Hoe pak je een lastige collega aan?

 

 

collega

 

 

 

Heb je een collega die altijd alles beter weet?

Leg hem rustig uit dat het hebben van een mening goed is,

maar dat dit niet ten koste mag gaan van anderen.

 

 

Collega's zijn net als je familie: je kiest ze niet zelf. De roddelaar, zeurkous, slijmbal en negativist kom je elke dag weer tegen op kantoor. Wij geven je nu een paar praktische tips om met al die types op het werk goed om te gaan. Hoe goed het team ook draait waarmee je werkt, er zijn altijd wel onderlinge spanningen. Voorkom dat al die kleine ergernissen een grote ruzie veroorzaken of dat je altijd maar het gevoel hebt alles te moeten pikken. Voor iedere lastige collega is de aanpak weer anders:

 

 

De negativist

“Ja maar...” is de bekende dooddoener van de negativist. Nooit ziet hij iets positiefs in de dingen of de mensen. Achter elke oplossing ontdekt hij meteen een nieuw probleem. In korte tijd slaagt hij er zo in de sfeer tot onder het vriespunt te doen dalen. Hoe pak je hem aan? Vraag hem op de man af waarom hij altijd zo negatief reageert. Beschuldig hem niet van negativisme, maar beschrijf je eigen gevoelens en reacties. Gaat hij toch door, dan vraagt je hem de hele tijd zelf oplossingen naar voren te brengen. Als hij reageert met “Als ik mijn mening niet mag geven, dan zeg ik niks meer...” wijs je hem erop dat die uitspraak een typisch voorbeeld is van zijn negatieve gedrag.

 

De babbelkous

Mensen die voortdurend over hun privéleven praten zijn zeer vervelend. Vooral op maandagen wil je hen niet zien, omdat ze dan echt alles over hun weekend kwijt willen, terwijl jij nog niet eens klaar bent voor een nieuwe werkweek. Bij een uitje onder collega's is het belangrijk minstens twee personen tussen jullie in te houden. Ontsnap je niet aan al die privé-informatie die je vooral niet wil weten, dan is er maar één gepast antwoord: “Bedankt om dat met ons te delen.”

 

De roddelaar

Net als de babbelkous is een roddelaar iemand die te veel informatie geeft, maar dan wel over een ander. Let op, want achter het liefste gezichtje kan een heuse roddelaar schuilen. Als iemand een gesprek begint met “Ik zou het niet mogen vertellen, maar...” dan weet je hoe laat het is. Om met een roddelaar om te gaan, kan je de methode van de privé-informatie-verteller gebruiken: hoor het aan en reageer afgemeten. Een andere en leukere mogelijkheid is hem met zijn eigen wapens te verslaan. Verzin de meest waanzinnige verhalen en vertel ze met een uitgestreken gezicht.

 

De betweter

Je kent hem vast wel: de man of vrouw die altijd alles beter weet, die alles al heeft gezien, gedaan en gehoord en dat ook altijd aan iedereen wil laten weten. Je herkent hem aan opmerkingen als “Dat lukt toch nooit op die manier, we moeten dat zo aanpakken...” of “dat heb ik al meegemaakt” of “als jullie dat zo doen, reken dan vooral niet op mij.” Hoe pak je hem aan? Maak duidelijk dat elke mening waardevol is en aandacht verdient. Helpt dat niet, zeg dan zonder omwegen dat iemand die zijn eigen mening kost wat kost probeert door te drukken, de creativiteit van anderen afremt.

 

De zwijger

Het zijn niet alleen de veel pratende collega's die irritant kunnen zijn. Je hebt er ook bij die altijd rustig aan tafel zitten en afwachten: de zwijger. Zijn inbreng in de discussie of het gesprek beperkt zich tot stilte. Eigenlijk weet niemand wat er precies in hem omgaat. Hoe pak je hem aan? Nodig hem een paar keer uit om deel te nemen aan de discussie en vraag geregeld uitdrukkelijk zijn oordeel. Je kunt hem ook altijd uitleggen dat elke mening, ook de zijne, belangrijk is voor de besluitvorming.

 

De muggenzifter

Een komma-neuker die geen grenzen kent. Met zijn voortdurende gevraag zaait hij twijfel. Hij beschouwt “een grondige analyse van de zaken” als een kunst, maar weet van geen ophouden. Zin voor detail is een kwaliteit, op voorwaarde dat je het niet doet om iemand anders de grond in te boren. Hoe pak je hem aan? Maak duidelijk dat je een kritische houding op prijs stelt, zolang die maar positief gericht is. Vraag hem systematisch om zelf een (begin van) oplossing voor te stellen. Het kan zijn dat die vervelende collega last heeft van neuroses. Om daar achter te komen kun je de volgende test doen. Het kan misschien helpen om het gedrag van de ander een beetje beter te begrijpen.

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

29 mei 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN