Bron: DeStem

 

Het zijn de Wittenbols-dagen in Roosendaal

 

“Over Het Zouthuis bestaat geen Misverstandt

 

 

wittenbols-1

 

Bergenaar Peer Wittenbols:

“Drie dagen achtereen stukken van mij in één theater, dat is niet vaak vertoond.”

 

 

 

wittenbols-2

 

Scène uit Het Zouthuis door Theater Reflex.

Foto: Reflex

 

 

 

wittenbols-3

 

God schept de aarde.

En ziet dat het goed is.

Maar daarna ontstaat de hilariteit.

 

 

ROOSENDAAL - Het zijn de Wittenbols-dagen in Roosendaal. Vrijdag, zaterdag en zondag staan toneelstukken van Peer Wittenbols (Bergen op Zoom, 1965) op de planken in schouwburg De Kring. “Dat is nog niet vaak vertoond, áls het al vertoond is,” zegt de schrijver, die inmiddels met vrouw en twee kinderen in Arnhem woont. Naast dertig toneelstukken, heeft hij inmiddels ook een roman geschreven, “Wespenhoning,” die begin volgend jaar uitkomt bij De Arbeiderspers. Van zijn toneelstukken zijn er enkele vertaald in het Duits, het Spaans, het Bulgaars en het Grieks.

 

Gisteren was Wittenbols in De Kring, om een repetitie van zijn nieuwste stuk “Het Misverstandt” bij te wonen. Dat gaat 20 december bij het RO Theater uit Rotterdam in première. Zoals dit gezelschap wel vaker doet, is de grote zaal van De Kring voor een week in gebruik als repetitieruimte. Daar staat vrijdagavond ook de try-out van deze soms hilarische familievoorstelling. Wittenbols: “Het is een co-productie met de bekende theatermaker John Buisman. Hij was door het RO Theater gevraagd een nieuwe familievoorstelling te produceren en hij kwam bij mij terecht voor het schrijven ervan. Keimpe de Jong, met wie we eerder ook een productie hebben gemaakt, heeft gecomponeerd.” “Met muziek, zang, animaties en acrobatiek wordt het een complete voorstelling. Variété speelt een belangrijke rol, in tal van facetten. Poppenspel, trapeze (op een heel verrassende manier) en op het laatst een opera van dertig minuten over een belangwekkend thema. Meer kan ik er nog niet over loslaten,” zegt de schrijver. Wat hij wel nog kwijt wil - en wat ook meteen blijkt aan het begin van het stuk - is dat alles draait om God en de schepping. Wel met een knipoog en met fraaie theatrale effecten Dat het eindelijk allemaal anders loopt dan gedacht, is een van de steeds terugkerende thema's in het werk van Wittenbols. “Ik probeer personages te schrijven die van goede wil zijn. De ontmoeting met mensen die ook van goede wil zijn, maar net iets anders voor ogen hebben, kan desastreuze gevolgen hebben. De goede bedoelingen botsen en mensen komen in de knel te zitten. Gelukkig is er de veerkracht om alles tot een goed einde te brengen.”

 

Terwijl Wittenbols vrijdag in de grote zaal zit te kijken naar “Het Misverstandt,” is de Roosendaalse theatergroep Reflex in de kleine zaal bezig met het opbouwen van het decor voor Het Zouthuis. Dat stuk - dat zaterdag- en zondagavond wordt opgevoerd - heeft in feite hetzelfde thema als “Het Misverstandt,” maar een dramatischer afloop: goede bedoelingen, maar botsende karakters leiden tot heftige taferelen. Het Zouthuis is de plaats waar vier broers en zussen opgroeiden. Ze keren er terug om te rouwen om het verlies van een kind. De komst van een onverwachte gast verstoort het samenzijn. Tot overmaat van ramp blijkt dat Het Zouthuis in de verkoop staat. De familie raakt verstrikt in een heftige strijd waarin rouwen en houwen centraal staan en waarin verlies in vele variaties de boventoon voert. Over Het Zouthuis zegt Wittenbols: “Een van mijn dierbaarste stukken met een onderwerp dat mensen aanspreekt: het verlies van een kind. Het was het eerste stuk dat ik maakte bij het gezelschap Oostpool, waar ik acht jaar aan verbonden ben geweest. De première had plaats onder erbarmelijke omstandigheden, het decor stond onder water. Inmiddels is het door veel gezelschappen - amateurs en professioneel - opgevoerd.” “Het Misverstandt” begint vrijdag om 19.30 uur, Het Zouthuis op zaterdag en zondag om 20.00 uur.

 

 

 

Een bijdrage van Kees Wittenbols.

 

26 november 2008

 

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN