logo

 

Het gas afsluiten dan maar

 

Dinsdag 4 december 2007 - ARNHEM - Bijna 1200 euro schuld bij de Nuon.

Nee, dat wist ik niet. Ik ga daar niet over. Dat regelt mijn man.

Nu meteen betalen? Nee, dat geld heb ik niet," zegt de vrouw.

 

 

gasopnemer

 

Theo, rechts, op pad in Doetinchem.

Theo is al twintig jaar incasseerder - afsluiter voor Nuon.

 

 

"Misschien moet u even uw man bellen," stelt incasseerder-afsluiter Theo van Nuon voor. Het telefoongesprek is kort. Flarden als, 'nou, jij bent een lekkere,' dringen door in het halletje. "Nee, er is geen geld," luidt de slotsom van het gesprek. "Nu afsluiten?," zegt de vrouw. "Dat moet dan maar." Theo haalt de gereedschapskist uit de auto, maakt een draad los in de meterkast en verzegelt het kastje dubbel. Daarna gaat de gaskraan dicht en gaat de klem met hangslot eroverheen. Het huis is al donker. Over een uur zal het er ook koud zijn. "Het huis is al verkocht, dat zal ook wel niet uit weelde zijn," vermoedt Theo.

 

Theo - 'achternaam en telefoonnummer geef ik nooit aan klanten' - is al twintig jaar incasseerder-afsluiter bij Nuon in Arnhem. Per week moet hij tachtig wanbetalers in zijn rayon, van Zevenaar tot Winterswijk, bezoeken. Allemaal Nuon-klanten die ten minste twee maanden niet betaald hebben, niet hebben gereageerd op aanmaningen en elk aanbod om schuldhulpverlening in de wind hebben geslagen. De boodschap is duidelijk als Theo aan de deur komt: nu betalen, in sommige gevallen uiterlijk één dag later, anders worden stroom en gas onherroepelijk afgesloten. Staat Theo voor een gesloten deur of wordt toegang geweigerd, dan sluit Nuon Infra stroom en gas vanuit de straat af. Die kosten, 1200 euro, komen bovenop de schuld. "Ik kom nu nog steeds bij mensen aan de deur bij wie ik twintig jaar geleden ook kwam," zegt Theo. "Dan is er toch echt een structureel probleem."

 

"Afsluiten is een middel, geen doel," doceert hij. Desondanks heeft hij het aantal wanbetalers in de loop der jaren zien toenemen. En is de opstelling van Nuon strakker geworden. "We zijn een commercieel bedrijf en we willen gewoon ons geld hebben."

 

Het arsenaal aan trucs waar wanbetalers zich van bedienen, blijft vandaag op stal. Theo: "Het grote smoezenboek zou door mij geschreven kunnen worden. Het regent altijd sterfgevallen als je aan de deur komt. Ik kan zwemmen in de krokodillentranen die vloeien. En ik heb nog heel wat potjes smeer te goed."

 

Tranen vloeien er in de wijk De Huet, waar Theo een schuld komt incasseren van 647 euro, opgebouwd vanaf juli. Een vrouw met een gezicht vol rode vlekken opent de deur. Ze weet wat haar te wachten staat. Wacht, ze wil nog iemand bellen. Misschien heeft die geld. Maar de telefoon wordt niet opgenomen. Zwijgend, met een staaflampje in de mond om zichzelf bij te lichten in de meterkast, doet Theo zijn werk. De computer floept uit, het licht in de hal dooft. Tien minuten later sjokt de vrouw in haar fleecejack door de straat.

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

4 december 2007

 

Home

 

stats count

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN