logo (4)

 

Het begon met een sigaret

 

 

sigaret_736688b

 

Anja Charko en Leo Hakkens gaan nooit meer naar “De Heeren van Oranje”

 Maar zij blijft roken.

 

 

Een Bredaas stel is zondag op een vol terras van grand café

“De Heeren van Oranje” slaags geraakt met personeelsleden.

 

Hij zit nu in de ziektewet, zij is woest, heeft aangifte gedaan en stelt een rechtszaak in het vooruitzicht. En het begon allemaal met een sigaret. Ze hadden die middag genoten van een smartlappenfestival. Op de terugweg naar huis, om een uur of half zeven, zakte de vermoeidheid Anja Charko in de benen. Partner Leo Hakkens stelde voor om een tussenstop te maken bij “De Heeren van Oranje” aan de Burgemeester Kerstenslaan. Eenmaal gezeten op het terras stak Anja direct een sigaret op, want dat doet ze altijd zegt ze. De buren van een tafeltje verderop wilden net aan hun eten beginnen en vroegen Anja of ze haar sigaret in haar andere hand wilde nemen, omdat dat nou eenmaal lekkerder eet zonder aanpalende rook. Dat weigerde Anja. Dat schoot me in het verkeerde keelgat. Luister eens, “we zitten hier buiten,” heb ik gezegd. Het is toch te gek voor woorden dat je buiten ook al niet meer gewoon kunt roken. Haar partner, bevestigt Anja, werd ook boos en dan beginnen de verhalen van beide partijen enigszins uiteen te lopen.

 

Volgens Anja zou de ‘buurman’ van een tafel verder zijn gaan staan en een stoel vastgepakt hebben. Leo zou verbaal gereageerd hebben en toegegeven, ‘dat had wel wat minder hard gekund.’ Toegesnelde obers zouden het stel hebben gesommeerd te vertrekken. Leo stapte daarop over een hekje rondom het terras, maar het personeel wilde dat eerst de genoten consumpties afgerekend werden. Leo woest, Anja angstig en ze besloot toch maar af te rekenen, zegt ze, om escalatie te voorkomen. Maar toen ging het pas echt mis. “Ik ben bewusteloos geslagen,” is de lezing van Anja. Een van die obers die Leo vasthield zei “kijk eens wat ie met mijn blouse gedaan heeft.” Ik er naartoe en ik zeg, terwijl ik zijn blouse vastpak: “Laat eens kijken dan.” En meteen krijg ik een klap in mijn gezicht. Zo hard dat ik bewusteloos raakte en viel. “Anderhalve minuut later kwam ik bij,” aldus de Bredase. Volgens eigenaar Peter Werther, die zelf niet aanwezig was tijdens de schermutselingen, zou zijn chef door Anja geslagen zijn. Hij zou haar in een reflex geduwd hebben waarna zij ten val kwam. “Meneer ging toen helemáál over de rooie,” weet Werther van zijn chef. Ze hebben hem in bedwang gehouden.

 

“Ik weet niet hoe hij aan gekneusde ribben komt,” aldus Werther. Volgens de eigenaar van “De Heeren van Oranje” heeft zijn personeel naar behoren gehandeld. “Toen het stel stampei maakte over dat sigaretje, is hen een andere tafel aangeboden, maar dat wilden ze niet omdat ze zich gediscrimineerd voelden. Na de schermutseling hebben we met hen gesproken. “Meneer bood in dat gesprek zijn excuses aan,” zegt Werther. Anja Charko erkent dat ook. Maar daarmee is niet gezegd dat de fout bij Leo en haar ligt en al helemaal niet dat de kous nu af is. In tegendeel. “Ik kreeg van Werther een uitnodiging om de kwestie een dag later onder het genot van een kopje koffie nog eens door te komen spreken. Hij denkt toch niet dat ik ooit nog een stap op dat terras zet?” Werther: “Mevrouw bleef zondag maar doorgaan en ik heb aangeboden het een dag later nog eens met haar te bespreken. Zondag wilde ze niets. Alleen maar scènes maken op het terras. We hebben dit nog nooit meegemaakt. Mijn personeel heeft ontegenzeggelijk weinig ervaring met dit soort dingen en ik had het wellicht anders aangepakt, maar moet ik mijn mensen op agressietraining sturen om dit soort zaken te voorkomen? Ik dacht het niet.” Leo is volgens Anja zondagnacht met helse pijnen bij de huisartsenpost geweest, alwaar zwaar gekneusde ribben zijn geconstateerd. “Hij zit in de ziektewet. Dat kost ons heel veel geld, dus dat pik ik niet,” zegt de Bredase.

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

Reactie: Ik beperk me tot en met de eerste alinea van dit artikeltje. Het was een goed recht van Anja Charko om een sigaretje op te steken op het terras van “De Heeren van Oranje.” De situatie daar ter plekke is mij goed bekend. Die opmerking vanuit het naaste tafeltje, die ‘gelanceerd’ werd naar Anja Charko zou mij ook in het verkeerde keelgat hebben geschoten. Want dat mensen in de buitenlucht een maaltijd gaan zitten verorberen – ook hun goed recht – brengt natuurlijk wel het risico met zich mee dat ze sigarettenrook kunnen opsnuiven vanaf de andere tafeltjes. Dit hadden ze kunnen weten, dus ze hadden mijns inziens beter binnen kunnen gaan zitten. Persoonlijk zou ik sowieso al niet buiten gaan zitten eten, dit in verband met de diverse insecten die ook een ‘graantje’ van de dis willen meepikken en de mogelijke last van bepaalde ‘attributen’ die vanuit de bomen in het bord kunnen neerstrijken. Wat later gebeurde is mij een bekend verschijnsel. De obers hadden terstond de reeds etende mensen er op moeten attenderen dat het niet verboden is op een buitenterras te roken. Dit in plaats van Anja Charko en Leo Hakkens een andere plaats aan te bieden. Maar ik begrijp het allemaal wel. De eters waren zeer waarschijnlijk wel van die ‘gedistingeerd’ uitziende personen en daar trekt men dan gelijk partij voor. Want laten we wel wezen, het restaurant “De Heeren van Oranje” is ook voor mij een gelegenheid waar ik me - als echte ‘gewone’ Bredanaar - nou niet direct op mijn gemak zou voelen. Tenslotte: Leo Hakkens ken ik ook nog wel uit vroegere tijden als bewoner uit de Oranjeboomstraat, alwaar ik in die tijd ook woonde en wil ze bij deze adviseren voortaan ’n goeie honderd meter verder op ’n terrasje plaats te nemen, bijvoorbeeld bij café de Boswachter, of een andere gelegenheid in het Ginneken. Dat is niet alleen gezelliger, maar had veel ellende kunnen voorkomen. Maar… dat weten ze nu zelf ook wel, gelukkig. (Kees Wittenbols).

 

 

Een bijdrage van Kees Wittenbols.

 

29 april 2008

 

Home

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN