Bron: www.bndestem.nl

 

Het nieuwe turfschip van Etten-Leur

 

“Mijn hobby wordt werk, beter kan het niet”

 

 

turfschip-2

 

Een artist-impression van het nieuwe Turfschip.

 

 

ETTEN-LEUR - Het huidige Turfschip is 1400 m2 groot

en doet ruim veertig jaar dienst als gemeenschapsruimte.

 

 

Het nieuwe gebouw aan de Leurse Haven is 6000 m2 groot en moet in de zomer van 2010 klaar zijn. In het nieuwe Turfschip komt een NOC-NSF sporthal, een a la carte restaurant, een multifunctionele theaterzaal met 360 stoelen, diverse vergader- en congresruimtes en een ruime foyer. Aan de haven wordt een terras ingericht. Het aantal personeelsleden stijgt van 45 naar ruim 100. De verenigingen en clubs die straks gebruik maken van het nieuwe Turfschip hoeven niets te betalen. Het Turfschip werkt samen met de Brede School, Avoord Zorg en Wonen, Woonstichting Etten-Leur en de gemeente Etten-Leur. Richard van Dommele (51) geeft het onmiddellijk toe: hij had op de Politieacademie een leuke baan. “Absoluut, maar ik krijg nu een nóg leukere baan,” zegt hij met een brede lach. “Natuurlijk moet je wel even nadenken. Je zegt een baan die je veel plezier geeft, niet zomaar op. Aan de andere kant: er zijn maar weinig mensen die van hun hobby hun werk kunnen maken. Bovendien ben ik nu op een leeftijd dat je nog eens kunt switchen. Dus heb ik ja gezegd.” Werken op de Politieacademie of werken als algemeen directeur van het aciviteitencentrum Het Turfschip in Etten-Leur, het is een wereld van verschil. Maar wel een wereld die Richard van Dommele (al een kwart eeuw in Etten-Leur wonend) op zijn duimpje kent. “Ik ben bijna twintig jaar bestuursvoorzitter van Het Turfschip. Van dag één ben ik bij de plannen voor de nieuwbouw betrokken. Het is een geweldige uitdaging om straks van het nieuwe Turfschip een groot succes te maken. Daar gaan we in ieder geval voor.”

 

 

 

image041

 

Toegangspoort complex “Het Turfschip” aan de Lange Brugstraat nummer 63

(Foto: Kees Wittenbols – januari 2007)

 

 

Het Turfschip hóórt bij De Leur. Al 45 jaar. De jongensschool van toen werd patronaat, buurthuis en groeide in de afgelopen jaren uit tot een multifunctioneel centrum dat inmiddels uit zijn voegen barst. Richard van Dommele: “We bieden ruim vijftig verenigingen onderdak. Het Turfschip is zeer laagdrempelig en het kost de gemeenschap geen geld. De verenigingen betalen geen huur.” Dat doen ze straks als het nieuwe Turfschip in wijk Schoenmakershoek staat te pronken, ook niet. Van Dommele: “Voor die verenigingen verandert er niets! Ja, ze krijgen een mooi onderkomen en alles wordt een stukje groter. Want laat ons eerlijk zijn, het Turfschip is in de afgelopen jaren een beetje krakkemikkig geworden. De nieuwbouw is heel hard nodig. De afgelopen tijd hebben we regelmatig nee moeten zeggen tegen nieuwkomers. Dat betreuren we, want we vinden dat iedere vereniging, iedere club aan het sociale leven kan deelnemen. In het nieuwe Turfschip kan dat.” Vijftien jaar lang is er nagedacht, gerekend, overlegd en weer gerekend om dat nieuwe Turfschip op papier te krijgen. Ooit stond er in deze krant: multifunctioneel Turfschip in 2007 gereed. Richard van Dommele: “Zo gaat dat vaak. Maar volgend voorjaar is het gelukkig zover. Als alles volgens de planning verloopt kunnen we het nieuwe Turfschip in de zomer van 2010 openen.” Werk genoeg aan de winkel voor de algemeen directeur die 1 januari begint.

 

“Het begeleiden van de nieuwbouw is een belangrijke taak. De organisatie moet op maat gemaakt worden. Er komt meer personeel, de inrichting van het gebouw, de automatisering, ach, er is zoveel te doen. We hebben de nodige samenwerkingsverbanden met Avoord (woonzorginstelling) en de Brede School. Dat moet allemaal in goede banen geleid worden. Ik ben niet bang dat ik me straks ook maar één moment verveel. Daar heb ik geen tijd voor.” Het Turfschip in een fonkelnieuw jasje op een voortreffelijke locatie. Aan de fraaie Leurse haven waar ooit het Turfschip van schipper Adriaan van Bergen vertrok. Van Dommele: “Het Turfschip is altijd het kloppend hart van De Leur geweest en straks zal het nog heftiger kloppen. Een huis voor de gemeenschap. De huiskamer van Leur ja. Iedereen moet zich hier thuisvoelen. Dat zie ik als een van mijn belangrijkste taken. De sfeer van nu, moet blijven. Het moet een knooppunt worden waarin alles samenkomt. Een geweldige uitdaging.” Tot het moment dat het nieuwe Turfschip de deuren opent, draait het huidige Turfschip gewoon door zoals iedereen dat gewend is. Van Dommele: “Eigenlijk zal er niet veel veranderen. Ik denk dat het voor veel oudere Leurenaren die dit Turfschip gewend zijn, best emotioneel zal zijn om het nieuwe pand te betrekken. We zullen er alles aan doen dat ze zich ook daar thuisvoelen.”

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Baan nieuwe voorzitter

 

ETTEN-LEUR - De huidige secretaris Mr Boudewijn Baan volgt Richard van Dommele op als bestuursvoorzitter van Het Turfschip in Etten-Leur. Baan wordt op zijn beurt opgevolgd door Drs. Ivo Bierens. Richard van Dommele was van 1989 bestuursvoorzitter van Het Turfschip. Hij werkte 32 jaar bij de politie. Bij die organisatie begon hij als agent en werkte zich in de afgelopen jaren op tot commissaris. Hij was de laatste twaalf jaar actief als strategisch beleidsadviseur conflict- en crisisbeheersing bij de Politieacademie. Van Dommele komt oorspronkelijk uit Doetinchem en groeide op in Breda. Hij woont al bijna 25 jaar in Etten-Leur.

 

 

Zie ook:

 

Leur in beeld

 

 

 

10 december 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count