Bron: http://www.bndestem.nl/regio/breda/6363893/Herkenning-na-halve-eeuw.ece

 

Herkenning na halve eeuw

 

 

 

BREDA - Ze gluren eerst nieuwsgierig naar de badge van de man of vrouw tegenover hen, maar daarna is het een feest van herkenning. Willem Simons en Jan Dombeek wisten zaterdag 54 oud-leerlingen van de Beatrixschool naar gemeenschapshuis De Koe in Princenhage te krijgen. Eén kwam zelfs rechtstreeks uit Bonaire om zijn klasgenoten terug te zien. “Het idee ontstond in september 2008 en het was geen simpele klus,” zegt Simons. “De christelijke lagere school aan de Heuvelstraat heeft maar zeventien jaar bestaan, van 1953 tot 1970. Veel leerlingen zagen elkaar daarna nooit meer.”

 

De reünie was aanvankelijk gepland in oktober 2009. “Er waren 27 aanmeldingen en we wilden de zaak afblazen. Maar er zat al zó veel tijd in, dat we toch nog een poging waagden. Gelukkig maar, want iedereen vindt het een doorslaand succes.” Tosia Grycko woonde destijds vlak bij de school, tegenover Bart, Jan en Anneke van Malsen, die ook aanwezig zijn. Ze halen herinneringen op aan Villa Wilhelmina aan de Haagweg, waar ze naar de zondagsschool gingen. En aan het verkeersexamen in het Valkenberg, waar een stad was nagebootst met verkeersborden en voorrangskruisingen. Peter Schoen geeft intussen zijn ogen en oren goed de kost, want hij gaat in het najaar zelf een reünie organiseren van Backer en Rueb.

 

Loes van Vuuren herinnert zich dat ze met alle Bredase scholen op de Grote Markt heeft gezongen. “Dat was met Koninginnedag,” zegt ze. Frans van Meurs weet zeker dat het tijdens de Nationale Volkszangdag was. “Die viel op 29 juni, de verjaardag van prins Bernhard,” houdt hij vol. Ze bakkeleien nog even totdat Rinie van Belzen vertelt hoe hij er als elfjarige van werd verdacht een ruit te hebben ingegooid. “Ik moest een hele ochtend in de hoek staan op het politiebureau.” Aan de wand hangen klassenfoto’s, schoolrapporten en verkeersdiploma’s. Oud-onderwijzer Joop Stolk exposeert z’n schilderijen. Samen met ex-collega’s Pieter Smit, Jacob Dikken en John Moens geniet hij van de reünie. Simons en Dombeek hebben de smaak te pakken. Op 27 maart houden ze weer een reünie. Nu van de Prins Bernhardmulo in het vroegere schoolgebouw in de Bastionstraat.

 

 

 

8 maart 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN