Bron: www.bndestem.nl

 

Hij kon niet lezen en schrijven

 

“Dan deed ik maar alsof ik las”

 

 

 

ETTEN-LEUR – “Voor jezelf durven te bekennen dat je niet kunt lezen en schrijven is een drempel die je over moet,” zegt Bert Bos, lid van de Raad van Bestuur van het Regionaal Opleidingscentrum (ROC) West-Brabant.

 

 

Hij vergelijkt het met uit de kast komen van homoseksuelen. En ambassadeur worden is de tweede drempel. Zes nieuwe Ambassadeurs Alfabetisering Laaggeletterden kregen gisteren in de kantine van het Kellebeekcollege op het Trivium in Etten-Leur het officiële certificaat uitgereikt. De ambassadeurs zijn ervaringsdeskundigen op het gebied van alfabetisering. Zij geven voorlichting aan potentiële cursisten, maatschappelijk instellingen en aan de media. Dat de uitreiking samenvalt met de eerste dag van de Boekenweek, is volgens trainer Sonja van den Berge een leuk toeval, maar niet zo gepland. De rode loper lag bij deze vierde uitreiking niet uit en ook prinses Laurentien was, zoals bij de eerste uitreiking in 2002, niet aanwezig. Maar unitmanager Gerard Suijkerbuik is een trots man, zoals hij het zelf in zijn toespraak verwoordde. Want er kan nu, zeven jaar later, gesproken worden van een groei van vijftig tot honderd procent meer ambassadeurs.

 

De 69-jarige Sinus Kuijpers uit Bergen op Zoom vertelt zijn verhaal. Tot anderhalf jaar terug kon hij niet lezen en schrijven. Als jochie van twaalf jaar was hij rechtstreeks vanaf de lagere school aan het werk gegaan. Hij kon zodoende nauwelijks lezen. Wanneer hij bijvoorbeeld een formulier moest invullen vertelde hij steevast dat hij zijn bril was vergeten. “Ik bewoog dan altijd wel mijn lippen zodat het leek of ik las,” lacht hij nu achteraf. Met lood in zijn schoenen is hij naar de eerste les van de cursus gegaan. “Angst en schaamte overheersten, maar nu is de hele wereld voor mij open gegaan. Ik ben pas verhuisd en als er nu post binnen komt, dan kan ik lezen dat de post voor de vorige bewoner is en niet voor mij. Had ik het maar veertig jaar eerder gedaan,” verzucht hij. Daarom vindt hij het ook belangrijk om nu als ambassadeur zijn ervaringen uit te dragen en andere mensen ook over die drempel te helpen. Ook de 39-jarige Ernst, die hovenier van beroep is en ambassadeur van het eerste uur, is heel trots dat hij nu kan lezen en schrijven. Voor hem kwam de ommekeer toen hij de informatieblaadjes van zijn werk niet kon ontcijferen. Nu geeft hij onder andere voorlichting in gemeentehuizen en scholen. En cursist Paula van Leest las het zelfgemaakte gedicht: Vreselijk om niet te kunnen lezen voor.

 

 

Zie ook:

 

Etten in beeld

Leur in beeld

 

 

 

12 maart 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count