Bron: www.bndestem.nl

 

Het is in Dongen een ‘vieze bende’

 

 

DONGEN - Het is in de GGZ-locatie De Wissel in Dongen ‘een vieze bende.’

 

 

“Spinnenwebben, mieren over de vloer en een laag stof van drie weken,” zegt Oosterhouter Hedwig van der Heijden. Hij komt regelmatig in de locatie aan de Heuvelstraat om zijn 68-jarige schoonmoeder te bezoeken. “Ik heb zelfs meegemaakt dat ontlasting in de gang niet werd opgeruimd. Het was weekend en dan is er geen schoonmaakdienst, zei de verzorging. Toen ben ik echt heel boos geworden.” Deze week werd bekend dat een bewoonster van het verzorgingshuis voor oudere psychiatrische patiënten in Dongen schurft heeft. Van der Heijden is daar niet verbaasd over. “Schurft heeft te maken met de hygiënische omstandigheden. Dat kun je overal op internet lezen. En daar schort het nogal aan. Mijn schoonmoeder woont er pas een paar maanden, maar wij schrikken iedere keer van de viezigheid. Er wordt heel slecht schoongemaakt. Mijn schoonmoeder is doof, blind en slecht ter been en merkt daar dus weinig van, maar ik vind het schandalig hoe ze haar en nog veertien andere hulpbehoevende mensen in die tijdelijke unit huisvesten.”

 

Op het hele GGZ-terrein aan de Heuvelstraat wonen in totaal zo’n 115 ouderen met psychische en lichamelijke problemen. Woordvoerder Theo Vervoort van GGZ Breburg, waaronder de Dongense locatie valt, noemt de opmerkingen “absoluut overdreven.” “Dit beeld van de hygiënische omstandigheden in De Wissel is niet reëel. Ik kan me niet voorstellen dat ons personeel ontlasting niet opruimt in het weekend. Dat is onderdeel van de job.” Vervoort erkent dat er klachten zijn geweest over de schoonmaak in de tijdelijke locatie waar de schoonmoeder van Van der Heijden woont. “Maar toen zijn we onmiddellijk in actie gekomen. Er zal ongetwijfeld een spinnenweb gehangen hebben, maar wij houden ons strikt aan de regels die gelden voor schoonmaak in de zorg.” De uitbraak van schurft noemt Vervoort toeval. “Dat staat hier helemaal los van. We hebben meteen de benodigde maatregelen genomen, volgens de richtlijnen van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, MM). De patiënt is geïsoleerd en wordt behandeld. Er zijn ook geen nieuwe gevallen meer bijgekomen.”

 

De uitbraak van schurft is op 14 mei geconstateerd, maar is pas maandag bekendgemaakt. Veel te laat, vindt Van der Heijden. “Ze zeggen dat besmetting pas na intensief lichamelijk contact plaatsvindt, maar het vierjarig dochtertje van mijn vriendin klimt voortdurend op schoot bij oma. Stel je voor dat zij besmet zou zijn geweest? En dan gaat zo’n kind ook weer naar school. We hadden dit eerder moeten weten.” GGZ-woordvoerder Vervoort weet niet precies waarom een aantal dagen gewacht is met de melding. “Er zijn wel meteen maatregelen genomen om verdere besmetting te voorkomen, maar ik denk dat er meer tijd nodig was om de voorlichting naar buiten goed te regelen.”

 

Gisteren waren er besloten bijeenkomsten voor familieleden en werknemers. Daar kregen ze tekst en uitleg over de huidziekte, die veroorzaakt wordt door een piepkleine mijt. Die graaft gangetjes onder de huid. Dat zorgt voor hevige jeuk en rode bultjes. “Ook op de website van het RIVM is te vinden wat je moet doen om besmetting te voorkomen,” zegt Vervoort. Hij acht het onwaarschijnlijk dat anderen besmet zijn. “Je moet echt vijftien minuten lang intensief lichamelijk contact hebben. Pas dan is er kans dat je ook schurft krijgt.”

 

 

 

Zie ook:

 

Dongen in beeld Deel 1

Dongen in beeld Deel 2

 

 

 

20 mei 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count