Bron: http://www.bndestem.nl/regio/oosterhout/7480757/Haal-de-N282-uit-het-dorp.ece

 

“Haal de N282 uit het dorp”

 

 

image041

 

De N282 – door Hulten

(Foto: Kees Wittenbols – 5 mei 2008)

 

 

HULTEN - Versterk het dorpshart, verplaats de N282 uit het dorp en bouw woningen voor starters. De inwoners van Hulten waren gisteravond tijdens de eerste bewonersbijeenkomst over het integraal Dorpsontwikkelingsplan (iDop) eensgezind over wat er moet gebeuren om het dorp leefbaar te houden. In navolging van Molenschot krijgt ook Hulten een iDop. Het plan bevat zaken die de leefbaarheid van het dorp ook in de toekomst moeten garanderen. Adviesbureau LOS Stad om Land stelt het plan op. Tijdens de eerste discussiebijeenkomst in dorpshuis The Chump blijkt al snel dat de provinciale weg N282 die het dorp door midden snijdt, het grootste knelpunt is. “Als dat een vierbaansweg wordt, betekent dat het einde van Hulten,” meldt een Hultenaar. “Haal die weg uit de kern en leg een vierbaansweg om het bos Het Blok heen. Alleen zo kun je de leefbaarheid in het dorp verbeteren.”

 

Het spoor is een ander pijnpunt volgens de inwoners. Jaren geleden is een aantal spoorwegovergangen gesloten, maar veel inwoners willen dat ongedaan maken vanwege de bereikbaarheid. Anderen daarentegen menen dat het wel veel sluipverkeer scheelt. De Hultenaren willen graag dat een einde wordt gemaakt aan de versnippering die het dorp nu heeft door de N282, spoorlijn en Burgemeester Letschertweg. “Versterk het dorpshart. Maak van het gebied bij de kerk, The Chump en de basisschool hét centrum. Het parkje bij de kerk moet weer worden opengesteld. Dat kan een fantastische speelplek voor de kinderen worden.” De voorzieningen in het dorp zijn volgens de aanwezigen beperkt. “De busverbinding is beperkt. Die zou best mogen worden uitgebreid of misschien kan er een buurtbus komen.” Verder hebben de inwoners weinig wensen, maar een pinautomaat en een bakker zijn welkom.

 

Woningbouw is een belangrijk punt voor de Hultenaren. “Bouw woningen waar behoefte aan is, bijvoorbeeld voor starters. We moeten ervoor zorgen dat de jeugd in het dorp wil blijven wonen.” De inwoners van Hulten menen dat er meer recreatieve mogelijkheden in en om het dorp mogen komen. Het buitengebied kan volgens de bewoners een recreatieve functie krijgen door fiets- en voetpaden aan te leggen. Het bos Het Blok zou ook extra wandelvoorzieningen en een speelgelegenheid voor de kinderen kunnen krijgen. Over de toekomst van de kerk zijn veel Hultenaren duidelijk. “Het wordt lastig om het gebouw in stand te houden voor zo’n kleine geloofsgemeenschap.” De mogelijke oplossingen lopen uiteen. “Huisvest het dorpshuis in de kerk, maak er een soort sporthal van of realiseer appartementen in het gebouw.”

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Bron: http://www.bndestem.nl/regio/oosterhout/7479507/Gebeurt-er-niets-dan-is-het-klaar.ece

 

“Gebeurt er niets dan is het klaar”

 

 

HULTEN – “Er moet nodig iets gebeuren anders bloeden de voorzieningen zoals de school en het gemeenschapshuis langzaam maar zeker dood.” Toon Koevoets, officieel import Hultenaar, maar al 32 jaar woonachtig in het dorp, windt er geen doekjes om. “Er moet wat gebeuren om het dorp leefbaar te houden. Je merkt het ook aan de sportverenigingen. Eerst hadden we een volleybal-, badminton- en tafeltennisvereniging. Dat waren behoorlijke clubs, maar alleen de volleybalclub is nog overgebleven. En die draait op ouderen. Dat maakt het natuurlijk voor de jeugd ook niet aantrekkelijk om bij de vereniging te komen. We hebben in het dorp gewoon te weinig jeugd die de zaak overneemt.” Koevoets verwacht dat het iDop het tij iets kan keren. “Al blijft het natuurlijk een centenkwestie. Als de gemeente geen geld wil uittrekken, gebeurt er niets.”

 

 

 

image013

 

Gemeenschapshuis “The Chump” – Hulten

(Foto: Kees Wittenbols – 5 mei 2008)

 

 

Hélène van Dongen meent dat extra voorzieningen handig zijn, maar niet per se noodzakelijk. “De echte Hultenaren zijn niet anders gewend. Die zijn opgegroeid met het feit dat voorzieningen een eindje verderop zitten. Ze halen voor een week boodschappen en doen dat elders. De import-Hultenaren zijn toch kritischer.” De geboren en getogen Hultenaren zoeken zelf een oplossing voor de problemen, meent Van Dongen. “De school en de kerk werken bijvoorbeeld al samen met andere scholen en parochies. Ruim een jaar geleden hebben we ook het buurtschap voor het centrum weer nieuw leven ingeblazen, omdat er niets te doen was. Daarbij beperken we ons niet alleen tot de eigen buurt Samen sta je nu eenmaal veel sterker.” Het grote probleem is volgens Van Dongen de jeugd. “Er woont gewoon te weinig jeugd. Daar moet wat aan gedaan worden.”

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Zie ook:

 

Hulten in beeld

 

Alle dorpen rondom Breda in beeld

 

 

 

20 oktober 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count