http://www.bndestem.nl/regio/breda/7838828/Hoe-kom-ik-in-gesprek-met-dementerenden.ece

 

Hoe kom ik in gesprek

met een dementerende?

 

 

Dementie[1]

 

 

Het handboek heeft de vorm van een multomap,

zodat de gebruiker gemakkelijk aanvullingen kan opnemen.

 

 

BREDA - Hoe kom ik aan de praat met een dementerende? Nog beter: hoe kom ik tot een beter gesprek dan alleen maar over het weer?  Natasja Frijters en Cor Overduin, unitleiders bij Stichting Elisabeth in de Leuvenaarstraat in Breda, merkten op hun werk dat een gesprek met dementerenden moeilijk op gang komt en maar zelden diepgang krijgt. En dat terwijl het voor de dementerende juist van belang is om via een gesprek gevoelens, wensen en emoties te uiten. De twee gingen met enkele activiteitenbegeleiders aan de slag, met als resultaat een 230 pagina’s tellend handboek dat handvatten aanreikt aan professionals, maar ook mantelzorgers. Dat boekwerk is gisteren symbolisch overhandigd aan cliënten van Elisabeth.

 

Er worden 53 verschillende thema’s aangegeven. Deze hebben allemaal als doel dat het voor iedereen ‘gewoon’ wordt om in gesprek te gaan met dementerenden. Er zijn drie benaderingswijzen, te beginnen met realiteitsoriëntatie. Die heeft als doel het dementeringsproces te vertragen door te activeren om het verloren contact met de werkelijkheid terug te vinden. Onder de noemer “reminiscentie” gaat het erom de behoefte aan terugblikken in het verleden te bevredigen. Daarbij worden bijvoorbeeld oude voorwerpen, muziek, foto’s of zelfs geuren gebruikt om herinneringen op te roepen. Ten slotte is er de “validation,” de methodiek om met diep dementerenden te kunnen communiceren over verdriet, boosheid, angst en vrolijkheid. Uitgangspunten zijn dat de eigenwaarde van de dementerende belangrijk is, dat de mening wordt gehoord en de wensen en gevoelens worden gerespecteerd. De thema’s staan alfabetisch in het boek, waarbij gekozen is voor een multomap, zodat die nog kunnen worden aangevuld.

 

Hoofdonderwerpen zijn bijvoorbeeld de natuur, volksvermaak, levensbeschouwing, feestdagen, eten en drinken en seizoenen. Bij elk onderdeel wordt eerst Wikipedia aangehaald, de encyclopedie op internet. Als het bijvoorbeeld gaat over Annie M.G. Schmidt, dan staat daar wie het was, waar ze beroemd om was enzovoorts. Vervolgens worden er volgens de drie benaderingswijzen vragen gesteld als “waar kent u haar van?” en “las u uw kinderen haar verhaaltjes voor?” Er worden ook foto’s getoond en de mensen worden geactiveerd. Maar het kan ook gaan over asperges, mosselen, gezondheid, kermis, Pasen, sport, erotiek, typisch Nederland en ga zo maar door. Dagelijkse dingen waar je mee te maken hebt. Het is een zeer praktisch boek voor familie of vrijwilliger, waarmee deze meteen aan de slag kan. De prijs is € 27,50. Het boek kan worden besteld bij het Elisabeth of de Geheugenwinkel.

 

 

www.elisabethbreda.nl

www.geheugenwinkelbreda.nl

 

 

 

Lees ook:

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Reminiscentie

http://nl.wikipedia.org/wiki/Validatie

 

 

 

21 december 2010

 

Home

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN