Bron: http://www.bndestem.nl/regio/ettenleur/6690152/Helpen-geeft-zon-goed-gevoel.ece

(Voor een foto van Marloes Brugman, klik op bovenstaande link)

 

“Helpen geeft zo’n goed gevoel”

 

 

Marloes Brugman deed samen met visueel gehandicapten vrijwilligerswerk in Roemenië.

 “Enge ervaring om blind te zijn.”

 

logo commundo

 

commundo

 

www.commundo.nl

 

 

ETTEN-LEUR – “Heftig. Ik ben mezelf behoorlijk tegengekomen,” zo reageert Marloes Brugman uit Etten-Leur op haar reis naar Roemenië met tien jongeren met en zonder een visuele beperking. Het project was opgezet door stichting Commundo die reizen aanbiedt in combinatie met het doen van vrijwilligerswerk en Stichting Bartimeus, een organisatie die zich inzet voor mensen met een visuele beperking, in samenwerking met de Roemeense stichting Change for Life.

 

 

logo_bartimeus

 

www.bartimeus.nl

 

 

De achttienjarige Marloes Brugman is de jongste van het hele stel. Brugman: “Voor het eerst zonder mijn ouders en mijn vriend op vakantie, maar een onvergetelijke ervaring die ik voor geen goud had willen missen.” Via een bericht op het Kellebeekcollege in Roosendaal waar zij studeert voor onderwijsassistente is Marloes met het project in aanraking gekomen. Voorafgaand aan de reis heeft ze samen met de andere jongeren een driedaagse training doorlopen waarin de thema’s als discriminatie, ziekte en seksualiteit werden besproken. Thema’s die in Roemenië tijdens hun bezoek aan scholen en een weeshuis behandeld zouden worden, maar ook om te ervaren hoe het is om zelf blind te zijn. “Een enge ervaring,” rilt zij nog bij de herinnering. “Ik moet er niet aan denken om het licht uit mijn ogen te missen. Wij moesten geblinddoekt onze weg in een kamer zoeken en eten. Ik kon mijn boterham niet vinden en deze al helemaal niet met boter besmeren. Een andere deelnemer met een visuele beperking uit de groep moest me helpen.”

 

Een groot probleem in Roemenië is volgens Marloes dat er veel armoede is en dat veel kinderen aan alcohol verslaafd zijn. “Mensen met een visuele beperking zie je daar niet op straat en de bevolking moest erg wennen aan het feit dat er in onze groep deelnemers waren die slecht of in het geheel niet konden zien. Het mooiste was volgens haar dat na de eerste week de mensen uit het dorp mee gingen helpen. Brugman: “Het heeft de mensen ervan bewust gemaakt dat blinden in de maatschappij kunnen functioneren.” Hoewel het loodzware dagen waren heeft het Brugman veel opgeleverd. “Ik ben mezelf wel tegengekomen,” bekent ze. “Ook heb ik geleerd om mensen met een andere cultuur meer te respecteren en niet zo gauw met een oordeel klaar te staan.” Daarnaast heeft de Etten-Leurse een andere kijk op haar studie gekregen. “Ik denk niet dat ik nog voor de klas wil staan. Ik heb gemerkt dat een het werk in de sociale sfeer mij heel erg aanspreekt. Ik kan het iedereen aanraden. Het geeft je zo’n goed gevoel,” glundert ze.

 

 

Zie ook:

 

Etten in beeld

Leur in beeld

 

 

 

Zie ook nog:

 

www.kommunity.nl

 

 

 

 

15 mei 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count