Bron: http://www.bndestem.nl/regio/moerdijk/7721434/Heemkundekring-zoekt-serviesgoed-uit-1953.ece

 

Heemkundekring zoekt serviesgoed uit 1953

 

Mevrouw Quist-den Boer uit Zierikzee toont het groengekleurde noodservies van haar moeder.

(Zie link bovenaan)

 

 

image002

 

 

HEIJNINGEN - Langzaam maar zeker wordt de voormalige watersnoodwoning aan de Veluwestraat in Heijningen een dorpsmuseum. Twee keer per week steken vrijwilligers van de heemkundige kring Fijnaart en Heijningen de handen uit de mouwen bij het opkalefateren van het groene huisje. De kring wil de huiskamer zo authentiek mogelijk inrichten. Huisraad uit de jaren rond de Watersnoodramp bijvoorbeeld, want dat zal de rode draad worden van het heemhuis.

 

Voor dat laatste heeft het bestuur goed contact met het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Op de website van het museum ontdekte secretaris Wilma de Jong van de heemkundige kring dat er gezocht werd naar serviesgoed dat na de ramp aan getroffen gezinnen werd geschonken. “Bij onze kring was daar niets van bekend. Het zou gaan om servies dat beschikbaar werd gesteld door de Nederlands Christelijke Vrouwenbond en de Stichting Albonda van der Nagel. Het museum wil daar meer informatie over inwinnen. Omdat wij er ook nieuwsgierig naar zijn, hebben we een oproep onder onze leden gedaan.” De kring wil graag weten bij wie dit serviesgoed terecht is gekomen en in welke uitvoering het werd aangeboden. “Was het een zes- of negendelig servies? Kregen alleen leden van de vrouwenbond het aangeboden of was het voor iedereen bestemd?” De Jong zou het fantastisch vinden als de kring iets van het vaatwerk krijgt aangeboden om het een plekje te geven in de keuken van het nieuwe heemhuis. “Dat past helemaal bij de stijl, waarin we de woning gaan inrichten.”

 

Bij het Watersnoodmuseum zijn wel enkele reacties binnengekomen. Een mevrouw Quist-den Boer uit Zierikzee stuurde een foto met het noodservies. Ze erfde het van haar moeder, die op boerderij in Zierikzee woonde en in de februarinacht het water tot de bovenste trappen zag stijgen. Deze mevrouw Den Boer werd later voorzitter van de Vrouwenbond. “Bij de bestuursvergadering kwam het servies altijd op tafel.” Wie meer weet over het noodservies mailt: wiljo44@planet.nl.

 

 

Lees ook:

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Watersnood_van_1953

 

 

 

Zie ook:

 

Fijnaart in beeld

Heijningen in beeld

 

Alle dorpen rondom Breda in beeld

 

 

 

1 december 2010

 

Home

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN