Bron: Bredase Bode

 

“Hij had bliksem in de rechtervoet”

 

LOUIS OVERBEEKE, DE ‘GEWONE’ VOETBALVEDETTE UIT HOOGERHEIDE

 

 

Net zo snel als Marc Overmars in zijn beste dagen en gezegend met een hard schot dat niet onderdeed voor de gevreesde kanonskogels van legendarische spelers als Coen Dillen, Leo Canjels en Willy van der Kuylen. De uit Hoogerheide afkomstige Louis Overbeeke, die bij NAC uitgroeide tot een heuse clubcoryfee, was een fenomeen. Zijn dorpsgenoot en vroegere overbuurjongen Jan van Elzakker, die de rijzende ster van Overbeeke van nabij meemaakte, schreef een boek over zijn in 1989 op 58-jarige leeftijd aan botkanker overleden jeugdheld: ‘Bliksem in de rechtervoet,’ een subtiele verwijzing naar de ontzagwekkende schotkracht van Louis Overbeeke.

 

Vanuit zijn kamertje schuin aan de overkant van de straat ziet Jan van Elzakker hem in de jaren ‘50 dagelijks druk in de weer: de voetbalster Louis Overbeeke, die via Meto en Dosko uiteindelijk furore zou maken bij het grote NAC uit Breda. In Hoogerheide zelf echter was Overbeeke ‘gewoon’ in touw voor het bedrijf van zijn ouders, dat bestond uit een garage annex benzinepomp en een taxibedrijf.

 

 

Voorbeeld

In de jeugd van Meto speelt Jan van Elzakker als midvoor, net als zijn grote voorbeeld Louis Overbeeke. “Hij sprak mij als voetballer natuurlijk aan. Louis Overbeeke was een aantrekkelijke speler vanwege het feit dat hij ontzettend snel was, over een hoge handelingssnelheid beschikte en vanuit alle standen ongelooflijk hard kon schieten. Bovendien had ik verkering met zijn nichtje, vandaag de dag nog steeds mijn vrouw.”

 

 

Begaafd

Dat Louis Overbeeke een uitzonderlijk begaafde speler is, blijkt al vroeg. Niet voor niets debuteert hij al op 15-jarige leeftijd in het eerste elftal van de voetbaltrots van Hoogerheide. Als 19-jarige ontvangt hij in juni 1950 van de KBVB voor de eerste keer een uitnodiging voor het Brabants jeugdelftal. Overbeeke staat op dat moment al in de belangstelling van Dosko uit Bergen op Zoom, waar hij in het voorjaar van 1951 uiteindelijk ook naartoe verkast.

 

 

Truc

Een manoeuvre die hem zeker niet door iedereen in dank wordt afgenomen, vertelt Jan van Elzakker. “Dat lag erg gevoelig. Verschillende mensen uit het dorp lieten de garage en de benzinepomp van de familie Overbeeke een tijdje links liggen. Maar de overgang van Dosko naar NAC een paar jaar later lag net zo gevoelig. In die tijd was voor de overschrijving naar een andere club de woonplaats van de speler of economische binding met deze plaatsbepalend. In het geval van NAC werd de overgang van Overbeeke gelegitimeerd met een truc.”

 

 

Mooiste bed

“Louis ging in Breda een paar maanden werken bij garage Vriens aan de Markendaalseweg en trok in Breda tijdelijk in bij de zwager van zijn zus Riet, Gerard van Ginneke en diens vrouw Annie. Het pasgetrouwde stel ging een poosje ‘achter’ slapen, terwijl Louis het mooiste en belangrijkste bed van het huis kreeg toegewezen.”

 

 

Kampioenscompetitie

De transfer van de inmiddels tot Nederlands international uitverkoren Louis Overbeeke naar NAC in 1954 maakt Jan van Elzakker tot een fervent NAC-supporter. Dat heeft alles te maken met het door NAC gewonnen afdelingskampioenschap in het seizoen 1954-’55 en de daarop volgende strijd om het landskampioenschap met de andere, eveneens Brabantse afdelingskampioenen, vertelt Jan van Elzakker. “In de aanloop naar die kampioenscompetitie tussen de Brabantse clubs won NAC de ‘onmogelijke’ uitwedstrijd bij Holland Sport in Scheveningen met 1-3. Ik herinner me nog goed de wedstrijd van NAC thuis tegen Willem II die volgde. Het was bloed- en bloedheet en het stadion aan de Beatrixstraat was zó ver uitverkocht dat alle jongeren, mijzelf inclusief, tegen de krijtlijn aanzaten.”

 

 

Mommers

“Op zeker moment vond er een ongelukkige botsing plaats tussen Louis Overbeeke en Joke Mommers van Willem II, waarbij laatstgenoemde zijn been brak. Het gebeurde vlak voor mijn neus. Dat was zó’n dramatisch moment… Ik was net dertien jaar. Dat beeld is altijd op mijn netvlies blijven staan. Nog niet zo lang geleden pas vertelde de beheerder van het NAC Museum mij dat Joke Mommers de vader van NAC-directeur Theo Mommers is. Dat had ik tot dat moment nooit in de gaten gehad. Theo Mommers uit Tilburg, directeur in het hol van de leeuw!”

 

 

Chevrolet

Met zijn vader of diens vrienden bezoekt Jan van Elzakker in zijn jonge jaren regelmatig de wedstrijden van NAC om Louis Overbeeke te kunnen zien spelen. “Soms mocht ik ook mee met de vader van Louis. Dan reden we in de Chevrolet van zijn taxibedrijf naar Breda en voelde ik me als een prins. In de tijd daarna ben ik met Louis zelf ook een paar keer mee mogen gaan naar de trainingen van NAC. Onderweg haalden we in Roosendaal dan Theo Lazeroms op. Na de training reden we dan weer terug in de VW Kever. Eigenlijk was die auto van Tim Méeus, maar zijn vader Jozef had de auto aan Louis Overbeeke ter beschikking gesteld. In die tijd was de reis tussen Hoogerheide en Breda een geweldige afstand om te overbruggen.”

 

 

‘Het Kanon’

Bij NAC, waar hij in 1961 zijn professionele voetbalcarrière beëindigt, groeit Louis Overbeeke uit tot een fenomeen. “Samen met Heintje van Gastel - en een korte periode ook Frans Bouwmeester - bevoorraadde Louis Overbeeke ‘Het Kanon’ Leo Canjels met goede voorzetten. Canjels kon daardoor zelfs twee keer topscorer van de Nederlandse eredivisie worden. Als Louis Overbeeke in de huidige tijd had geleefd, was hij een super rechterspits geweest.”

 

 

Legendevorming

“Qua snelheid is hij misschien nog het meest te vergelijken met Marc Overmars, al is de laatste misschien nog wat technischer. Bovendien had Overbeeke net zo’n hard schot als bijvoorbeeld Coen Dillen, Leo Canjels en Willy van der Kuylen. Eigenlijk wordt de legendevorming rond Overbeeke steeds groter. Sommigen zeggen dat de keepers letterlijk hun handen brandden aan zijn harde schoten, terwijl anderen beweren dat hij net zo hard vooruit als achteruit kon lopen.”

 

 

Gezien persoon

Met het boek ‘Bliksem in de rechtervoet’ heeft hij vooral een stuk cultuurhistorie willen vastleggen, zegt Jan van Elzakker, medeoprichter van heemkundekring Het Zuidkwartier. “Wielrenners uit Hoogerheide, zoals Adrie van der Poel, zijn via diverse boeken al vaker geëerd. Louis Overbeeke verdient dat net zo goed. Ik heb niet alleen geprobeerd de mens Louis Overbeeke als voetballer te belichten, maar ook de manier waarop hij maatschappelijk functioneerde. Hij was letterlijk en figuurlijk een geziene persoon. Hij stond aan de benzinepomp, was taxichauffeur en bezorgde op een Solex-brommertje flessen Buta-gas bij de mensen thuis.”

 

 

Tragiek

“Louis stopte op pas 30-jarige leeftijd bij NAC omdat zijn zieke vader het familiebedrijf niet meer kon runnen. De plicht riep, hij kon niet het risico nemen dat de zaak thuis zou verwateren. Het past bij de tragiek die zijn loopbaan kenmerkte. Eigenlijk was Louis een jaar te vroeg geboren. Was hij een jaartje jonger geweest, dan zou hij in 1948 ook in aanmerking gekomen zijn voor het nationale jeugdelftal.”

 

 

Kanker

“Louis beschikte over veel sociale intelligentie, hij wist goed met mensen om te gaan. Vrijwel dagelijks reed hij met kankerpatiënten naar Rotterdam. Da’s een uur heen en een uur terug. Sommige van zijn klanten kregen in Rotterdam te horen dat ze kanker hadden. Dan werd er natuurlijk gepraat. Ironisch genoeg is hij zelf heel jong aan botkanker gestorven. Dat had hij zeker niet verdiend. Met mijn boek wordt de herinnering aan Louis Overbeeke levend gehouden.”

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

“Bliksem in de rechtervoet,” door Jan van Elzakker.

ISBN 978-90-9023421-2, Uitgever: Van Elzakker V.O.F. te Hoogerheide.

Het boek is te koop bij de boekhandel, bij de clubshop van NAC

en via j.vanelzakker@planet.nl

 

 

FOTO’S ARCHIEF LOUIS OVERBEEKE:

 

 

nac-1

 

NAC anno 1956.

Staand v.l.n.r. Wietje van der Braak, Jacques de Moor, Jan van Helden, Bram Lussenburg, Pau van den Hoven en Kees Kuijs.

Gehurkt v.l.n.r. Jan van Hoogenhuizen, Louis Overbeeke, Leo Canjels, Cock Luyten en Piet Vergouwen.

 

 

 

 

nac-2

 

Louis Overbeeke feliciteert ploeggenoot Jacques Visschers (rugnummer 9) met zijn doelpunt

in door NAC met 5-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen Enschede in november 1960.

 

 

 

 

nac-3

 

Het elftal van NAC in het seizoen 1960-1961.

Staand v.l.n.r. Jan van Hoogenhuizen, Stan de Rijk, Daan Schrijvers, Theo Lazeroms, Cock Luyten en Kees Kuijs.

Gehurkt v.l.n.r. Louis Overbeeke, John Geraeds, Jacques Visschers, Hein van Gastel en Cor Machielsen.

 

 

 

 

nac-4

 

Louis Overbeeke was niet alleen de man van de vele assists, maar gold zelf ook als een gevreesd schutter.

In 256 officiële duels voor NAC maakte hij 121 doelpunten.

Hier toont hij zich trefzeker tegen Sparta.

 

 

Zie ook: Hoogerheide in beeld

 

 

 

28 september 2008

 

Home

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN