Bron: http://www.bndestem.nl/algemeen/brabant/7418657/Heibel-over-doden-van-katten-in-Brabant.ece

 

Heibel over doden

van katten in Brabant

 

 

zwerfkat

 

Zwerfkat

 

 

 

DEN BOSCH - De provincie moet jagers verbieden nog langer verwilderde katten af te schieten, bepleit de Partij voor de Dieren in Brabant. Als protest tegen het afschietbeleid heeft de partij een petitie online gezet. Uit rapportages van de Faunabeheereenheid Brabant blijkt dat per jaar ruim zestienhonderd wilde katten in de provincie worden doodgeschoten, naar schatting de helft van wat er rondloopt. “Maar niet één ervan is gecontroleerd op een chip. Misschien zijn het dus huiskatten,” aldus Ramaan. Zij erkent dat katten schadelijk kunnen zijn voor andere diersoorten en overlast kunnen veroorzaken, “maar zeker niet overal. Doodschieten is buiten proporties. Je kunt ze ook vangen en kijken of ze een eigenaar hebben.”

 

Verwilderde katten staan al sinds 2006 op een lijst van dieren die geschoten mogen worden omdat zij schadelijk zijn voor beschermde inheemse diersoorten, zoals weidevogels. Volgens de provincie komt het niet voor dat jagers per ongeluk huiskatten aanzien voor verwilderde katten. “Jagers weten wat ze doen,” stelt woordvoerder Jan Speelman. Dat beaamt Erik Koffeman van de Faunabeheerseenheid Brabant. “Jagers schieten verwilderde katten niet voor de lol. Katten zijn niet-inheemse roofdieren, zonder natuurlijke vijanden. Doe je niets, dan worden veel andere dieren gedood. Een kat eet per jaar duizend dieren. Door er zestienhonderd af te schieten, red je anderhalf miljoen andere dieren.”

 

Hij spreekt van ‘gezeur.’ “De Partij voor de Dieren speelt in op de emoties en pest weer het jagertje, maar dat is alleen symptoombestrijding. Alle aandacht moet uitgaan naar de oorzaak. De verantwoordelijkheid ligt bij de eigenaar. Die moet ervoor zorgen dat zijn kat niet verwildert of nadenken voor hij aan katten begint.” Koffeman vindt castreren geen oplossing: “Want dan kan de kat toch blijven roven met alle overlast vandien.”

 

 

Lees ook:

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Zwerfkat

 

 

 

 

9 oktober 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN