logo (4)

 

Hoe Joop den Uyl het vliegtuig miste

 

 

wiegel

 

Oud-premier Dries van Agt in een vrolijk onderonsje met Hans Wiegel

 tijdens de presentatie van de biografie over de CDA-politicus.

 

 

DEN HAAG - Minister-president Jan Peter Balkenende heeft

oud-premier Dries van Agt gisteren gecomplimenteerd als

eerste bestuurder die pleitte voor het herstel van normen en waarden.

 

 

Balkenende maakte zijn complimenten bij de presentatie van de biografie “Tour de Force” over het leven en de loopbaan van Van Agt. De gewezen CDA-politicus zelf zei in zijn dankwoord dat het tijd is voor een ‘renovatie van normen en waarden.’ Hij haalde aan dat “schrikbarend veel mensen zich verlustigen aan vuige programma's op de televisie,” hetgeen hij als “volksdansen op de mesthoop” betitelt. De biografie van Dries van Agt is geschreven door de uit Oud Gastel afkomstige politiek biograaf Johan van Merriënboer en ligt sinds gisteren in de boekwinkels. Er staan veel opvallende weetjes in de biografie, waaronder ontboezemingen over het koningshuis. Zoals dat Van Agt koningin Beatrix ervan weerhield een mantelpakje te dragen bij de troonswisseling in 1980. Beatrix verscheen daarna in de traditionele hermelijnen mantel.

 

Er was ook de later ingetrokken twijfel over de bekwaamheid van koningin Juliana aan het eind van haar regeerperiode, toen zij gevangen gratie wilden geven rondom de troonswisseling. Toen dat niet haalbaar bleek, wilde ze elke gevangene een taart geven. Hans Wiegel voorkwam die geste, bij afwezigheid van Van Agt. De bedreigingen die Van Agt ten deel vielen in politieke roerige tijden gingen hem en zijn gezin niet in de koude kleren zitten, is te lezen in de biografie. Natuurlijk komt ook Den Uyl aan bod, de eeuwige politieke tegenpool, die piloot Prins Bernhard zonder hem zag vertrekken toen hij slechts één minuutje te laat kwam. Bernhard nam daarmee ‘wraak’ voor de straf die hij na de Lockheed-affaire had gekregen. Pijnlijk was wel, dat Van Agt werd geweerd van de herdenkingsbijeenkomst die na Den Uyls dood werd gehouden.

 

Wat Van Agt zelf zijn grootste politieke fout vindt? Dat was het vertrek van minister Frans Andriessen van Financiën, zei hij gisteren. Van Agt erkende dat in het kabinet dat onder zijn leiding stond, te weinig terecht was gekomen van de doelstellingen om te bezuinigingen.

 

 

De biografie over Dries van Agt, Tour de Force, is uitgegeven bij uitgeverij Boom.

 

ISBN 9789085065463, gebonden, 640 bladzijden. Prijs: 35 euro.

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

20 mei 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN