Bron: www.bndestem.nl

 

Het ‘eeuwige’ probleem der hardrijders

 

“Beste meneer, deze auto kán helemaal niet zo hard”

 

motoragent

 

 

Kijk, Gerrit (49) is misschien een beetje hardleers, maar hij is niet op zijn achterhoofd gevallen. Wel tegen de lamp gelopen. Op de A16 om precies te zijn. Want daar zag een motoragent hoe Gerrit* (dat gaat naar Den Bosch toe) met een vaartje van 200 kilometer per uur voorbijraasde. Te hard, dus. Veel te hard. En dus heeft Gerrit voor alle zekerheid maar een advocaat in de arm genomen om hem bij te staan in de rechtszaal. Want Gerrit is er niet gerust op. “Ik zit als vertegenwoordiger van een groot bouwbedrijf dagelijks op de weg. Minstens 50.000 zakelijke kilometers per jaar. Ik kan mijn rijbewijs echt niet missen. Nog geen dag.”

 

De officier van justitie is vast van plan het roze papiertje in te nemen. Want 200 kilometer per uur, dat kan niet door de beugel. En al helemaal niet nadat ‘zoete lieve Gerritje’ vorig jaar ook al is veroordeeld wegens wegpiraterij. Toen leverde dat een boete op van 370 euro. Deze keer doet zijn advocaat zijn uiterste best om Gerrit vrij te pleiten. “Kijk eens, edelachtbare, de snelheid zoals die door de verbalisant is geconstateerd kan onmogelijk kloppen. De auto van mijn cliënt, een Audi A3, heeft namelijk een topsnelheid van 187 per uur. Die kan dus onmogelijk 200 hebben gereden,” probeert hij. Veel indruk maakt hij niet met zijn betoog. “Er is hier op zijn minst sprake van enige twijfel. Toch?” Niet bij de officier van justitie. Die merkt fijntjes op dat de motoragent gebruik heeft gemaakt van geijkte meetapparatuur. “Ik zie dan ook geen enkele reden om vraagtekens te zetten bij zijn waarneming.”

 

De officier eist een boete van 1500 euro. Dat is pittig. In ruil daarvoor volstaat hij met een voorwaardelijke rijontzegging voor de duur van vier maanden. “En ik geef toe: daar heb ik persoonlijk wat moeite mee. Want volgens de richtlijnen van justitie moet ik eigenlijk uw rijbewijs afpakken. Maar ik begrijp dat meneer er veel aan gelegen is om het roze papiertje binnenboord te houden. U bent uw rijbewijs ook al twee weken kwijt geweest, zie ik. Hoe heeft u dat toen opgelost?” Gerrit legt uit dat hij op werkdagen een vriend van zijn zoon heeft ingehuurd als privéchauffeur. “Dat heeft me een flinke duit gekost. En ik heb niet het geld om zo’n student vier maanden in te huren. Trouwens, buiten de vakantie is zo’n gast niet eens te krijgen.”

 

Gerrit is blij als blijkt dat hij zijn papiertje mag behouden. Minder gelukkig is hij met de hoogte van de boete. “1500 euro is een abominabel hoog bedrag,” sputtert zijn advocaat tegen. “Dat is bijna een maandsalaris.” De kantonrechter haalt zijn schouders op. “Meneer heeft een risico genomen en daar hangt een prijskaartje aan. Maar goed, gezien uw financiële situatie, hoge woonlasten én kinderalimentatie, maak ik er 1000 euro van. Daar staat dan wel tegenover dat als u nog eens in de fout gaat, u uw rijbewijs meteen voor minstens een half jaar kwijt bent. Zeg niet dat u niet gewaarschuwd bent.” (*Gefingeerde naam).

 

 

 

29 september 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN