij een volautomatisch tankstation. “Je krijgt de tijd niet om te kijken hoe het apparaat werkt, want achter je staan mensen zenuwachtig te wachten tot je klaar bent,” vertelt ze.

 

De cursus bestaat uit zes lessen van tweeëneenhalf uur. Adri Ligthart: “Als je een apparaat hebt dat je niet begrijpt en je kunt of wilt het meenemen, dan lossen we de problemen hier ter plekke op,” vertelt hij. Hoe groot het probleem is bij de ouderen met het bedienen van apparatuur blijkt uit het aantal aanmeldingen. “We gingen ervan uit dat enkele tientallen ouderen zich op zouden geven voor de cursus, maar we hebben nu al zeventig aanvragen om deel te mogen nemen,” vertelt Gerda Klokke van SWOW. “Op dit moment weet ik niet of we al die aanvragen wel kunnen honoreren,” vertelt Klokke. Daarom hoopt ze dat een aantal vrijwilligers zich aanmeldt om mee te helpen de ouderen knoppenwijs te maken.

 

 

Zie ook:

 

Huijbergen in beeld

 

 

 

 

28 januari 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count