Bron: www.bndestem.nl

 

Heerma van Voss was een markant figuur

 

 

ETTEN-LEUR - Het gras is zojuist gemaaid.

 

Het ruikt heerlijk in het Heerma van Vossplantsoen, waar de bladeren van twee enorme wilgen in de wind wiegen.

 

 

Groot is het niet. Park zou dan ook te veel zijn gezegd. Aan de ene kant van het plantsoen rijst de bebouwing van psychiatrische inrichting van ‘t Hooghuys op, in de strenge ‘katholieke-gestichtsstijl’ van rond 1900. Aan de andere kant liggen statige huizen uit dezelfde periode. Gezien vanaf een bankje in het lager gelegen plantsoen lijkt de omringende bebouwing nog groter dan ze al is. Leur heeft hier zowaar een stedelijke uitstraling.

 

In een hoekje staat het naambordje - Heerma van Vossplantsoen - een tikje scheef. Sybrand Heerma van Voss (1841-1934) ‘is’ veel meer van Leur dan van Etten. Weliswaar heeft hij er precies honderd jaar geleden voor gezorgd dat er een vliegtuig opsteeg vanaf de Klappenbergse Hei onder Etten, een landelijke primeur. Maar zijn verdiensten voor Leur overstegen dat bekende ‘wapenfeit’ ruimschoots. Vandaar dat de toenmalige burgemeester Hamilton op Van Voss’ negentigste verjaardag bekendmaakte dat het nog aan te leggen plantsoen naar hem zou worden vernoemd.

 

 

 

image055

 

’t Hooghuys – Leur

(Foto: Kees Wittenbols – januari 2007)

 

 

Hij was bijvoorbeeld de drijvende kracht achter de feesten ter ere van het zilveren jubileum van koning Willem III in 1874 en de kroningsfestiviteiten voor koningin Wilhelmina toen die in 1898 de troon besteeg. Van die laatste feesten bestaan nog foto’s, waarop een nagebouwd turfschip in de Leurse Haven is te zien. De haven liep toen nog door tot aan de poort van het huidige Hooghuys, door het plantsoen als het ware. Uiteraard was Heerma van Voss veel meer dan een organisator van opzienbarende activiteiten. Als 27-jarige kreeg hij de leiding over de Leurse olie- en meelmolen van zijn oom, die als eerste bedrijf in de gemeente over een stoommachine beschikte.

 

In 1868 richtte hij een suikerfabriek in Leur op, de eerste met elektrisch licht en telefoon. Vijftig jaar lang was hij kerkvoogd van de hervormde gemeente van Leur, die hij huizen voor de vereniging Kinderzorg schonk. Het dorp Leur bezorgde hij een post- en telegraafkantoor, het standbeeld van turfschipper Adriaan van Bergen, een tekenschool, een draaibrug over de Mark naar Zevenbergen en een spijskokerij voor de armen. Volgens Brabantse biografieën viel hij niet alleen op door zijn rijkdom, maar was hij ook een markant figuur met een lange baard, die op den duur spierwit was en altijd met een zwarte ‘Rubenshoed’ op. Die flambard zou hij zelfs in bed ophouden, werd er in het dorp gezegd.

 

 

Zie ook:

 

Leur in beeld

 

 

 

27 april 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count