Bron: www.bndestem.nl

 

Geschiedenis van Heilig Hartschool Dongen

in boekvorm vastgelegd

 

 

 

 

dongen-2

 

De voorkant van de oude Heilig Hartschool aan de Hoge Ham, ook wel het externaat genoemd.

 

 

 

dongen-3

 

Zusters en leerlingen poseren in 1934 voor een groepsfoto in Instituut St. Joseph.

 

 

 

dongen-4

 

Uiterst links de huidige H.H. school.

Rechtsonder daarvan de oude locatie aan de Hoge Ham met rechts daarvan het klooster.

Foto’s: archief Heilig Hartschool.

 

 

 

DONGEN - Het begon allemaal in 1801, toen de zusters zich in Dongen vestigden en een armenschool oprichtten. Uitbreiding op uitbreiding volgde, zo kwam er een kweekschool en een huishoudschool bij.

 

 

De stijgende behoefte aan lager onderwijs voor de gewone burger in het begin van de twintigste eeuw resulteerde uiteindelijk tot de bouw van de Heilig Hartschool aan de Hoge Ham. Dit jaar bestaat de oudste school van Dongen negentig jaar. Van de komst van de zusters tot de bouw van de nieuwe school aan de Schoolstraat, alles is speciaal voor dit jubileum vastgelegd in woord en beeld. Mark de Weerd, Selmar Bezemer (beiden hebben een kind op school) en docent Rob van Rie werkten een jaar lang aan de totstandkoming van het boekje 90 jaar Heilig Hartschool. De Weerd en Bezemer hielden zich voornamelijk bezig met het verzamelen van foto's en het schrijven van de tekst. Rob van Rie hield zich meer bezig met het financiële plaatje. Het idee van het boek ontstond toen Mark de Weerd en Selmar Bezemer als werkgroep van de schoolkrant het idee hadden om een jubileumkrant te maken. “Met veel enthousiasme zijn we aan de slag gegaan met het zoeken naar archiefmateriaal. Maar er bleek zo gigantisch veel materiaal voorhanden... Daar moesten we meer mee doen, we vonden het zonde om zoveel mooie platen en anekdotes aan mensen te onthouden. Daarom besloten we er een boekwerk van te maken,” vertelt De Weerd.

 

 

 

image022

 

Hoofdingang klooster aan de Hoge Ham

(Foto: Kees Wittenbols – juni 2007)

 

 

Dankzij een oproep in het Dongens krantje kregen de makers zoveel reacties van mensen die nog oude klassenfoto's hadden of ander materiaal, dat uiteindelijk toch nog een selectie gemaakt moest worden. “Geen makkelijke opgave,” geeft Bezemer toe. “Alle platen zijn zo mooi, het is geweldig om dit terug te zien. Hoewel ik niet in Dongen geboren ben, spreekt het me wel enorm aan. Uiteindelijk hebben we de knoop doorgehakt en hebben we een definitieve selectie gemaakt.”  Tijdens de speurtocht naar archiefmateriaal, waarbij zelfs het archief in Tilburg werd geraadpleegd, kwamen de samenstellers opmerkelijke dingen tegen. Zo blijkt volgens De Weerd dat er voor de jaren zestig weinig tot geen fotomateriaal beschikbaar is van de armere bevolkingsgroepen. “Met name foto's van de kinderen van de armenschool zijn nauwelijks te vinden. Pas vanaf de jaren zestig kwam daar verandering in.”

 

Het boek beschrijft in chronologische volgorde de geschiedenis van de school en sluit af met een blik op de toekomst. Een toekomst die nog volledig ongewis is, zoals ook uit de beschrijving van het boek blijkt. “Dat de school zal blijven bestaan, is zeker. Wat ook zeker is, is dat het een brede school zal worden. De locatie in de wijk voor deze brede school blijft vooralsnog een groot vraagteken.” Het boekje kent tien hoofdstukken en telt 66 bladzijden. De eerste druk is verschenen in een oplage van duizend exemplaren en is te koop bij Bruna van Piet Kerkhof in Dongen voor 7,95 euro. Aanstaande maandag is er op de Heilig Hartschool in Dongen een speciale verkoopmiddag. Vanaf 13.15 uur kunnen belangstellenden het boekje kopen.

 

 

Zie ook: Dongen in beeld

 

 

 

4 oktober 2008

 

Home

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count