Bron: www.bndestem.nl

 

Het is weer de tijd van dode dieren

op of langs de weg

 

 

Het is weer de tijd van ‘roadkill

 

 

 

ROOSENDAAL/BREDA – In het Engels bestaat er een mooie term voor: roadkill. Als je trouwens al van ‘mooi’ kunt spreken, want het gaat om dode dieren die op of langs de weg liggen. Het is elk voorjaar een bekend fenomeen, zo erkennen de experts. Vogels, vaak eenden of fazanten, kleine insecteneters, zoals egels, maar ook kleinere rovers als vossen en incidenteel een reehert worden door de ‘heilige koe’ te grazen genomen. Bij de Stichting Vogelrevalidatiecentrum Zundert denken ze wel te weten waarom veel dieren, in het bijzonder vogels, in deze tijd van het jaar verkeersslachtoffer worden. “Paardrift en zoektocht naar voedsel. Eenden en fazanten zijn meer met elkaar bezig dan met de gevaren om hen heen. Dan zit een ongeluk simpelweg in een klein hoekje,” zo meldt een medewerkster. “Bovendien gaan eenden veelal langs ongemaaide bermen en slootkanten fourageren. Met alle gevaren vandien.”

 

Bij de Beheerseenheid van Staatsbosbeheer in Breda stellen ze dat dood wild langs de weg in het voorjaar een aantal redenen kan hebben. “Van amfibieën is bekend dat ze na de winter op zoek gaan naar paaigebieden. Daarbij worden vaak wegen overgestoken, met alle risico’s en gevolgen vandien,” aldus een medewerker, die de mening van het vogelrevalidatiecentrum over de vele dode eenden en fazanten onderschrijft. De experts stellen ook dat veel aaseters in deze tijd het tijdelijke met het eeuwige verruilen. Want nu de zon de wegen weer opwarmt, komen daar laat in de dag meer insecten op af. Dat lokt insecteneters en als die sneuvelen, komen daar weer aaseters op af. “Niet echt uniek, maar wel kenmerkend voor deze tijd van het jaar.”

 

Jack Antonissen sr. is voorzitter van de Reewild Advies Commissie (RAC), een adviesorgaan dat zich bezighoudt met het inventariseren en adviseren van alles op het gebied van reewildbeheer in West-Brabant. “Wat voor reeën geldt, geldt ook voor andere dieren. Nu het voorjaar is, worden de meeste dieren weer actief. Reeherten zijn nu drachtig en gaan extra grazen buiten hun leefgebied. Bovendien worden de eenjarige reeën verstoten en verjaagd. Dus die komen hun gebied uit en zwermen uit. Daarbij worden wegen overgestoken en dat leidt tot aanrijdingen,” aldus Antonissen, die zegt dat er de afgelopen weken minstens twee meldingen waren van dode reeën bij het Bredase Mastbos. “Hoeveel het er in heel West-Brabant zijn, dat weten we niet. We hebben goede afspraken met de politie dat zulke dingen aan ons worden gemeld. Maar als ook zij geen meldingen krijgen, houdt het op.”

 

Antonissen stelt dat het belangrijk is dat steeds meer wegen voorzien worden van wildspiegels. “Zeker op plaatsen waar reewild zijn leefgebied uitkomt om te foerageren.” Een woordvoerster van de politie stelt dat niet elke melding van een dode ree in het computersysteem wordt opgenomen. “Precieze cijfers zijn er niet. Maar ons milieuteam weet wel dat het momenteel veelvuldig voorkomt. Een van de medewerkers wist uit zijn blote hoofd dat er aan de Leursebaan in Breda al zes aangereden reeën zijn gevonden.” “Eenden en fazanten zijn letterlijk meer met elkaar bezig dan met het verkeer.”

 

 

 

11 april 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN