Bron: www.bndestem.nl

 

Het wordt minder druk in de binnenstad

 

 

 

BREDA - Iedereen zegt het en dan is het zo.

Het wordt stiller in de stad.

Minder volk trekt door de Bredase winkelstraten.

Toch betekent dat nog niet dat de omzetten van alle winkeliers krimpen,

zo leert een wandeling door het winkeldomein.

 

 

En: is het de haperende economie of is er ook iets anders aan de hand? “Het lijkt me ook stiller in de binnenstad, maar qua omzet is het beeld hetzelfde als begin 2008,” zegt een opgewekte Esther van Gastel van cadeauwinkel Het Huis van Heden aan de Veemarktstraat. “Ik maak me dan ook geen zorgen.” Bijna aan de andere kant van de stad, bij kantoorvakhandel Atlas Tecocel, merken ze wel een omzetdaling. Eigenaresse Margriet Schraven: “De stad loopt leeg. Nog maar een paar jaar geleden zag je even na achten de stad ontwaken. Kwamen er mensen op straat. Nu is het stil tot een uur of elf.”

 

De economen van ING verwachten dalende omzetten in de detailhandel, vooral bij de non-foodwinkels. Daar zou dit jaar een omzetdaling van ruim drie procent op af komen. Volgend jaar gaat er nóg eens vier procent van de omzet af, zo meldde de bank begin deze maand. Vooral elektronicazaken en woninginrichters zullen volgens ING zuchten onder de economische krimp. Onderzoekers van Locatus, “marktleider in de Benelux op het gebied van winkelinformatie,” nemen slinkende passantenstromen waar. Het deze week gepubliceerde onderzoek dateert evenwel van oktober, toen de vertraging van de economie nog nauwelijks merkbaar was. Er is dus kennelijk meer aan de hand. Gert Jan Slob van Locatus begint met een geruststelling: “Breda is ongeveer gelijk gebleven. Maar dat heeft ook een aardige toeristische functie.” Risico’s voor de winkeliers liggen evenwel ook hier op de loer. Slob: “Steeds meer mensen kopen via internet. Almaar meer winkels vind je buiten de stad, op meubelboulevards en dergelijke.” Ook funshoppen wordt minder. Locatus verwacht dat winkelgebieden in stadsharten kleiner worden. “Vooral in de straten naar het centrum zul je zien dat sommige winkels daar het niet redden.” Een beetje minder winkels kan Breda wel hebben. Het is (cijfers 2006) de stad met de meeste vierkante meters winkeloppervlak per inwoner van heel Nederland: bijna 2500, tweemaal zoveel als bijvoorbeeld Amsterdam. Er werken 8500 mensen (in 2006), dat is een op de tien banen in de gemeente.

 

Ondertussen houden winkeliers de moed er goed in. “Wij hebben het hartstikke druk. Als je niet alles opmaakt, wanneer het goed gaat, kom je ook nu een heel eind,” zegt John Schietecat van de gelijknamige rijwielzaak. Charles Timmerman van Expert zegt: “Er zijn minder passanten én minder transacties, maar we zetten niet minder om. We zullen er wel wat harder voor moeten werken.” Judith van Koulil, shopmanager en Robin Tonnaer van damesmodezaak Not the Same in de Barones: “Het is moeizaam, er is minder loop. Je ziet ook vaker mensen zonder tasjes. Maar de omzet is gelijk aan die van vorig jaar.” Johan Oosterwaal, bedrijfsleider van de compleet vernieuwde vestiging van V&D in Breda, bezorgde zijn medewerkers donderdag om die reden een champagneontbijt. “Ik heb mijn mensen bij de opening gezegd dat wij nu een crisisbestendige winkel hebben. Het afgelopen jaar hebben wij al een stuk beter gescoord. Ik ga ervan uit dat die trend doorzet.” Ronald Marijnissen, sinds zeven jaar eigenaar en uitbater van De Lampenier en secretaris van de club van binnenstadsondernemers, zegt: “Ik heb geen crisis in mijn hoofd. Ja, als iets duurder is dan tweeduizend euro, wacht de consument. Voor mij was januari pet, maar februari top. Het fluctueert meer, lijkt het, ook per dag.” Meer verkopen via internet? Marijnissen zit er niet mee. “Licht is beleving. Men wil dat zien.”

 

Hoe kan de aantrekkingskracht van Bredaas stadshart worden vergroot? Ronald Marijnissen: “Nog meer hoogwaardige evenementen.” Judith van Koulil: “Goedkoper parkeren en meer organiseren op de Grote Markt.” Charles Timmerman: “Eindelijk werk maken van een transferium en pendelvervoer.” John Schietecat: “Doe maar goed wat bij Breda past. Blijf jezelf als stad. En ondernemers hoef je heus niet te gaan helpen. Als je het hen maar niet moeilijk maakt. Zeg niet meteen dit mag niet, als een ondernemer een goed idee heeft. En ik moet zeggen: de gemeente doet goed haar best.”

 

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Economie vs esoterie

 

Ook boekwinkels merken dat de consument de hand op de knip houdt. “De afgelopen weken waren rustiger dan vorig jaar. De eerste dag van de Boekenweek was daarentegen juist stukken beter dan normaal. Mensen wachten meer dan vroeger, lijkt het,” zegt Maartje Mutsaers, bedrijfsleider van Selexyz Gianotten in de Barones. “Toch denk ik dat de crisis ook ons gaat raken. We merken al een tijdje dat goedkopere boeken beter lopen.” En, misschien ook gevolg van de huidige economie: “Boeken over economie, over geld, lopen goed.” Tot voor kort waren boeken over zoemen, zingeving en spiritualiteit populair. “Die worden ingehaald door de economieboeken.”

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Nog weinig problemen A-locaties

 

BREDA - Of er meer winkelpanden dan ‘normaal’ leeg staan houdt niemand bij. “Er staat wel wat leeg, wat te maken heeft met dit economisch tij,” zegt Peter Paul Verhoeven van Van der Sande bedrijfsmakelaars. Volgens Verhoeven is er in de ‘hoofdwinkelstraten’ nog weinig te merken van extra leegstand. “De inloopstraten, daar wordt het lastiger. Daar zit het kleinere filiaalbedrijf of éénwinkelbedrijven. Die hebben vaak minder vlees op de botten.” Ook Jolien van der Gouw van Meeùs ziet op A-locaties nog weinig verontrustends. “Je ziet niet alles. Winkeleigenaren schuiven ook panden aan elkaar door. Zit er opeens een ander in.” Ook Van der Gouw verwacht eerder problemen in de ‘inlopers.’ “In de Nieuwe Ginnekenstraat en de Wilhelminastraat zijn de huren nu te hoog.” Het gaat om 300 euro per vierkante meter per jaar. Da’s nog geen Eindstraat (€ 900) of Kalverstraat in Amsterdam (€ 2000), maar toch...

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

 

14 maart 2009

 

Home

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN