Hersenen van 115-jarige

Nederlandse werkten nog goed

 

 

andel-schipper

 

Hendrikje van Andel-Schipper

 

 

Oude mensen beschikken soms nog over heel goede hersenen. Dat blijkt uit een studie over een Nederlandse eeuweling, Hendrikje van Andel-Schipper, die in 2005 op 115-jarige leeftijd overleed. Iedereen denkt dat als je hersenen meer dan honderd jaar oud zijn, je wel veel problemen zal hebben, zei professor Gert Holstege van de universiteit Groningen. Maar de hersenen van de Nederlandse zijn volgens hem de eerste extreem oude hersenen die de normale verouderingsproblemen nauwelijks vertoonden. Normaal gesproken zijn de aderen van oude hersenen verhard en hebben zich proteïnen opgehoopt die worden geassocieerd met Alzheimer.

 

Capaciteiten

In 1972, toen ze 82 jaar was, belde Van Andel met de universiteit om haar lichaam aan de wetenschap ter beschikking te stellen. Als 111-jarige belde ze opnieuw, omdat ze bang was dat wetenschappers geen belangstelling meer zouden hebben. Holstege begon haar vervolgens te interviewen en stelde haar mentale capaciteiten vast op de leeftijden 112 en 113. Hoewel ze slecht zag, was ze alert en deed ze het beter dan de gemiddelde 60- tot 75-jarige.

 

Zure haring

Bij haar geboorte in 1890 woog ze slechts 1,6 kilo. Haar moeder verwachtte dat ze snel zou sterven. In 1959 overleed haar man. Ook haar moeder bereikte de 100. Van Andel grapte eens dat ze zo oud was geworden omdat ze veel zure haring at. Toen ze in 2005 in Hoogeveen overleed, was ze de oudste mens ter wereld.

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

15 juni 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN