Bron: http://www.bndestem.nl/regio/bergenopzoom/6773609/Het-dondert-hier-van-de-geschiedenis.ece

 

“Het dondert hier van de geschiedenis”

 

 

Kunsthistorica Saskia Beckeringh stelde de wandelroute

“Langs de streken van Willem van Dort” samen.

 

 

Bestand:20040102 Bergen op Zoom Markiezenhof.jpg

 

Markiezenhof – Bergen op Zoom

(Foto: uit Wikipedia)

 

 

 

BERGEN OP ZOOM – “Vind je het niet heel apart om hier te staan? Je voelt hier de geschiedenis.” Het dondert gewoon in het hoofd van Saskia Beckeringh wanneer ze bij dat grote anker aan D’n Ham staat. “Kijk, daar aan de Noordzijde Haven waar nu die nieuwbouw is en een aantal gerestaureerde panden, daar was het vroeger een drukte van belang.” Dat Saskia beelden van afmerende schepen, manden verse vis en tientallen sjouwers zomaar op het netvlies krijgt tijdens de Van Dort-wandeling door het Havenkwartier is misschien niet zo gek. Zij immers stelde als kunsthistorica de expositie samen die momenteel in Het Markiezenhof te zien is. En ook de haltes in de nieuwe wandelroute zijn haar eigen keuze. De route wordt vandaag officieel gepresenteerd en heeft de naam “Langs de streken van Willem van Dort” meegekregen, verwijzend naar de penseelstreken van de schilder en de plekken in Bergen op Zoom die voor hem belangrijk waren.

 

De wandelroute is prachtig uitgevoerd: tien losse ansichten van schilderijen van Willem van Dort bij elkaar gehouden door een sleutelhanger. Op de achterkant van de kaarten de wandelroutetekst en een korte toelichting over de plaats of het schildermoment. De route voert onder meer langs de plek waar hij in 1875 werd geboren, de visserijbedrijven van de gebroeders Van Dort en de vroegere kunsthandel Goosen in de Fortuinstraat die veel werken van Van Dort verkocht, ook nadat hij in 1916 naar Rotterdam vertrok. Saskia Beckeringh vertelt het als geroutineerd gids als we erlangs lopen, maar de info is ook allemaal op de kaarten zelf te vinden. “Het leuke van de wandeling is dat de geschiedenis gaat leven,” zegt Sophie de Ripainsel van Het Markiezenhof, dat de een uur durende wandeling op de markt brengt (voorlopig in een oplage van 250, te koop voor € 4,95, ook bij VVV). “Je kunt aan de hand van de kaarten zien waar hij geschilderd heeft en wat er veranderd is in de afgelopen jaren. Het voegt echt iets toe aan de tentoonstelling.”

 

Voor oudere Bergenaren is de expo een feest van herkenning, weet kunsthistorica Saskia, die veel groepen in het museum rondleidt. “De discussies die naar aanleiding van sommige haven- en stadsgezichten ontstaan, zijn heel grappig. Van Dort was een realistisch schilder, maar honderd procent kloppen, doen de afbeeldingen niet altijd.” Ook de wandeling levert herkenning op, maar evenzoveel verrassing. “Je leert hoekjes van de stad kennen, waar je normaal gesproken nooit komt. Loop maar eens door het Smakkestraatje naar de Korte Dubbelstraat. Wat je dan ineens ziet, is schitterend.”

 

 

Lees ook:

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Bergen_op_Zoom

 

 

 

2 juni 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN