Hoe kan ik me nou concentreren

als collega’s me voortdurend lastigvallen?

 

 

collega

 

 

Een collega die je over zijn avonturen uit het weekend wil vertellen, een telefoontje,

je baas die dringend info zoekt enzovoorts.

Het gebeurt zelden dat je ongestoord kunt doorwerken op kantoor.

Toch bestaan er enkele trucjes om je concentratie te verbeteren.

 

Enkele tips:

 

Voor concentratie heb je tijd nodig

Je hersenen hebben tijd nodig om zich te kunnen concentreren. Volgens de Amerikaanse professor Mihaly Csikszentmihalyi duurt het ongeveer twintig minuten voor je in een ‘state of flow’ terechtkomt. Pas dan komt je motor op gang en zal je echt goed kunnen doorwerken. Als je steeds gestoord wordt, zul je die flow helaas nooit bereiken. Aan het eind van de dag vraag je je af of je eigenlijk wel wat hebt bereikt van de dingen die je die dag had willen doen. Heel frustrerend.

 

Lekker doorwerken

De meeste werknemers zullen niet vaak in de gelegenheid zijn om totaal ongestoord door te werken. Misschien af en toe: als je een keer in het weekend naar kantoor gaat, als je collega’s allemaal ziek zijn, of als de telefoon is uitgevallen. Maar werken aan concentratie kan wél. En dat levert vruchten af. Enkele tips:

 

 

1. Vlucht uit die kantoortuin!

Smeek om een werkkamer voor jezelf of één die je met een collega deelt.

Een kantoortuin is een enorme stoorzender met alle geluid en beweging om je heen.

 

2. Let op micro-denkgolfjes

Ik weet niet goed hoe ik het beter zou kunnen noemen. Als je geconcentreerd aan het werk bent, gaat dat vaak in golven, of concentratieboogjes. Als een collega je nodig heeft, kan hij bijvoorbeeld naast je bureau komen staan en z’n mond houden, totdat je naar hem kijkt. Dat geeft jou ondertussen de gelegenheid om je micro-denkgolfje af te ronden. Als je concentratieboogje is afgelopen, is het een stuk minder vervelend om te moeten omschakelen. Spreek af met je collega’s dat je voortaan elkaars aandacht op zo’n manier vraagt, in plaats van direct in te breken.

 

3. Laat de telefoon iets langer rinkelen

Daar geldt eigenlijk hetzelfde - door je gedachtetreintje af te maken voordat je de hoorn opneemt, geef je jezelf de gelegenheid om nog net iets geconcentreerder te blijven.

 

4. You’ve got mail

Dit is volgens mij de grootste bron van verstoring voor veel mensen. Je bent net bezig met iets wat je aandacht nodig heeft en – “pling” – er komt een mailtje binnen. Natuurlijk móet je meteen kijken wat erin staat, want het zou wel eens ‘belangrijk’ kunnen zijn. En – “pling”– er komt er alweer een binnen. Dat deze manier van werken verslavende effecten heeft, maakt dat dit een hele lastige is om mee af te rekenen. Maar dat piepje en die waarschuwing op je scherm uitzetten is in elk geval een goed begin.

 

5. Begin je mails pas te lezen na 11 uur

Op die manier mis je waarschijnlijk niet veel, maar geef je jezelf de kans om de dag te beginnen met iets productiefs. Als je de smaak van creativiteit eenmaal te pakken hebt, hou je dat waarschijnlijk de hele dag bij je.

 

6. Blokkeer bepaalde tijden als je je écht moet concentreren

Werk een dagje thuis, ga twee uur in een andere kamer zitten, doe je Weekly Review in een café waar niemand je kent. Wie geen rust krijgt, moet slim zijn.

 

 

 

17 juli 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN