Bron: www.bndestem.nl

 

Het wordt ‘n ‘eenheidsworst’

 

 

BREDA - Met de aangekondigde sluiting van boekhandel Van Turnhout

op de Grote Markt lijkt de dominantie van de horeca op

het belangrijkste plein van Breda een feit.

 

 

“Alsof we nog niet genoeg kroegen hebben,” zeggen mensen die zich nog kunnen herinneren dat de middenstand er het beeld bepaalde. “Maar in de zomer is het wel erg gezellig, met al die terrassen.” Ooit zaten er op de Grote Markt in Breda heel veel winkels. “Waar nu Dickens & Jones zit, daar zat vroeger een sigarenzaak. Daar moest ik altijd Golden Fiction sigaretten halen voor ons pa.” De broers Eric en Niels Backx kunnen zich nog goed herinneren dat het marktplein vooral een plek was waar vooral middenstanders gevestigd waren. Een sportzaak, een bakker, een meubelzaak, kledingwinkels, het kantoor van De Bredasche Courant. “En waar nu 't Tapperijke zit van Ger Couvreur, daar zat ooit een groenteboer.” Die tijden zijn voorbij. Op de Grote Markt is het tegenwoordig de horeca die het beeld bepaalt. De balans slaat nog verder door in het nadeel van de middenstand, nu ook boekwinkel Van Turnhout binnenkort zijn deuren sluit. Daarvoor in de plaats komt een restaurant. “Het is niet tegen te houden, maar het wordt hier wel een eenheidsworst,” zeggen de gebroeders Backx die een kapsalon annex sieradenwinkel bestieren. “De Grote Markt begint steeds meer op de Havermarkt te lijken. Daar is overdag niets te doen. Pas 's avonds wordt het een beetje gezellig. Op de Grote Markt is het ook al vaak een dooie boel overdag. Zonder winkels wordt dat alleen maar erger.”

 

Marcel Dalinghaus, voorzitter van de wijkraad Stadshart-Valkenberg, ziet ook dat de mix van winkels en horeca uit balans is geraakt. “Het is jammer dat de detailhandel wordt doodgedrukt. Alsof we nog niet genoeg restaurants en kroegen hebben,” zegt Dalinghaus. “Natuurlijk, in de zomer is de Grote Markt het gezelligste plein van Nederland met al die terrassen. Maar in de winter wordt het stil. De kwaliteit en het unieke van de markt verdwijnt.” Nu is het natuurlijk niet zo dat er in vroeger tijden amper horeca te vinden was op de Grote Markt. Oudere Bredanaars zijn vast nog bekend met namen van zaken als het Wapen van Breda, 't Zuid, de Beurs Modern, Du Commerce en de Poort van Kleef. Maar de middenstand bepaalde de sfeer. Die situatie op de Grote Markt is helemaal omgedraaid, maar dat wil niet zeggen dat de horeca daar erg blij mee is, zegt Joop van Bel, secretaris van uitbatersclub De Wandelerij. “De balans is een beetje zoek,” zegt hij. “Als er geen winkels overblijven, dan heb je 's avonds ook geen verlichte etalages meer. Het wordt dan een stuk doodser op de Grote Markt. Wat heb je er dan nog te zoeken? Ook voor de horeca is dat niet goed.” Van Bel verwijt de gemeente Breda laksheid. “De overheid stelt wel allemaal regels, maar handhaaft ze alleen maar als het ze uitkomt,” zegt de Wandelerij-secretaris. “Sommige ontwikkelingen zijn niet tegen te houden, maar de gemeente laat het wel heel erg makkelijk gebeuren. Als het stadsbestuur het niet meer weet wordt er gezegd: “Zet er maar horeca in.” Of een snuffelwinkeltje. Iets beters weet het niet te verzinnen.” Dat is toch wel erg kort door de bocht, vindt wethouder Els Aarts van Economische Zaken. “In het verleden heeft de gemeente een plafond ingesteld voor het aantal horecazaken dat gevestigd mag worden op en rond de Grote Markt: 55 stuks. Nu vind ik het gerechtvaardigd om er van af te wijken. Want het is in het geval van Van Turnhout heel moeilijk om de winkel aantrekkelijk te houden, terwijl die plek bij uitstek geschikt is voor horeca. Dat is de realiteit,” zegt de wethouder. Maar wat Aarts betreft bevestigt de uitzondering in dit geval de regel. “We zullen terughoudend moeten zijn met de vestiging van nóg meer horeca op de Grote markt,” zegt de wethouder.

 

VVV-directeur Marlice Dreessen ziet met lede ogen de mix op de Grote Markt verwateren. “Toen ik las dat Van Turnhout wegging, dacht ik: O, wat erg! Iedere bezoeker van de stad zegt over de Grote Markt dat het zo'n leuk plein is. Maar dan hoor ik dat een winkel die meer dan 155 jaar op die plaats zit het hoofd niet meer boven water kan houden. En dat is triest.” Dreessen kan begrip opbrengen voor ondernemers die een punt zetten achter hun nering. “Als je geen eigen pand hebt, dan is het voor een gewone winkelier niet meer op te brengen,” zegt de VVV-directeur. Vooral in de winter zal de Grote Markt aan sfeer inboeten, vrezen de meeste betrokkenen. In de zomer zal het wel meevallen. Dan staan de terrassen er. Dreessen: “Daar is iedereen blij mee, dat vinden de mensen charmant. Maar in de winter is het niet zo leuk meer.”

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Breda populaire winkelstad

 

Uit een onderzoek van de Consumentenbond dat vorige week is gepresenteerd, blijkt dat Breda op de zevende plaats staat van meest populaire winkelsteden. De stad kreeg bovendien het rapportcijfer 7,5. Het blijkt dat een grote verscheidenheid aan winkels voor consumenten verreweg het zwaarst weegt. Wat de variatie betreft scoort Breda iets minder goed: de stad staat dan op de tiende plaats.

 

Een stad die wil scoren als winkelstad moet ook aan een aantal andere voorwaarden voldoen:

 

Sfeer en uitstraling van de gehele binnenstad moeten goed zijn.

 

Er moeten genoeg winkels zijn.

 

De winkels moeten dicht bij elkaar zijn gevestigd.

 

Ze moeten betaalbaar zijn.

 

Parkeer mag niet te veel kosten.

 

Er moet genoeg parkeergelegenheid zijn.

 

De winkels moeten origineel zijn.

 

De horeca in en rond het winkelgebied moet goed zijn.

 

De stad moet goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Breda en Grote Markt al eeuwen onlosmakelijk

 

Zolang Breda bestaat moet er een marktplein hebben bestaan, schrijft historicus Gerard Otten in zijn boek “De Straten van Breda.” In de Middeleeuwen sprak men ook van plaetse, forum of merct. In 1621 duikt opeens de naam Groote Merckt op in een belangrijk document (het “kohier van de honderdste penning”). Tot 1898 bepaalde een grote lindeboom, op de hoek van de Veemarktstraat, het beeld van het marktplein. De linde werd in dat jaar gerooid om plaats te maken voor de Wilhelminafontein, die in 1909 is verhuisd naar de Sophiastraat. In 1954 is het beeld van Judith met het hoofd van Holofernes onthuld als herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. De platanen op het zuidelijk deel van de Grote Markt zijn in 1974 geplant, nadat twee jaar eerder een vergelijkbaar exemplaar op de hoek van de Veemarktstraat is weggezet. In 1975 werd de Grote Markt-Zuid onderdeel van het voetgangersgebied. In 1994 werd de rest van de markt ook afgesloten voor auto's.

 

 

 

6 december 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN