Bron: http://www.bndestem.nl/regio/breda/6507253/Historie-en-magie-Landgoed-Ulvenhart.ece

 

Historie en magie: Landgoed Ulvenhart

 

 

“Zie je die rijen bomen in V-vorm daar staan? Die beuken staan er al heel lang; ze zouden door een vrijmetselaar daar geplant zijn. De opening van de V staat op het zuiden. Vooral als de zon schijnt, ervaar je een vorm van magie die heel inspirerend werkt.” Vanaf het erf van zijn boerderij aan de Heistraat wijst Bart Welten mij op de indrukwekkende plek in de verte die hij “mijn kathedraal” noemt. We lopen ernaartoe en verdraaid: als je in de ‘passer’ staat, de oude beuken om je heen ziet en in de verte het prachtige landschap ziet, dan kan ik me voorstellen dat deze plek voor heel wat mensen iets magisch heeft. “Je voelt hier verbondenheid met de natuur, je ervaart vrijheid als je ‘uit’ de V kijkt, deze plek geeft mij energie. Ik heb hier al pas getrouwde stelletjes gehad en er heeft een begrafenisplechtigheid plaatsgevonden,” vertelt Welten, de eigenaar van Landgoed Ulvenhart, dat tot voor kort een onderdeel was van de buitenplaats Luchtenburg.

 

 

 

ulvenhart 005

 

Zicht in de Heistraat

(Foto: Kees Wittenbols – 8 april 2010)

 

 

“Eigenlijk ben ik hovenier,” zegt Welten, “tot 1999 heb ik als ‘Tuinman Bart’ mijn brood verdiend. Een prachtig beroep, maar na eenentwintig jaar wilde ik wat anders. Ik ben daarna zes jaar naar het conservatorium gegaan om piano en middeleeuwse en renaissancemuziek te studeren.” In 1996 was hij al eigenaar geworden van de boerderij uit 1898 aan het begin van de Heistraat, die prachtige zandweg met fietspad langs bossen, weilanden die langzaam maar zeker weer natuur worden en de vennen van de Strijbeekse Hei. Het is de oude ‘vaerweg’ naar Baarle, die er volgens Brekelmans (‘De Oranjeboom’ nr. 31, p.2) al in 1550 geweest moet zijn. De vervallen schuur heeft hij in 2006 verbouwd om bed-and-breakfastgasten te kunnen ontvangen. In 2007 heeft hij zijn grondgebied uit kunnen breiden tot 9,5 hectare. Het landgoed Ulvenhart was geboren: bossen, weilanden, een gedeelte van de oude Kruisvijver en hoeve/herberg “De Jager.” “Met respect voor het historische element heb ik de hoeve gerestaureerd en ik ben daarin zelfs verder gegaan dan de welstandscommissie eiste.” Het pand wordt al in 1557 genoemd als ene Pieter van der Aa het pacht van de eigenaar van Luchtenburg. Ook Welten kent het verhaal uit een bewaard gebleven proces-verbaal uit 1762. Twee Strijbekenaren wilden in eer en deugd een gesprekje aangaan met het dienstmeisje. Ja, ja, in eer en deugd! Die weigerde dat, kuis als ze was, ondanks het feit dat “zij daartoe vuur en licht had.” Het brave kind ging te bedde. Ter genoegdoening dronken de twee op eigen gezag nog een neutje en verlieten het pand. Toen ze eenmaal buiten waren, bleek de dorst groter dan het goede voornemen huiswaarts te keren. In het proces lezen we het vervolg: “Dat zij wederom in huis willende wezen en met de deur in het slot en op de grendels de glazen van een kruiskozijn in de keuken en van de kelderkamer genoegzaam met hun stokken zijn uitgeslagen en wel zodanig dat lood, ijzer en glazen in stukken tot op het bed zijn doorgevlogen…” De eeuwenoude (en dat is hem aan te zien) linde, die naast het huis staat, is hier allemaal getuige van geweest.

 

 

 

ulvenhart 019

 

Heistraat 16 – Ulvenhout

(Foto: Kees Wittenbols – 8 april 2010)

 

 

www.ulvenhart.nl

 

 

Nu is “De Jager” zodanig verbouwd dat er groepen kunnen vergaderen. Het past in de levensvisie van Bart Welten om door middel van o.a. gesprekken, boswandelingen en zangoefeningen mensen nader tot elkaar te brengen, nieuwe strategieën voor hun bedrijf te bepalen en te ontwikkelen. Ik oefen met hem een zangsessie die doorgaans aan het begin van de trainingen plaatsvindt. “Cursisten ervaren hoe het is om naar elkaar te moeten luisteren, maar ook om gehoord te worden. Je leert open te staan voor elkaar en je af te stemmen op de ander. Je creëert rijkdom: we hebben elkaar iets te bieden. Dat zijn onmisbare elementen in de volgende gesprekken en trainingen.” De twee kleine gelagkamers met open haard lenen zich voor lange avonden, de grote zolder is uitstekend geoutilleerd voor vergadersessies, de slaapkamers zijn eenvoudig en zo hoort het ook in een eeuwenoude herberg.

 

 

 

ulvenhart 011

 

Heistraat 18 – Ulvenhout

(Foto: Kees Wittenbols – 8 april 2010)

 

 

De oude schuur is van binnen eenvoudig ingericht voor grotere bijeenkomsten. Ik kan me voorstellen dat de cursisten genieten van de rust in dit mooie gebied. Bovendien garanderen de twee koks die Welten in dienst heeft, een culinair einde van de intensieve werkdag. Ik fiets nog even naar de kathedraal en kan me voorstellen dat ook Bart Welten geregeld op deze inspirerende plek te vinden is.

 

 

Zie ook:

 

Rondje Strijbeekse Heide in beeld

Ulvenhout in beeld

 

 

7 april 2010

 

Home

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN