Bron: http://www.bndestem.nl/regio/breda/6493555/Het-orkest-is-het-mooiste-instrument.ece

 

Het orkest is het mooiste instrument”

 

 

frans van dun

 

Frans van Dun is de dirigent van Amor Musae uit Prinsenbeek.

 Foto: www.brabantsfanfareorkest.nl

 

 

Wie is Frans van Dun?

 

“Ik kom uit een muzikale familie in het Ginneken, speel hoorn en piano, studeerde muziekwetenschap en volgde het Brabants Conservatorium. Behalve bij Amor Musae ben ik dirigent van het Brabants Fanfare Orkest en harmonie EMM in Budel. Verder nog docent muziek aan het Stedelijk Gymnasium in Breda en vanaf mei gastdocent op het Brabants Conservatorium.”

 

- Waarom dirigent en niet muzikant?

 

“Dat zal wel te maken hebben met mijn karaktereigenschap om een beetje de baas te willen spelen. Het orkest is het mooiste instrument dat je kunt bedenken. Je kunt er net zo lang mee boetseren en kneden totdat het klinkt zoals het moet klinken. Als kleine jongen was ik al gefascineerd door die mysterieuze gebarentaal waarmee de dirigent alles lijkt te regelen.”

 

- Is het mysterieus?

 

“Dirigeren is gewoon een vak en zeker meer dan met een stokje de maat zwaaien. De dirigent moet het muziekstuk instuderen met het orkest. Dirigeren is net beeldhouwen. Je gaat net zolang door met boetseren totdat het een klinkend kunstwerk is. Een goede dirigent weet het publiek met de uitvoering te raken.”

 

- Wat is kenmerkend aan Amor Musae?

 

“De prachtige orkestklank, de tutti-klank, die is wel heel bijzonder bij Amor Musae. Daar hebben we ook lang aan gewerkt. Het mooiste moment met dit orkest was trouwens de winst op het concours in Valencia enkele jaren terug. Amor Musae is een heel speciale vereniging. De meeste orkesten hebben pieken en dalen. Hier groeit het niveau al 25 jaar gestaag.”

 

- Heeft u een toekomstdroom met de harmonie?

 

“Ik zou graag met Amor Musae in het Concertgebouw in Amsterdam het eerste deel van de 1e Symfonie van Mahler spelen. En dit gaat er ook echt van komen.”

 

- Maar nu eerst het wensconcert?

 

“Het is een jubileumconcert, met stukken die ik graag doe. In juni moeten we presteren met het Brabants Orkest in het Chassé Theater en deze werken moeten we gewoon nu al voorbereiden. Anders zou zeker ook muziek van Henk Badings op het programma hebben gestaan. Het wensconcert omvat onder meer de Polowetser Dansen van Alexander Borodin, de Armeense Dansen van Alfred Reed en de Manhattan Symphony van Serge Lancen.”

 

 

Zie ook:

 

Prinsenbeek in beeld

 

 

www.amormusae.nl

 

 

 

3 april 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN