Bron: www.bndestem.nl

 

Het Hof van Holland in Leur

 

“Wim is zo Leurs als het water in de haven”

 

 

ETTEN-LEUR - Wim Roeloffs (48) is zo Leurs als het water in de haven daar. Hij vertegenwoordigt de vierde generatie in het Hof van Holland, ofwel café-zaal Roeloffs aan het Van Bergenplein. De zaak bestaat komende juni precies 120 jaar. Althans, sinds 1889 staat de familie Roeloffs er achter de toog. Overgrootvader Klaas Roeloffs, die uit Zuid-Holland kwam, heeft dat jaar de gelagkamer van zijn schoonvader overgenomen en vestigde zo een Leurse horecadynastie. Het café zelf is dus ouder.

 

 

 

image021

 

Hof van Holland – Van Bergenplein 41 – Leur

(Foto: Kees Wittenbols – januari 2007)

 

 

Het zou best kunnen dat De Luchtbode, de duivenhoudersvereniging die inmiddels ter ziele is, er al thuis was. In elk geval hebben de duivenhouders in 1983 bij Roeloffs gevierd dat de vereniging zeker honderd jaar bestond, want die werd in 1881 of 1882 opgericht. Vanwege het eeuwfeest was er ook een wedvlucht in oude stijl op Ossendrecht. “De Luchtbode was de oudste vereniging die we in huis hadden. Mijn vader was de penningmeester. Vroeger verhuurden we houten klokken per seizoen aan de duivenhouders. Daarna repareerden we ze en maakten we ze schoon. De vereniging is ongeveer vijftien jaar geleden opgeheven,” vertelt Wim Roeloffs, die een map vol krantenknipsels op tafel heeft gelegd om de historie te illustreren. Tegenwoordig zijn er 25 verenigingen thuis in het Hof van Holland, waaronder vier biljart-, twee dartclubs en drie carnavalskapellen. Ook de sportvissers van De Kleine Voorn (zoet water) en Steeds Groter (zout water) houden er hun vergaderingen. En wie mocht denken dat Roda met voetbal heeft te maken, vergist zich in dit geval. Hoewel, “Recht op doel af” zou een voetbalclub kunnen zijn, maar is de schietvereniging die vader Kees Roeloffs in de jaren zestig heeft opgericht. “We schieten met de luchtbuks vanaf zeven meter. De doelen zijn in een van de zalen,” zegt de kastelein, die zelf ook een buks bij de vereniging hanteert.

 

Café-zaal Roeloffs ligt in de schaduw van psychiatrische inrichting Het Hooghuys. Het 120-jarige café heeft de oudste rechten, want de instelling is kort na 1900 opgetrokken. “Sinds een jaar of twintig is het een open inrichting. Ik ken mensen die er al dertig of veertig jaar wonen. We hebben er wel klanten van. Die komen voor een los sigaretje, want ze moeten het met een beetje zakgeld stellen. Ik heb van mijn ouders geleerd respect te hebben voor iedereen. Op de Leur niet zo, maar buitenstaanders hadden het over het gekkenhuis. Dat mocht ik beslist niet zeggen van vader en moeder. Ik heb het nog steeds over het gasthuis.”

 

 

 

Zie ook:

 

Leur in beeld

 

 

 

28 april 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count