Bron: www.bndestem.nl

 

“Het onderscheid tussen Etten en Leur is vervaagd”

 

 

ETTEN-LEUR - Niet alleen de naam van het café herinnert aan het verleden.

 

 

Ook een groot schilderij en enkele foto’s in de zaak tonen de brug die tot in de jaren zestig de Lange- met de Korte Brugstraat verbond. Dat deel van de Leurse Haven is gedempt, waarmee de brug is verdwenen. Vandaar D’Ouwe Brug. Later deze maand liggen start en finish van de tweede aflevering van de Ronde van de Leur pal voor de deur van het café aan de Lange Brugstraat. “Vijftig jaar geleden had je hier meer dan twintig cafés. Nu zijn het er vier of vijf,” zegt Herman Popeijus (42), zoon van de biljarter die achtmaal Nederlands kampioen driebanden was. “Toen ik nog bij Unitas voetbalde, kwam ik hier ook al. We spraken dan meestal met een clubje hier af en gingen daarna naar de discotheek.”

 

Samen met zijn vriendin Hanneke Avontuur (30) en zwager Willem Avontuur (26) heeft hij ruim drie jaar geleden de zaak overgenomen. “En we hebben al twee jaar op rij de biljartcompetitie van de cafés gewonnen. Teams van Roeloffs, Marktzicht en Kannet doen daaraan mee. Libre spelen we dan,” zegt Popeijus, die als croupier werkt bij Holland Casino in Breda. Zijn vriendin en zwager komen uit Terheijden. “Ik heb altijd in de horeca gewerkt, in de Zevende Hemel in Terheijden bijvoorbeeld,” vertelt zij met zoon Tycho op de arm. “We wilden een eigen zaak. We hebben uitgebreid gezocht in Breda. En met de brouwerij gesproken. Toen deed zich hier de kans voor het café te kopen. Een echt dorpscafé met een woning erboven. Het is precies wat we wilden.” Zeven dartteams en drie biljartverenigingen zijn er thuis in D’Ouwe Brug. Het café trekt een breed publiek. “Mensen die met hun boot in de Leurse haven liggen, fietsers, Polen die hier werken en klanten uit heel Etten-Leur. Het is bijna altijd druk. Alleen op zaterdagavond niet. Dan is er op de Leur haast niets te doen en zijn de mensen thuis of trekken ze weg,” zegt zij.

 

Popeijus voegt daaraan toe: “Etten-Leur is behoorlijk gegroeid. Je hebt hier nu de nieuwbouwwijken De Keen en Schoenmakershoek. Leur is in dat opzicht enorm veranderd.” “Het café heeft vanaf het begin af aan gelopen. Daar doe je het toch voor. De horeca werkt ook samen, waardoor bijvoorbeeld de Ronde van de Leur mogelijk is. Ikzelf kom van de Markt in Etten. Je had 25 jaar geleden nog een groot onderscheid tussen Etten en Leur. Maar dat is wel vervaagd.”

 

 

 

Zie ook:

 

Leur in beeld

 

 

 

7 mei 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN