Bron: www.bndestem.nl

 

Henk Paans ziet

zichzelf niet als held

 

 

WASPIK - Het beeld van een klein nat meisje dat hem met sprekende ogen aankijkt,

staat voor altijd op zijn netvlies gebrand.

 

Henk Paans (31) uit Sprang-Capelle redde zaterdagavond de

kleine Kaylee (2) en haar oma Ellie Donks (53) uit hun auto,

die ondersteboven in de sloot lag.

 

 

“Ik zag het ongeluk voor mijn neus gebeuren. Ongeveer veertig meter verderop zag ik een auto rechtdoor vanaf de Margotweg de sloot langs de Vogelenzangweg inrijden. Ik ging even bij mijn schapen kijken. Eigenlijk hoefde ik helemaal niet op de Vogelenzangweg te zijn. Maar ik zag mijn schapen bij elkaar staan en besloot er even langs te rijden. Dus het was puur geluk dat ik daar net was.” Toen Paans de auto in het water zag verdwijnen, twijfelde hij geen moment. Met zijn klompen nog aan sprong hij in de diepe sloot. Eerst probeerde hij het voorportier, maar dat zat klem. Toen hij de achterdeur opende, keek Kaylee hem recht aan. Hij maakte de gordel los en bracht het kind bij zijn auto. “Ik zei nog tegen haar dat ze hier even lief moest blijven staan. Want dan kon ik haar oma uit de auto halen.” “Op dat moment leek het net of ik droomde. In eerste instantie wilde ik de hulpdiensten waarschuwen, maar ik wist de straatnaam niet meer. Ik heb niet getwijfeld, maar gedaan wat ik moest doen.”

 

Eenmaal thuis in zijn vertrouwde omgeving werd het Paans even te veel. Hij belde zijn broer en ging met zijn natte kleding aan op bed liggen. “Ik had het zo koud. Later kwam er nog familie langs en hebben we er uitvoerig over gepraat.” Voor velen is Paans nu een echte held. Toch ziet hij zichzelf niet zo. “Je beseft op het moment niet wat je aan het doen bent. Als iemand me nu zou vragen om die sloot in te springen, zou ik het niet doen. Maar op dat moment bestaat er geen twijfel.” Eenmaal terug op de plek waar het ongeluk gebeurde, vertelt Paans nogmaals zijn kant van het verhaal aan Ellie Donks. Samen bekijken ze de bandensporen in de berm. “We zullen voor altijd een speciale band hebben,” zegt Ellie Donks. “En ook zeker contact houden met elkaar. Zoiets vergeet je je hele leven niet meer.”

 

 

“Oma het water is zo koud”

 

WASPIK - Op de plek des onheils kan Ellie Donks (53) uit Waspik haar tranen niet meer bedwingen. Op deze druilerige morgen beseft ze nog eens extra hoeveel geluk ze zaterdagavond heeft gehad. “Ik krijg het er gewoon koud van. Normaal komen hier bijna geen auto's langs. Vooral niet op zaterdagavond. Henk is echt mijn reddende engel geweest.” Na een gezellig uitje naar de supermarkt met haar kleindochter Kaylee (2) belandde Ellie Donks op de terugweg met haar auto in de sloot. Het voertuig lag op zijn kop en stroomde al snel vol met water. “Ik was machteloos. Het enige wat ik dacht was: ik moet mijn kleindochter bevrijden. Maar omdat de hoedenplank naar beneden kwam, kon ik niet bij haar komen.” “Oma, het water is zo koud,” hoort ze haar kleindochter op de achterbank zeggen. Dan gaat de achterdeur opeens open en verschijnt haar redder Henk Paans. “Eerst haalde hij Kaylee uit de auto. Ze was al helemaal kopje onder gegaan. Het water stond bij mij nog net niet tot mijn lippen.” Ook Ellie wordt op de kant getrokken. Paans laadt het tweetal in zijn auto en brengt ze thuis.

 

Langzamerhand komt het besef dat ze het maar net gered hebben. Ellie heeft alleen een gekneusde vinger aan het avontuur overgehouden. Bij Kaylee kwam zondagochtend nog wat modder uit haar oortjes. “Ik ben zaterdagavond gelijk naar Henk toegegaan met een fles drank. Ik kan niet uitdrukken hoe dankbaar ik hem ben. Zondagochtend hebben we nog een grote bos bloemen gebracht.” Ellie is ook gelijk weer in de auto gestapt. “Ik ben zondag op m'n dooie gemak naar de plek gereden waar het was gebeurd. Er dreef nog een kopsteun in het water en wat soepvlees en groenten. Ook zag ik de bandensporen van de auto.” Ellie Donks weet nog steeds niet hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. Ze kan er zich niets meer van herinneren. “Ik blijf er maar over piekeren. Waarschijnlijk heb ik even niet goed opgelet. We waren samen liedjes aan het zingen.” Van slapen kwam er weinig die nacht. “Gelukkig kan ik er goed met mijn man Anton over praten. Dat helpt toch het beste, het van je af praten. Ook op Kaylee heeft het ongeluk grote indruk gemaakt. Ze zei tegen opa dat het water zo koud was. Ze had een zakje snoep gekregen in de winkel en dat heeft ze steeds vastgehouden. Toen we zaterdagavond doornat thuiskwamen, had ze het snoepzakje nog steeds in haar knuistjes geklemd.”

 

 

Zie ook:

 

 Waspik in beeld

Sprang-Capelle in beeld

 

 

 

19 november 2008

 

Home

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN