http://www.bndestem.nl/regio/breda/7845599/Het-was-nog-veel-erger-dan-we-dachten.ece

 

“Het was nog veel erger

dan we dachten”

 

 

Patrick en Micky Wielders uit Breda adopteerden een jaar geleden een tweeling uit Ethiopië.

Via de stichting Mucaa ondersteunen ze nu ook een

school in de geboortestreek van hun kinderen.

 

Basisschool Gotera is op traditionele wijze gebouwd met palen en mest.

 

 

rotskerken

 

Rotskerken van Lalibela – Ethiopië

(Alle foto’s uit Wikipedia)

 

 

BREDA - Patrick en Micky Wielders hadden zich mentaal goed voorbereid, toen ze eind vorig jaar in Ethiopië hun geadopteerde tweeling gingen ophalen. “En toch schrokken we heel erg van wat we daar aantroffen. De mensen leven echt in extreme armoede. Het was nog veel erger dan we vooraf dachten.” Op het moment dat ze hun kinderen Timo (Obsa) en Milou (Obse), nu bijna twee, voor het eerst in hun armen hielden, besloten ze ook zich in te gaan zetten voor de streek waar de tweeling vandaan komt. “We wilden iets doen. Het is daar, in de regio Gotera, zó hard nodig. De mensen leven van de landbouw, maar dat levert veel te weinig op. De lapjes grond zijn te klein en er is te weinig kennis en techniek.”

 

Het Bredase echtpaar richtte, aangevuld met twee extra bestuursleden, onlangs de stichting Mucaa (kind, in de lokale taal) op. Doel is het ondersteunen van de regionale basisschool, Gotera genaamd. “Onderwijs is een kans voor de kinderen op een betere toekomst. Dat beseffen de mensen daar ook. De school is drie jaar geleden opgericht door de bewoners zelf. Er is enorm veel belangstelling voor. Momenteel telt de school 547 leerlingen, maar er zijn slechts drie klaslokalen,” vertellen Patrick en Micky. “De kinderen krijgen in een soort ploegendienst les.”

 

 

 

SIMIEN~1

 

Nationaal park Simien – Ethiopië

 

 

De Ethiopische overheid betaalt de leerkrachten, maar niet het lesmateriaal en het gebouw. “Het doel van Mucaa is om de school daarbij te helpen. Ieder jaar komen er ruim honderd leerlingen bij, dus er moeten meer klaslokalen komen. We willen bij de school ook een moestuin aanleggen. Dat levert voedsel op, maar ook kunnen kinderen en hun ouders er leren om groente te kweken,” zegt Micky. “Het eten is nu erg eenzijdig.” De stichting heeft inmiddels contacten gelegd met de Hogere Agrarische School in Den Bosch. “We hopen dat die ons daarbij kan helpen.” Ook willen ze een waterput slaan.

 

“Natuurlijk zijn wij idealisten, maar we zijn niet naïef. We hebben in Gotera goede lokale contacten, onder andere met een Nederlands echtpaar dat daar woont. Ook gaan we regelmatig, op eigen kosten, daar naar toe. We zijn niet van plan om eindeloos geld in dit project te pompen. Uiteindelijk moet de school zelfstandig kunnen draaien. We denken met een bedrag van 22.000 euro al een heel eind te komen. Dat lijkt weinig, maar daarmee kun je in Gotera heel veel doen. We vliegen geen dure materialen uit Nederland in, maar schakelen plaatselijke bedrijfjes in, die op de traditionele manier bouwen. Daarmee stimuleer je ook de lokale economie.”

 

 

 

Axum_northern_stelea_park

 

Aksum – Ethiopië

Het park met obelisken

 

 

Zelf steken de Bredanaars, hier in Nederland, ook de handen uit de mouwen. “We zamelen spullen in en verkopen die elke maand op rommelmarkten. Zo hebben we al een paar duizend euro verdiend.” Patrick: “Mensen die ons willen ondersteunen, kunnen er zeker van zijn dat iedere cent rechtstreeks naar Gotera gaat. Wij zijn geen grote organisatie, maar hebben wel ANBI-status. We werken alleen met vrijwilligers, betalen onze eigen vliegtickets en geven volledige openheid. We proberen niet de hele wereld te verbeteren, maar wel een klein deel daarvan.”

 

www.stichtingmucaa.nl

 

 

Lees ook:

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Ethiopi%C3%AB

 

 

 

22 december 2010

 

Home

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN