Bron: http://www.bndestem.nl/regio/breda/6113440/Hof-der-Zotheid-zoekt-onderdak.ece

 

Hof der Zotheid zoekt onderdak

 

 

Voorzitter Frans van den Broek en hoofdconservator Rob Thomassen

hebben al heel wat carnavalsspullen verzameld voor museum Hof der Zotheid.

Maar meer materiaal is altijd welkom.

 

 

Bestand:Avantitutta.jpg

 

 

BREDA – “We zoeken naar een locatie in of rondom het centrum van Breda.” Voorzitter Frans van den Broek van de deze maand opgerichte stichting Kielegats Carnavals Museum is hard op zoek naar een geschikt pand voor zijn droom: het Bredase carnavalsmuseum Hof der Zotheid. Het is een zoektocht die moeilijk zal zijn, maar één ding staat vast voor Van den Broek en zijn mede-bestuursleden: “Dat museum komt er vast en zeker. In 2012 moet het open, want in het seizoen 2012/2013 viert de BCV (Bredase Carnaval Viering) het 77-jarig bestaan.” De collectie zal geen probleem vormen, maar het vinden van een geschikte plek des te meer. Ook al omdat de financiële middelen beperkt zijn. De museumstichting streeft naar een permanente locatie, liefst met een vergaderzaaltje voor de BCV, de club waarmee de banden sterk zijn en waarvan Van den Broek secretaris is.

 

“We hebben geprobeerd in het oude Brouwhuis in de Ceresstraat te komen, maar dat is niet gelukt. Heel jammer, want dat zou een perfecte locatie zijn. We proberen het nu via de NV Stadsherstel. Die herstellen oude panden en zoeken daar vervolgens gebruikers voor. Momenteel zijn ze vlakbij de Haven bezig. Dat zou voor het museum uiteraard een prachtlocatie zijn, maar of het haalbaar is, kan ik in dit stadium nog niet zeggen. We staan in ieder geval open voor ieder goed voorstel.” Om alvast een voorproefje te geven hebben de drie conservatoren Gory Smits, Wim van der Veeken en Rob Thomassen met een deel van de collectie een eerste expositie samengesteld. Die is van 3 tot en met 16 februari te zien in de bibliotheek van de Nieuwe Veste. Prins Dionysos opent de expo officieel op 6 februari.

 

“We hebben veel beeld- en geluidsmateriaal vanaf de oprichting van de BCV in 1936. Daar willen we wat van laten zien en horen. Er zijn vitrines met onderscheidingen, prinsenpakken en carnavalsspullen van vroeger en nu.” Ook houdt Theo Borghouts (paoter en oud-prins) op 10 februari een lezing in Het Rondeel voor leden van heemkundekring Graaf Engelbrecht van Nassau. “We willen de cultuur-historische achtergrond van het carnaval benadrukken. En we hopen natuurlijk op enthousiaste vrijwilligers en donateurs.” Daarnaast wil het museum, dat jaarlijks hoopt op 3000 bezoekers, ook de jeugd meer bij het carnaval betrekken. “Een knutselhoek waar kinderen een model van een carnavalswagen kunnen bouwen, zou heel mooi zijn.” Info: Rob Thomassen 06-15688216 en Frans van den Broek 06-22913891.

 

 

 

Lees ook:

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Carnaval

 

 

 

20 januari 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN