Bron: BN-DeStem

 

De Haagdijk wordt weer behaaglijk

 

De ‘kop’ van de Haagdijk met vier seksshops en sinds begin deze week

ook een winkel gespecialiseerd in leer, latex en ‘extreme wear.’

 

Pijnpuntjes voor ondernemers in de straat, maar er zijn ook lichtpunten:

de nieuwkomers als Peer’s Optiek en ‘t Schrijfgereike,

die met hen een toekomst zien in de straat.

 

 

image005

 

Begin van de Haagdijk (vanuit het Centrum)

(Foto: Kees Wittenbols – oktober 2006)

 

 

 

De Haagdijk roept een gevoel van behagen bij mij op.

 Een straat om mijmerend doorheen te lopen.

 

 

“Eén van de levensaders van onze binnenstad.” Dat schrijft burgemeester Peter van der Velden van Breda in een voorwoord voor een nieuwe brochure over de Haagdijk. Hij schetst een zeer positief beeld van de straat. Zoals de daar gevestigde ondernemers het maar al te graag horen.

 

Toeristen, met of zonder kinderen, krijgen een minder behaaglijk gevoel wanneer zij vanaf de fraaie Haven de Haagdijk oplopen. Vier seksshops binnen enkele tientallen meters en sinds deze week is daar de zaak van “Wilhelmina van Adel” bijgekomen. Wilhelmina doet onder meer in leer, latex en ‘extreme wear.’ Een delegatie bestaande uit ondernemers en de onlangs benoemde straatmanager probeerde de burgemeester nog tegen de komst van de ‘rubberzaak’ in stelling te brengen, maar die kon er niets tegen ondernemen. Toch zou een vermindering van het aantal seksshops het imago van de straat ten goede komen, denkt straatmanager Han Nieuwesteeg. En zo denken ook in de straat gevestigde ondernemers als Peter Meeuwsen (dieren en -benodigdheden) er over. Meeuwsen heeft sinds 1975 een eigen zaak op de Haagdijk. Hij en zijn broer Bert-Jan van de hengelsport- en aquariumwinkel zijn er geboren. De ouders Meeuwsen hadden er sinds 1952 een winkel en er was nog een broer Meeuwsen die een pottenbakkerij had op de Haagdijk. De broers zien duidelijk toekomst in hun straat. Zo mag blijken uit de complete verbouwing van het pand van Bert-Jan. Ook Peter zou graag verbouwen, de steeg en het pandje ernaast platgooien en de boel helemaal verfraaien, ‘maar de eigenaar wil de hoofdprijs,’ dus een verbouwing zit er voorlopig niet in. Ook de eigenaars van zaken als 't Schrijfgereike en Peer's Optiek, beide sinds kort gevestigd tussen de sekswinkels aan het begin van de straat, zien toekomst in de Haagdijk. De panden zijn er groot en de huren relatief laag.

 

Nieuwesteeg zou graag zien dat andere ondernemers - met name dienstverleners, creatieve bedrijven en specialistische zaken - hun voorbeeld zouden volgen, maar ja: “Dat imago. Dat poets je echt niet zomaar weg.” Nieuwesteeg probeerde bijvoorbeeld tevergeefs de bloembinder van de winkelstrip in de Ignatiusstraat naar de Haagdijk te halen. “Bloemen geven een positieve vreugde, het zou een aanwinst voor de straat zijn. Maar hij wil niet naar de Haagdijk,” zegt Nieuwesteeg. Zoals hij meer ondernemers sprak die het gevoel hebben dat de straat niet veilig of gezellig genoeg is. Terwijl het zo’n leuke straat is met - om met de broers Meeuwsen te spreken – ‘zoveel potenties.’ Wandelend door de straat kom je langs kleine eethuisjes en winkels die gespecialiseerd zijn in allerhande zaken. Zoals de kastenshop, de hardloopschoenenzaken, de naaimachinewinkel, de ‘schuimrubberkoning’ en Jan Schneider sleutels en sloten: de Jack van Wijk van de Haagdijk.

 

 

image001

 

Begin van de Haagdijk (richting Centrum)

(Foto: Kees Wittenbols – oktober 2006)

 

 

Maar er is ook veel leegstand en dat is ‘fnuikend’ voor de straat, volgens Han Nieuwesteeg. En het eind is nog niet in zicht, want volgens de straatmanager gaat ook de Schlecker weg en is ook Tunes Ville voornemens te sluiten omdat de verkoop van cd's enorm teruggelopen is. En wat te doen tegen die leegstand? Nieuwesteeg: “Ik sprak laatst de eigenaar van een al langer leegstaand pand en die vroeg me wat ík zou doen. Ik ben een businessman, zei hij. Tja, begrijpelijk. En kies je voor leegstand of een enorme dildo voor de deur. Ik vind het ook moeilijk.” In maart of april wil Nieuwesteeg een bijeenkomst beleggen met eigenaars van panden en makelaars, die volgens hem een belangrijke rol spelen in het hele verhaal: “Er zijn makelaars die ondernemers met verhuisplannen of starters niet verwijzen naar de Haagdijk. “Omdat die straat zo slecht bekend staat,” zeggen ze dan. Ja, zo komt het nooit van de grond. Eigenaars van panden worden steeds minder kritisch over de invulling van de panden. “Dan maar een belwinkel,” hoor je dan zeggen. “Al is het maar voor een jaar, maar anders verdienen we niks.” Nieuwesteeg wil die attitude veranderen. Zoals ondernemers er blijk van geven dat ze niet alleen aan hun eigen belang, maar aan het belang van de hele straat denken. De eigenaar van Café Darts, bijvoorbeeld, die niet alleen de stoep voor zijn eigen deur schrobt, maar ook een deel van de stoep voor het leegstaande pand van de buren meepakt.

 

Het pand waar twintig jaar lang de Bredase Autoshop gevestigd was, wordt verbouwd tot woonunits voor starters en winkelunits. Aan de overkant komen 39 appartementen en twee atelierwoningen in de voormalige Muziekschool. Allemaal positieve ontwikkelingen. Henny Goosen van Lectura, winkel voor lectuur en rookwaren, wijst er met plezier op. Haar zaak bestaat sinds 1945 en ze is er trots op. Ze is al die negatieve berichten over haar straat helemaal beu. “Niemand is blij met leegstand, maar in de Lange Brugstraat staan ook panden leeg maar daar hoor je niemand over.” De politie surveilleert regelmatig in de straat, handhavingsacties van diverse diensten in de straat lijken hun vruchten wel af te werpen en de gemeente besteedt in haar nota “Veiligheidsbeleid 2009” aandacht aan de Haagdijk: “Er worden maatregelen genomen om de leefbaarheid en veiligheid te bevorderen,” De straatmanager is niét aangesteld door de gemeente, maar werkt in opdracht van het Retailplatform. Eén dag in de week en dat is erg weinig, vindt Nieuwesteeg. Maar hij doet het er mee. Hij vergadert veel en heeft inmiddels een visie aan het papier toevertrouwd. Die moet nog worden voorgelegd en goedgekeurd door de ondernemers uit de straat, maar het staat er in ieder geval helder: “Ik heb het voornemen om eigenaars en makelaars dwingend te vragen passende huurders voor hun panden op de Haagdijk te vinden om leegstand en verloedering te voorkomen.” De Haagdijk, stelt Nieuwesteeg onder meer, “is de uitloper van de binnenstad en heeft met zijn prachtige historische panden en de ligging aan de haven de potentie om te functioneren als winkelgebied, waar consumenten kunnen winkelen in een historische ambiance.” Het is nu nog “een straat met haperingen,” zoals de straatmanager het omschrijft, een straat met een historie die bepaald niet altijd positief was. Over een jaar, hoopt hij, is het een straat waar mensen zich veilig voelen, waar ze graag winkelen en wandelen en waar leegstand tot het verleden behoort.

 

 

 

12 februari 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN