Handleiding voor het geven

van fooien in het buitenland

 

 

fooi

 

 

Als je in het buitenland vertoeft, is het soms moeilijk om in te schatten wanneer een fooi verwacht wordt en hoe groot het geldbedrag dan wel niet moet zijn. In sommige landen kan je er gewoonweg niet aan ontsnappen en in andere regio’s wordt het geven van wat kleingeld opgevat als een belediging. Kortom een korte handleiding leek ons wel op zijn plaats om geen gek figuur te slaan op reis.

 

1. Groot-Brittannië

Een bijkomende kost van 12,5 procent voor de bediening wordt normaal automatisch verrekend als je de restaurantrekening gepresenteerd krijgt. Is er evenwel niets bijgerekend, dan is een fooi van 10 procent (berekend op het totaal bedrag van je rekening) de norm. Taxichauffeurs verwachten eveneens een fooi van 10 procent.

 

2. Frankrijk

Een fooi is bij onze Franse buren meestal inbegrepen in de rekening. Het is evenwel gebruikelijk om wat kleingeld te laten liggen voor de kelner. Het is echter wel opletten geblazen want sommige kelners in Parijs of het Zuiden van het land brengen soms zelfs jouw wisselgeld niet eens terug. Je kunt zelf kiezen of je taxichauffeurs al dan niet een fooi geeft. Gidsen in musea worden graag beloond met een fooi van drie euro.

 

3. Duitsland

De Duitse kelners zullen tevreden zijn als ze een ‘tip’ van minstens vijf procent van de totale rekening ontvangen. Taxichauffeurs verwachten een extraatje van 10 procent. Twee tot drie euro volstaat voor portiers of bagagedragers.

 

4. Italië

Beperk fooien tot een absoluut minimum in Italië. Kelners verwachten geen fooi, maar natuurlijk mag je ze wel belonen indien je tevreden bent over hun service. Maar besef wel dat de Italianen je sowieso al wat extra’s aanrekenen voor het bestek.

 

5. Zwitserland

Een fooi voor de service maakt al deel uit van de rekening die je ontvangt van taxichauffeurs, in restaurants en cafés. Extra kleingeld geven, is dus niet nodig.

 

6. Canada

In Canada is het gebruikelijk om een fooi te geven die ongeveer 10 tot 20 procent bedraagt van je restaurantrekening.

 

7. Verenigde Staten

Een ‘tip’ is in de Verenigde Staten algemeen ingeburgerd. Het is wenselijk dat je bovenop je rekening 15 procent extra ophoest voor de bediening.

 

 

 

fooi-2

 

2 Dollar fooi

 

 

8. Nieuw-Zeeland

De Kiwi’s verwachten geen extra kleingeld. Natuurlijk zullen ze het appreciëren als je een extraatje geeft, maar men zal je niet vies bekijken als je niets geeft.

 

9. Australië

Ook hier zal je niet achterna gelopen worden door de kelner als je geen fooi gegeven hebt. Toch zal wat extra’s met de glimlach aanvaard worden. In de chiquere restaurants in Melbourne of Sydney is een ‘tip’ wel gebruikelijk.

 

10. China

Je moet nergens een fooi geven in China. Besef dat buitenlanders sowieso een hogere rekening gepresenteerd krijgen ten gevolge van een regeringsmaatregel.

 

11. Japan

Dit land is de grote uitzondering. Geef nooit een fooi in Japan want het wordt opgenomen als een belediging.

 

12. Hong Kong

Ook hier verwacht men geen extraatje. Taxichauffeurs hoef je enkel een fooi te geven indien ze jou naar de luchthaven brengen.

 

13. Singapore

Het geven van fooien wordt niet echt aangemoedigd door de autoriteiten in Singapore. Vaak zul je het bordje zien staan “No tipping required.”

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Lees ook:

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Fooi

 

 

 

24 januari 2010

 

Home

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN