Bron: http://www.bndestem.nl/regio/ettenleur/5857019/Er-huizen-veel-mollen-in-huize-Mol.ece

 

Het stikt van de mollen bij Mol

 

 

Talpa%20europaea%2000001

 

 

Wie is de mol? Volgens Johan Mol bij hem thuis geen echte hamvraag, gezien de achternaam van de familie. “Er schuiven hier iedere avond vier mollen aan tafel. Mijn zonen Bryan en Jacco, mijn vrouw en ik,” lacht hij. De toon voor het gesprek aan de keukentafel is gezet. Dat Mol van humor houdt is niet zo vreemd wanneer je bedenkt dat hij al tien jaar lid is van carnavalsvereniging De Leurse Leut. En daarbij ook deel uitmaakt van de raad van Elf. Dat brengt ons op de vraag of zijn woning aan de Brabantlaan nu op Ettens of op Leurs grondgebied staat.

 

 

mollen9

 

 

Voor Mol is daar geen discussie over mogelijk. “Voetbalvereniging Unitas is ook Leur,” beweert hij stellig. Dus wij blijven ook gewoon zeggen dat het Leur is. Het blijft een touwtrekkerij tussen Etten en Leur.” Dat wordt dit jaar nog maar eens bevestigd door het thema van de carnavalsvereniging: “wemme de touwkes in haande.” Wáár de mol is, dat is een heel ander verhaal. Waar de mol op vele plekken veelal verjaagd wordt omdat hij door het graven van onderaardse gangen voor hinderlijke molshopen zorgt, wordt hij bij deze familie gekoesterd en geëerd. Wie het kleinste kamertje betreedt moet wel zo blind als een mol zijn om de hobby van Johan en zijn vrouw over het hoofd te zien. De mollenverzameling, die uit meer dan tachtig exemplaren bestaat, kijkt je vanuit alle hoeken en gaten in kamertje 100 met kleine kraaloogjes aan. “Ik had natuurlijk ook kikkers kunnen gaan sparen, maar ik vind dat er ergens een link moet zitten,” licht Johan toe. “Dat zorgt er voor dat mijn verzameling uniek is. Als mijn achternaam niet Mol was geweest was ik er nooit aan begonnen.”

 

 

momfer de mol

 

Momfer de Mol – uit de Fabeltjeskrant

 

 

Het verzamelen is volgens hem begonnen toen zij jaren geleden op vakantie waren in Tsjechië. Daar was het tekenfilmpje van La Paloma, waarin een mol voorkwam, zeer populair. De familie Mol kocht prentbriefkaarten en een serie beeldjes en het begin van een verzameling was geboren. De meeste exemplaren hebben ze gekregen, vertelt Johan. Zo was het vaste prik geworden dat zij op hun verjaardagen het diertje cadeau kregen. Zoals het houten treintje, dat ze kregen bij de geboorte van hun zoon Jacco. Ook de legendarische Momfer de Mol uit de Fabeltjeskrant ontbreekt niet in het bonte gezelschap. Zelfs vanaf het plafond staren de mollen je bij het doen van de kleine of grote boodschap aan. Of misschien kan er in dit geval beter van molshopen gesproken worden. Wat een beetje uit de toon valt zijn de grote Laven, de bekende sprookjesfiguren uit de Efteling. Zij houden de papiervoorraad op peil. Volgens Johan is de toiletrolhouder niet in de vorm van een mol te verkrijgen. Net zomin als een toiletbril. Die staat nog op zijn verlanglijstje.

 

 

Molshoop_tcm11-1719

 

 

Ook een sieraad in de vorm van het beestje ontbreekt nog in de collectie. Wel hebben ze een opgezet exemplaar van de Talpa Europaea, zoals het ondergronds levend zoogdier officieel genoemd wordt. Liggend op een plankje waar de zo kenmerkende tot graafhandjes omgevormde voorpootjes, met elk vijf vingertjes met puntige nageltjes en een duimpje goed te zien zijn. Zelfs één van de belangrijkste zintuigen van het beestje, zijn spitse roze snuit met de gevoelige snorharen zijn intact gebleven. Op dit moment staat uitbreiding van de collectie op een laag pitje. De oorzaak: ruimtegebrek en niet te vergeten het onderhoud. Voor de vrouw des huizes is de collectie inmiddels een mollenplaag geworden. “Ik ben een halve dag bezig om alles af te stoffen en weer in te ruimen,” moppert zij. De mooiste mollen zijn voor Johan de stenen zwarte mollen. “Die hebben net zo’n mooie ronde neus als ik. En ik denk dat ik toch wel zelf de leukste Mol ben,” grinnikt hij.

 

 

Zie ook:

 

Leur in beeld

 

 

 

26 november 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count